3 pitanja za stručnjaka

Djecu do treće godine života ne bi se smjelo izravno izlagati suncu.

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Tijekom djetinjstva koža je najpodložnija djelovanju sunčevih ultraljubičastih zraka. „Sunčev kapital" u djetinjstvu se brzo iscrpljuje. Opekline od sunca u djece moraju se u potpunosti izbjegavati. Dermatolog savjetuje kako smanjiti rizik.

Prema Vašem iskustvu, jesu li roditelji dovoljno brižni kad je u pitanju opasnost od sunca?

Danas se u medijima mnogo govori o opasnostima od sunca zbog čega raste svijest o tome.

Ipak, na kraju ljeta često viđam tragove opeklina od sunca na licima i ramenima djece. Nije uvijek riječ isključivo o nepromišljenom izlaganju suncu na plaži, nego se djeca često izlažu tijekom sportskih aktivnosti (bicikl, tenis) i tada su roditelji često manje pažljivi.

Koje informacije dajete roditeljima o zaštiti od sunca?

Objasnim im da je dječja koža izrazito osjetljiva na sunce.

Što je ten svjetliji (kod crvenokose i plavokose djece), to je opasnost veća. Zaštita stoga mora biti jednaka ljeti, čak i kad je oblačno i kad su djeca u pokretu. Naročito su opasni dijelovi dana kad je sunce visoko na nebu. Posljedice izlaganja bez zaštite najjače će doći na naplatu u njihovoj odrasloj dobi.

Prema Vašem iskustvu, jesu li roditelji dovoljno brižni kad je u pitanju opasnost od sunca?

Djeca mlađa od tri godine ne smiju se izravno izlagati suncu.

Preporučujem uporabu sunčanih naočala koje štite od UV zraka, šešir sa širokim obodom, majicu i nanošenje sredstva za zaštitu od sunca s visokim faktorom na sve izložene dijelove tijela. Ovo sredstvo mora biti učinkovito i protiv UVB i UVA zraka, naneseno u dovoljnoj količini, a nanošenje se mora ponavljati svaka dva sata. Ako je vruće, vodite brigu o tome da sa sobom imate napitak za dijete. I izbjegavajte sunce između 11 i 16 sati.

  • Facebook

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci