3 pitanja za stručnjaka

Djecu do treće godine života ne bi se smjelo izravno izlagati suncu.

Img_Djecu do treće godine života ne bi se smjelo izravno izlagati suncu.

Tijekom djetinjstva koža je najpodložnija djelovanju sunčevih ultraljubičastih zraka. „Sunčev kapital" u djetinjstvu se brzo iscrpljuje. Opekline od sunca u djece moraju se u potpunosti izbjegavati. Dermatolog savjetuje kako smanjiti rizik.

Prema Vašem iskustvu, jesu li roditelji dovoljno brižni kad je u pitanju opasnost od sunca?

Danas se u medijima mnogo govori o opasnostima od sunca zbog čega raste svijest o tome.

Ipak, na kraju ljeta često viđam tragove opeklina od sunca na licima i ramenima djece. Nije uvijek riječ isključivo o nepromišljenom izlaganju suncu na plaži, nego se djeca često izlažu tijekom sportskih aktivnosti (bicikl, tenis) i tada su roditelji često manje pažljivi.

Koje informacije dajete roditeljima o zaštiti od sunca?

Objasnim im da je dječja koža izrazito osjetljiva na sunce.

Što je ten svjetliji (kod crvenokose i plavokose djece), to je opasnost veća. Zaštita stoga mora biti jednaka ljeti, čak i kad je oblačno i kad su djeca u pokretu. Naročito su opasni dijelovi dana kad je sunce visoko na nebu. Posljedice izlaganja bez zaštite najjače će doći na naplatu u njihovoj odrasloj dobi.

Prema Vašem iskustvu, jesu li roditelji dovoljno brižni kad je u pitanju opasnost od sunca?

Djeca mlađa od tri godine ne smiju se izravno izlagati suncu.

Preporučujem uporabu sunčanih naočala koje štite od UV zraka, šešir sa širokim obodom, majicu i nanošenje sredstva za zaštitu od sunca s visokim faktorom na sve izložene dijelove tijela. Ovo sredstvo mora biti učinkovito i protiv UVB i UVA zraka, naneseno u dovoljnoj količini, a nanošenje se mora ponavljati svaka dva sata. Ako je vruće, vodite brigu o tome da sa sobom imate napitak za dijete. I izbjegavajte sunce između 11 i 16 sati.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci