3 pitanja za stručnjaka

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna za usporavanje procesa njezina starenja.

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Starenje kože prirodan je fenomen koji vodi do gubitka elastičnosti kože te pojave bora i pigmentacijskih mrlja, naročito na nepokrivenim dijelovima. Danas ove pojave možemo usporiti. Gledište dermatologa.

Kako dolazi do starenja kože?

Koža stari pod utjecajem UV zraka.

UV zrake svoju energiju oslobađaju u koži, te se tako stvaraju vrlo štetni „slobodni radikali". Ova oksidacija uzrokuje promjenu kožnih stanica i vlakana. Dim cigareta, alkohol i onečišćenje također su čimbenici koji narušavaju stanje. Tijekom vremena kolagena vlakna prolaze kroz proces glikacije (djelovanje šećera i proteina), što ih čini krutima. Kod žena menopauza također ubrzava proces starenja.

Koje savjete dajete svojim pacijentima?

Prevencija je važna: savjetujem ih da se umjereno izlažu suncu.

Savjetujem im da za lice koriste zaštitu od sunca sa širokim spektrom, što će njihovu kožu zaštititi od UVA zraka. Razgovaram s njima o koristi od prestanka pušenja. Ohrabrujem ih da u svoju prehranu uključe prirodne namirnice, voće i povrće, koje će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Ovi su savjeti još učinkovitiji počnu li se slijediti prije prve vidljive pojave znakova starenja kože.

Kakvu kozmetiku preporučujete?

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna.

Ovisno o tipu kože i  starosti pacijenta, preporučujem kreme koje sadrže aktivne sastojke s antioksidacijskim djelovanjem, čime će se spriječiti djelovanje slobodnih radikala. One sadrže voćne kiseline, C vitamin ili retinol. Postoje i kreme koje suzbijanjem glikacije odgađaju starenje. Ženama koje mnogo vremena provode vani preporučujem uporabu dnevne kreme sa zaštitnim faktorom od proljeća nadalje.

  • Facebook

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci