3 pitanja za stručnjaka

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna za usporavanje procesa njezina starenja.

Img_Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna za usporavanje procesa njezina starenja.

Starenje kože prirodan je fenomen koji vodi do gubitka elastičnosti kože te pojave bora i pigmentacijskih mrlja, naročito na nepokrivenim dijelovima. Danas ove pojave možemo usporiti. Gledište dermatologa.

Kako dolazi do starenja kože?

Koža stari pod utjecajem UV zraka.

UV zrake svoju energiju oslobađaju u koži, te se tako stvaraju vrlo štetni „slobodni radikali". Ova oksidacija uzrokuje promjenu kožnih stanica i vlakana. Dim cigareta, alkohol i onečišćenje također su čimbenici koji narušavaju stanje. Tijekom vremena kolagena vlakna prolaze kroz proces glikacije (djelovanje šećera i proteina), što ih čini krutima. Kod žena menopauza također ubrzava proces starenja.

Koje savjete dajete svojim pacijentima?

Prevencija je važna: savjetujem ih da se umjereno izlažu suncu.

Savjetujem im da za lice koriste zaštitu od sunca sa širokim spektrom, što će njihovu kožu zaštititi od UVA zraka. Razgovaram s njima o koristi od prestanka pušenja. Ohrabrujem ih da u svoju prehranu uključe prirodne namirnice, voće i povrće, koje će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Ovi su savjeti još učinkovitiji počnu li se slijediti prije prve vidljive pojave znakova starenja kože.

Kakvu kozmetiku preporučujete?

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna.

Ovisno o tipu kože i  starosti pacijenta, preporučujem kreme koje sadrže aktivne sastojke s antioksidacijskim djelovanjem, čime će se spriječiti djelovanje slobodnih radikala. One sadrže voćne kiseline, C vitamin ili retinol. Postoje i kreme koje suzbijanjem glikacije odgađaju starenje. Ženama koje mnogo vremena provode vani preporučujem uporabu dnevne kreme sa zaštitnim faktorom od proljeća nadalje.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci