UZROCI OSJETLJIVOSTI KOŽE:
UNUTARNJI I VANJSKI

Article Read Duration 8 minute čitanja

Osjetljivu do reaktivnu kožu definiraju znakovi nelagode – osjećaj bockanja, zatezanja, svrbeži, ili peckanja – ponekad udruženim sa suhoćom kože i crvenilom. Razlog tome su oslabljena barijerna funkcija kože i preosjetljivost završetaka živaca koji odašilju signale za bol kao odgovor na inače bezazlene podražaje. Nije poznat točan uzrok ove pojave, no ono što jest poznato je da ove znakove mogu prouzrokovati mnogobrojni unutarnji i vanjski čimbenici.


Vanjski uzroci:

• Promjene u temperaturi i vjetar
• Zagađenje
• Sunce
• Konzervasni u neprilagođenoj kozmetici
• Deterdžent za pranje odjeće
• Kirurški zahvat

Unutarnji uzroci:

• Začinjena hrana
• Alkohol
• Intolerancija na gluten
• Hormonalne promjene
• Stres ili snažne emocije


Osjetljivost kože može se kontrolirati smanjenjem utjecaja ovih čimbenika (saznajte kako, u nastavku), u kombinaciji s odgovarajućom rutinom njege za osjetljivu kožu uz proizvode koje su razvili stručnjaci, iz linije TOLERIANE.

 

ŠTO JE
OSJETLJIVA KOŽA?

Osjetljiva do reaktivna koža definirana je simptomima nelagode – osjećajem bockanja, zatezanja, svrbeži ili peckanja – ponekad udruženim sa suhoćom i crvenilom. Bilo koji tip kože, bilo da se radi o suhoj, masnoj ili mješovitoj koži, može razviti osjetljivost. Karakteristični znakovi osjetljivosti kože mogu se pojaviti bilo kad ili im uzrok mogu biti određeni unutarnji i vanjski čimbenici.

Je li vaša koža osjetljiva, reaktivna ili sklona alergijama? Otkrijte OVDJE.

ŠTO UZROKUJE
OSJETLJIVU KOŽU?

Smatra se da se osjetljivost kože razvija zbog preosjetljivosti završetaka živaca unutar kože, koji počinju odašiljati signale za bol kao odgovor na bezazlene podražaje. Nije poznat točan uzrok ove pojave, no poznato je da ove simptome mogu uzrokovati mnogobrojni unutarnji i vanjski čimbenici. U nastavku pročitajte diskusiju o svim glavnim uzrocima osjetljivosti kože i, što je najvažnije, kako ih izbjeći.

VANJSKI OKIDAČI
ZA OSJETLJIVU KOŽU

Znakovi osjetljivosti kože mogu nastati uslijed unutarnjih i vanjskih čimbenika. Osvrnimo se prvo na vanjske čimbenike.

Promjene u temperaturi i vjetar

Vanjski čimbenici koji mogu djelovati kao pokretači osjetljivosti kože uključuju vrućinu, hladnoću i vjetar. Razlog tome je da ove čimbenike uzrokuju nagle promjene u temperaturama čime se otpušta histaminu koži. To uzrokuje nelagodne osjećaje bockanja ili svrbeži te širenje krvnih žila, što rezultira crvenilom.

Što možete učiniti: Ne možete promijeniti vremenske prilike, no možete izbjeći tuširanje ili kupanje pretjerano vrućom vodom te zimi pokušati smanjiti temperaturu centralnog grijanja i temperaturu klimatizacije prostora ljeti. Kako biste pojačali otpornost kože, zaštitite je minimalističkim, umirujućim proizvodom za njegu kože, poput proizvoda TOLERIANE Sensitive.

Zagađenje

Jedan od vodećih neprijatelja osjetljive kože je zagađenje. Sitne čestice nazvane PM2,5 (uglavnom čađe) mogu se priljepiti uz površinu kože, gdje pokreću lančanu reakciju oksidativnog stresa, što uzrokuje iritacije u koži. Ovime se narušava zaštitna barijera kože, dovodeći do suhoće i sve veće osjetljivosti kože na vanjske uzročnike iritacije.

Što možete učiniti: Najnaprednija rješenja kozmetičke dermatologije sada sadrže teksture protiv utjecaja zagađenja kojima se pomaže zaustaviti prianjanje čestica prašine koje uzrokuju iritacije na površini kože . Svojeg ljekarnika upitajte o kremama koje štite od utjecaja zagađenja, poput proizvoda TOLERIANE Sensitive.

Sunce

Ultraljubičastim zračenjem sunčeve svjetlosti dolazi do oksidativnog stresa i upalnih reakcija u koži, što može dovesti do osjećaja nelagode povezanih s osjetljivom kožom. Sunce je općenito i “neprijatelj ljepote kože ” jer generalno predstavlja jedan od glavnih uzroka starenja kože, čak i njezine sklonosti aknama.

Otkrijte njegu protiv starenja kože koja odgovara čak i najosjetljivijoj koži uz proizvode REDERMIC i HYALU B5
EFFACLAR Duo(+) SPF30 osmišljen jeza kožu sklonu aknama i zaštitu kože od sunca.

Što možete učiniti: U svoju svakodnevnu rutinu uključite proizvod za zaštitu od sunca, sa zaštitnim faktorima SPF 30 – 50, posebno osmišljenim za osjetljivu kožu. ANTHELIOS Ultra sadrži iznimno nježnu, minimalističku formulu koja je toliko sigurna da je možete primijeniti i na nježno područje oko očiju, bez opasnosti od osjećaja peckanja ili reakcija na koži.

O zaštiti UVA i UVB saznajte više OVDJE.


Konzervansi u kozmetičkim proizvodima

Mnogi kozmetički proizvodi nisu kreirani uzimajući u obzir osjetljivu kožu te sadrže razne potencijalno “štetne tvari” – primjerice bojila, alkohol, mirise, lanolin… – koji mogu biti okidači simptoma osjetljivosti kože. Uz konzervasne, određeni proizvodi sadrže iznimno snažne anti-ageing sastojke poput visokih koncentracija alfa-hidroksi-kiselina (AHA) koje mogu pojačati osjećaj osjetljivosti kože.

Što možete učiniti: Potražite proizvode posebno osmišljene za smirivanje i jačanje osjetljive kože koji su hipoalergeni, koji ne sadrže prethodno spomenute “štetne tvari” i testirani su na osjetljivim i reaktivnim tipovima kože. TOLERIANE Sensitive ne sadrži poznate alergene i djeluje obnavljajuće na hidrolipidnu barijeru kože pritom ojačavajući nevidljivu kožnu barijeru dobrih bakterija zahvaljujući svojim prebiotičkim aktivnim sastojcima. Uz pravu njegu, osjetljivost kože može se smanjivati iz dana u dan.

Kliknite OVDJE kako biste saznali više o njezi osjetljive kože.


Detergent za pranje rublja i osjetljiva koža

Losioni i pripravci nisu jedino s čime vaša osjetljiva koža dolazi u dodir: Odjeća također s njom dolazi u dodir, a to znači da vam koža dolazi i u dodir s ostatcima deterdženta za pranje rublja.“ Biološki” deterdženti za pranje sadrže enzime koji kožu mogu iritirati, dok je u ostalima, razina tvari koje uzrokuju iritacije, poput natrijeva lauril- sulfata jednostavno previsoka, a njima se oštećuje obrambeni sloj kože.

Što možete učiniti: Ako vam je koža osjetljiva, radije upotrebljavajte nebiološka sredstva za pranje odjeće. Upotrebljavajte samo nužnu količinu praška ili deterdženta ovisno o količini odjeće za pranje i stupnju prljavštine. I za kraj, pustite da se odjeća još jednom ispere prije sušenja kako bi se uklonili svi tragovi deterdženta. Ako patite od suhe kože koja svrbi, zaštitite je bogatim i smirujućim hidratantnim emolijensima, poput balzama LIPIKAR Baume AP+M, kojim će se koži povećati razina zaštite od vanjskih utjecaja.

Pitate se jeste li skloni atopiji ili jednostavno imate suhu kožu? Kliknite OVDJE i otkrijte.

Osjetljiva koža nakon kirurških zahvata

Nakon operacije, vrlo ćete vjerojatno imati ranu na koži. Za vrijeme njezina cijeljenja, koža na tom mjestu može biti iznimno osjetljiva na dodir te čak i najmanji pritisak može dovesti do snažnog osjećaja nelagode. Nakon kirurškog zahvata, koža će biti osjetljiva na sve osim na najnježnije proizvode.

Što možete učiniti: Držati ranu čistom uz nježan proizvod za čišćenje posebno osmišljen za rane koje zacjeljuju. Za preporuke upitajte ljekarnika. Kako biste iz dana u dan smanjivali razinu osjetljivosti kože poslije kirurškog zahvata, masirajući primjenjujte odgovarajuću kremu za pomoć pri zacjeljivanju ožiljaka nekoliko puta dnevno. Tako će se optimizirati zacjeljivanje vaših ožiljaka Ta preporuku dobre kreme ili gela za njegu ožiljaka upitajte svojeg ljekarnika.

UNUTARNJI UZROCI
OSJETLJIVOSTI KOŽE

Osvrnimo se sada na unutarnje čimbenike koji mogu prouzrokovati osjetljivost kože.

Začinjena hrana

Jeste li ikad primijetili da osobito pikantna jela mogu pojačati i osjećaj vrućine kože? Ovo nije puka slučajnost: sastojak u začinjenim jelima poznat kao kapsaicin može pokrenuti receptore za iritaciju unutar kože, čime se dovodi do već dobro poznatih znakova osjetljivosti kože. Mnogima se koža i zarumeni ili zacrveni nakon konzumiranja ovakve vrste hrane.

Što možete učiniti: Iako je ukusna, izrazito začinjenu hranu najbolje je izbjegavati ako osobe imaju osjetljivu ili reaktivnu kožu. Ako odlazite u indijski restoran, zašto ne naručiti jelo blago začinjeno currryem?

Alkohol

Alkohol je vodeći uzrok osjetljivosti kože zbog dvaju važnih učinaka: Prvi je da uzrokuje širenje krvnih žila unutar kože, što dovodi do rumenila i crvenila; drugi je da djeluje kao diuretik (tvar koja izbacuje vodu iz ljudskog tijela), a njime se isušuje koža te ona tako postaje podložnija vanjskim utjecajima.

Što možete učiniti: Umjerenost je najvažnija! Ne morate se u potpunosti odreći pokojeg pića, no savjet je da ograničite konzumiranje alkohola dnevno do jedne čaše vina srednje veličine.

Znakovi na koži koji ukazuju na intoleranciju na gluten

Intolerancija na gluten može utjecati na kožu. U ekstremnim slučajevima ona se povezuje s osipom popraćenim plikovima koji obuhvaća veliku površinu kože, a naziva se dermatitis herpetiformis. Još neki kožni problemi, poput psorijaze, pokazuju napredak kada se iz prehrane ukloni gluten. Gluten nije uobičajen uzrok osjetljivosti kože, no valja ga uzeti u obzir ako su vam znakovi izraženi nakon što pojedete kruh, tjesteninu ili hranu koja sadrži gluten.

Što možete učiniti: Ako vam se uz gluten javlja osjetljivost kože, dobra je ideja iskušati prehranu koja ga ne sadrži. Morat ćete se naviknuti provjeravati oznake na proizvodima, no glavna promjena u prehrani uključivat će izbjegavanje žitarica poput pšenice, ječma i raži.

Hormonalne promjene

Velik broj žena primjećuje da se znakovi osjetljivosti kože javljaju uslijed promjena u razinama hormona, tijekom mjesečnog ciklusa ili razdoblja perimenopauze. Hormonalnim promjenama osobito se često pogoršavaju rumenilo i crvenilo kože.

Što možete učiniti: Ako rumenilo predstavlja problem, prvo biste kožu trebali poprskati prirodno smirujućim i blagim proizvodom Termalnom vodom La Roche-Posay antioksidacijskog djelovanja. Pobrinite se i da primjenjujete odgovarajuću rutinu za njegu osjetljive kože. Svojeg ljekarnika upitajte za preporuku proizvoda posebno osmišljenih za osjetljivu kožu koji sadrže aktivne sastojke protiv crvenila, poput proizvoda ROSALIAC AR.

Stres ili snažna emocija

Kod nekih osoba stres i snažne emocije mogu dovesti do pojave osjetljivosti kože. Kada ste uznemireni, završetci živaca u koži počinju odašiljati signale za bol, a krvne žile na licu i vratu šire se, što dovodi do vidljivog rumenila i osjećaja vrućine u području lica i vrata.

Što možete učiniti: Ako osjećate nelagodu na koži u situacijama povećane razine stresa, prvi je korak preuzeti kontrolu nad stresnom situacijom. Jedna tehnika koja se dokazala učinkovitom u ovakvoj situaciji jest tehnika opuštanja i meditacije : Usredotočite se na trenutak u sadašnjosti, učinite odmak od vlastitih misli i razmotrite ih bez osude.

Naravno, tehnika opuštanja usred iznimno važnog sastanka ili tijekom trčanja za mališanima može biti popriličan izazov! Nasreću, pravim proizvodima iz dana u dan možete njegovati kožu i smanjiti razinu osjetljivosti kože, poput njegom TOLERIANE Sensitive, koja sadrži lipide za obnovu fizičke kožne barijere i prebiotike kako bi se očuvale dobre bakterije. Koji je rezultat? Osjetljivost kože progresivno se smanjuje, a koža vam je otpornija na učinak stresa.

Kliknite OVDJE za cjelovitu rutinu njege osjetljive kože.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-1

ZAČINJENA HRANA MOŽE
DODATNO POJAČATI OSJETLJIVOST KOŽE. .

ISTINA TRUE-ANSWER

Ako su vam stjenke krvnih žila postale krhke, određeni vanjski čimbenici, poput začinjene hrane, alkohola, vrućih kupki ili prekomjerno centralno grijanje, mogu potaknuti crvenilo i osjetljivost kože
Saznajte više
True-or-false-visual-2

PRIRODNI KUĆNI PRIPRAVCI
DOBAR SU NAČIN NJEGE OSJETLJIVE KOŽE.

LAŽ WRONG-ANSWER

Iako ukusni, veća je vjerojatnost da ćete sastojcima iz hladnjaka ili kuhinjskih ormarića naškoditi svojoj osjetljivoj koži. „Prirodni” pripravci ili oni iz kućne radinosti, poput maski od meda, zobene kaše, avokada i čokolade, najbolje je izbjegavati jer mogu sadržavati alergene ili djelovati nadražujuće. Umjesto toga, potražite stručna rješenja za njegu kože.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

KAKO SE OSJEĆAM U SVOJOJ KOŽI
MOŽE UTJECATI NA OSJETLJIVOST MOJE KOŽE.

ISTINA TRUE-ANSWER

Stres i snažne emocije uzrokuju širenje krvnih žila u koži, što dodatno uzrokuje crvenilo i osjećaj nelagode. Mnoge osobe posežu za različitim tehnikama opuštanja kao dragocjenim alatom za održavanje stabilnosti osjetljive kože. Ovaj pristup najdjelotvorniji je u kombinaciji sa stručnom njegom za osjetljivu kožu, poput linije TOLERIANE.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

OSJETLJIVA KOŽA UISTINU
DRUGAČIJE IZGLEDA.

LAŽ WRONG-ANSWER

Jedna od uznemirujućih činjenica u vezi s osjetljivom kožom jest da će liječnici, bez obzira na intenzitet osjećaja nelagode na koži, često reći da se radi o „normalnoj” koži jer nema vidljivih znakova osjetljivosti. No iskusni dermatolozi prepoznat će obilježja osjetljive kože i preporučiti određene specijalne njege za osjetljivu ili pretjerano osjetljivu kožu.
Saznajte više

I ZA TO IMAMO
ODGOVARAJUĆU LINIJU PROIZVODA

TOLERIANE je linija proizvoda osmišljenih za hidrataciju, smirivanje i zaštitu osjetljive do kože sklone alergijama.

NAŠA POSVEĆENOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi koji nadilaze međunarodne propise za kozmetiku.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
TESTIRANO JE NA ALERGIJSKE REAKCIJE

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA IZNIMNO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija naših proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama, aknama, atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

SAZNAJTE VIŠE O
KARAKTERISTIKAMA OSJETLJIVE KOŽE

PRIKAŽI SVE ČLANKE
O OSJETLJIVOJ KOŽI

placeholder KAKO SPRIJEČITI DA VAM PREOSJETLJIVA KOŽA
UTJEČE NA KVALITETU ŽIVOTA
PROČITAJTE VIŠE