Usmjerenost na...

Trudnice i sunce: rizik od „trudničke melazme"

Img_Trudnice i sunce: rizik od „trudničke melazme"

Tijekom trudnoće žensko tijelo proizvodi više ženskih hormona, što uzrokuje pojačanu proizvodnju melanina. Dulje izlaganje suncu tijekom tog razdoblja može uzrokovati pojavu hiperpigmentacije na licu. To je nepopularna „trudnička melazma" ili kloazma.

Simptomi

Utjecaj hormona...

Veliki broj žena, počevši od četvrtog mjeseca trudnoće, suočava se s problemom „trudničke melazme". Trudnoća uzrokuje stvaranje znatno veće količine ženskih hormona (estrogena) u ženskom tijelu, što nadalje uzrokuje povišenu sintezu melanina. Hiperpigmentacija javlja se u obliku smeđih ili sivkastih mrlja, najčešće na sredini čela, na bradi te oko usana. Pigmentacija je nepravilna oblika.

Izvori

…i sunce

Izlaganje suncu znatno povećava rizik od pojave „trudničke melazme". Povećano izlaganje za vedra, ugodna dana zapravo uzrokuje povišeno stvaranje melanina što je dovoljan okidač za pojavu kloazme. U načelu mrlje se povuku šest mjeseci nakon poroda. No rizik je od njihova vraćanja tijekom sljedeće trudnoće velik. Stoga je preporučljivo djelovati na sprječavanju pojave „trudničke melazme".

Tretmani

Spriječiti pojavu "trudničke  melazme"

Kako biste spriječili pojavu „trudničke  melazme", slijedite osnovno pravilo: zaštitite svoju kožu svaki dan, čak i u gradu. Ne morate se skrivati od sunca, jednostavno slijedite nekoliko pravila za vrijeme izlaganja suncu.

  • Nosite šešir
  • Zaštitite svoju kožu kremom koja pruža potpunu zaštitu od sunca
  • Nanosite kremu svaka dva sata
  • Navečer, kod kuće, nanesite kremu protiv pigmentacijskih mrlja za prevenciju
Ove se mjere opreza moraju poduzimati u svako doba dana.

Svakako se za sva dodatna pitanja obratite svom dermatologu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci