KAKO SPRIJEČITI DA VAM PREOSJETLJIVA KOŽA
UTJEČE NA KVALITETU ŽIVOTA

Article Read Duration 8 minute čitanja

Osjetljiva koža uzrokuje nadražujuće fizičke znakove, a može narušiti i psihološku ravnotežu (raspoloženje, akademsku učinkovitost, kvalitetu sna). Među uzročnike osjetljivosti spadaju: vaskularna slabost, čimbenici iz okoliša, nadražujuće tvari, sklonost alergijama i atopiji. Minimiziranje okidača i upotreba hipoalergenskih proizvoda namijenjenih osjetljivoj koži može vam poboljšati kvalitetu života.

ŠTO JE
OSJETLJIVA KOŽA?

Osjetljiva koža pretjerano reagira na svakodnevne stvari

Od trenutka rođenja, vaša vas koža štiti od vanjskog utjecaja. Služi kao zaštita od atmosferskih pojava, udaraca i nebrojenih agresivnih tvari u vašem okružju. Ipak, skloni smo uzimati zdravo za gotovo ulogu koju ona igra u našim životima.

Osjetljiva koža postala je problem za sve veći broj ljudi. Karakterizirana ekstremnim reakcijama na svakodnevne čimbenike kao što su prašina, zagađenje, kemikalije, vrućina, hladnoća ili UV-zrake, preosjetljiva kože više ne može potiho podnositi sve napore koje nosi svakodnevica. Koža je sve osjetljivija, postaje ranjiva na vanjske napade i u sklopu njene reakcije javljaju se crvenilo, svrbež uzrokovan suhoćom, zategnutost, osjećaj vrućine, bockanja i peckanja. U najtežim slučajevima osobe s osjetljivom kožom, osjećaju da se moraju isključiti “iz rizičnih“ situacija, što također znači da mogu propustiti živjeti ispunjenim životom..

Imate li vi osjetljivu ili alergijama sklonu kožu? Saznajte OVDJE.

ŠTO UZROKUJE
OSJETLJIVU KOŽU?

Nekoliko je mogućih pozadinskih čimbenika

Nekoliko se čimbenka obično veže za povećanu osjetljivost kože. Bilo koji od njih može biti uzrokom, pojedinačno ili u kombinaciji s nekim drugim:

  • Vaskularna slabost: Ako su stjenke vaših krvnih žila postale krhkije, određeni čimbenici, kao što su konzumiranje začina ili alkohola, vruće kupke ili prejako centralno grijanje, mogu izazvati crvenilo i osjetljivost kože.
  • Čimbenici iz okoliša: vjetar, suho, hladno vrijeme ili zagađenje mogu dovesti do osjećaja bockanja ili peckanja.
  • Kontakt s nadražujućim tvarima: Reakcije može izazvati i kontakt vaše kože s nečime što sadrži nadražujuću tvar. Može to biti aditiv u vašoj šminki, parfem u proizvodu za njegu kože, kemikalija u deterdžentu za rublje, pa čak i tvrda voda pod tušem.
  • Koža sklona atopiji: Koža sklona atopiji podložna je preosjetljivosti.

OSIM OSJETLJIVOSTI,
KOŽA MOŽE BITI I SKLONA ALERGIJAMA

Za razliku od znakova osjetljive kože koji mogu biti prisutni cijelo vrijeme, znakovi kože sklone alergijama pojavljuju se samo nakon izlaganja nekom alergenu. Dolazak u kontakt s nečime na što ste alergični može izazvati reakcije raznih dijelova tijela, pa tako i kože. Najčešći alergeni su: pelud, određene namirnice, lijekovi, grinje, različite kemikalije, plijesan, te kućni ljubimci.

Alergijski osip na koži manifestira se kroz svrbež uzrokovan suhoćom, upaljenu kožu i ekcem. Nije pretjerano reći da alergeni imaju snažan utjecaj na kvalitetu života (svrbež, suzenje očiju, kihanje, kašalj). Ako imate alergijske simptme na koži, bilo bi dobro dogovoriti konzultacije kod alergologada se ustanovi okidač alergije, kako biste ih mogli ukloniti iz svog života. Što se tiče njege kože, valjalo bi uložiti u nježan hipoalergenski proizvod za čišćenje kao što je TOLERIANE Dermo-Cleanser, kojime uklanjate alergene s površine kože, nakon čega se nanosi prava hipoalergenska, trenutno umirujuća zaštitna krema kao što je TOLERIANE Ultra.

KAKO BRINUTI O
OSJETLJIVOJ KOŽI?

Reakcije na koži mogu utjecati na kvalitetu svakodnevnog života

Do sada smo raspravili o kliničkim znakovima preosjetljive kože: crvenilo, svrbež, zatezanje, osjećaj vrućine, bockanje i peckanje. Oni su sami po sebi nelagodni, ali mogu imati i podmukliji učinak, čiji se značaj često podcjenjuje. Reakcije osjetljive kože mogu umanjiti kvalitetu sna, prouzročiti slabiju produktivnost u školi ili na poslu, te negativno utjecati na samopouzdanje. Takvi problemi mogu utjecati na kvalitetu vašega života, pa je zato važno naučiti kako što učinkovitije ublažiti i umanjiti te neugodne znakove. Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti u svrhu ublažavanja reakcija na koži:

Kupanje

Ujutro je tako privlačno razbuditi se pod dugim, vrućim tušem. Nažalost, vruća voda može potaknuti lučenje histamina u koži, što može povući lančanu reakciju nadraživanja. Dugotrajna izloženost vrućoj vodi kod mnogih ostavlja osjećaj pretjerane zategnutosti kože, kao da vam je koža za broj premala i vidljivo crvena. Rumeni obrazi ne pridonose baš samopouzdanju, svakako vam neće pomoći ako morate na važnu prezentaciju ili razgovor za posao! Stoga je važno ujutro se tuširati mlakom vodom, i to kratko.

Njega kože

Alkalni sapuni i grubi proizvodi za čišćenje mogu skinuti zaštitnu barijeru vaše kožečineći je ranjivom pred napadima nadražujućih tvari. Za čišćenje osjetljiva lica upotrebljavajte Micelarnu vodu ili blago mlijeko za čišćenje. Svakodnevna hidratacija hipoalergenskim hidratantnim proizvodom pomoći će održati vanjski sloj kože mekanim i elastičnim. Iznenađujuće, jedan od najneugodnijih načina na koji vam osjetljiva koža može narušiti kvalitetu života je poremećaj sna. U rano jutro u vašem se tijelu pojačano luči histamin, koji može potaknuti svrbež zbog suhoće i pobuditi znakove osjetljive kože. Uslijed ove reakcije možete se probuditi prerano, s bockavim osjećajem u licu, što baš i nije sjajan način za započeti dan! Najnaprednije noćne kreme i serumi te osjećaje mogu držati pod kontrolom, a vama pomoći da se probudite odmorni i svježi.

Šminka

Nošenje šminke trebalo bi biti zabavno i dobro za samopouzdanje. Ali ako imate osjetljivu kožu, mogli bi vam se javiti peckanje, svrbež zbog suhoće i pjegice, što je sušta suprotnost od same svrhe šminke! Zbog toga ćete se možda na nekim događanjima pojaviti bez šminke ili se možda uopće nećete ni pojaviti. Ali ne treba gubiti vjeru u šminku. Pažljivo provjerite oznake: potražite proizvode s minimalnom formulom, bez parfema, alkohola i znanih alergena poput nikla, proizvode koji su testirani na osjetljivoj koži i koži sklonoj alergijama, primjerice, iz linije proizvoda TOLERIANE Teint. Specijalizirana šminka vašoj će osjetljivoj koži pomoći ponovo otkriti svoju ljepotu dok se vi zabavljate eksperimentirajući s najnovijim trendovima!

Kućanstvo

Prašina i grinje često nadražuju osjetljivu kožu. Redovitim usisavanjem i brisanjem površina u vašem domu prašinu ćete držati pod kontrolom. Svakih nekoliko mjeseci operite i podrobno osušite jastuke i posteljinu, a tom prilikom usišite i madrac. Ne trebate pritom biti opsjednuti čistoćom. Snažne kemikalije u proizvodima za kućanstvo mogu izazvati reakcije na koži. Za pranje odjeće, posteljine i ručnika upotrebljavajte hipoalergenski deterdžent i omekšivač. Za čišćenje kuće potražite najjednostavnije proizvode za čišćenje i uvijek nosite gumene rukavice.

Vani

Kad je vani hladno i vjetrovito, nanesite hranjive, zaštitne kreme na lice, vrat i dlanove. Otkrivenu kožu zaštitite rukavicama i šalom. Za vrućih i sparnih dana utavnotežite i umirite kožu TERMALNOM IZVORSKOM VODOM bogatom selenom.

Uklonite alergene

Ako uz navedene korake i dalje imate teške i dugotrajne reakcije na koži, možda u pozadini toga leži neka alergija. Liječnik vas može savjetovati o testiranju za određivanje alergena. Oni se potom mogu sistematski ukloniti iz vašeg okružja ili hrane.

Kliknite OVDJE i saznajte što možete očekivati na alergološkom pregledu.

BOLJI ŽIVOT
ZA OSJETLJIVU KOŽU

Predanost La Roche-Posaya nadilazi proizvode za njegu kože

U studiji pod pokroviteljstvom La Roche-Posayeva dermatološkog laboratorija više od 50% žena izjavilo je da ima osjetljivu kožu1. Ta je osjetljivost prouzročena većom reaktivnošću živčanih završetaka u epidermi, te sniženjem reakcijskog praga2. Utjecaj osjetljive kože na kvalitetu života kod svakoga je različit i često to zna biti teško opisati riječima. Nama u La Roche-Posayevom dermatološkom laboratoriju misija je stvoriti "Bolji život za osjetljivu kožu". Uvjereni smo da je, kako bismo mogli ponuditi najinovativnije i najučinkovitije proizvode i strategije za rješavanje problema hiperosjetljive kože, bitno u obzir uzeti i fizičke, kao i psihološke posljedice.

Kako bi procjenio pojedinačne dojmove o učincima osjetljive kože, dermatološki laboratorij La Roche-Posay usvojio je patentirani referentni alat koji se koristi u brojnim medicinskim područjima za mjerenje korelacije između kliničkih znakova i negativnih utjecaja na svakodnevni život. Indeks kvalitete života.

Pri ispitivanju naših proizvoda za njegu kože dobrovoljni ispitanici ispunjavaju upitnike o različitim aspektima svoje svakodnevice: negativnim osjećajima, poremećajima sna, društvenom životu itd. Usporedbom rezultata dobivenih na početku i na kraju studije možemo procijeniti učinkovitost proizvoda za njegu kože u kvaliteti života naših korisnika, kao i na fizičkim znakovima. Ovaj alat predstavlja novu priliku za razvoj preciznih, prilagođenih terapeutskih programa koji pomažu u njezi osjetljive kože, od kliničkih znakova do psihološkog utjecaja.

Uz specijalizirane, učinkovite proizvode, nježne po vašu kožu, La Roche-Posay nudi radionice u sklopu kojih osobe s određenim kožnim problemima mogu naučiti korektivne tehnike šminkanja i usvojiti svakodnevne korake s pomoću kojih će si život učiniti ugodnijim i koji će im pomoći prigrliti svoj izgled.

1Ispitivanje provedeno na više od 3000 žena u Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Francuskoj
2Izvor: L’Oréal Recherche.

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-1

ZAČINJENOM HRANOM MOŽE SE
PROUZROKOVATI OSJETLJIVOST KOŽE. .

ISTINA TRUE-ANSWER

Ako su vam stjenke krvnih žila postale krhke, određenim vanjskim čimbenicima, poput začinjene hrane, alkohola, vrućih kupki ili prekomjernim centralnim grijanjem, može se potaknuti crvenilo i osjetljivost kože
Saznajte više
True-or-false-visual-2

PRIRODNI KUĆNI PRIPRAVCI
DOBAR SU NAČIN NJEGE OSJETLJIVE KOŽE.

LAŽ WRONG-ANSWER

Iako ukusni, veća je vjerojatnost da ćete sastojcima iz hladnjaka ili kuhinjskih ormarića naškoditi svojoj osjetljivoj koži. „Prirodni” pripravci ili oni iz kućne radinosti, poput maski od meda, zobene kaše, avokada i čokolade, najbolje je izbjegavati jer mogu sadržavati alergene ili djelovati nadražujuće. Umjesto toga, potražite stručna rješenja za njegu kože.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

KAKO SE OSJEĆAM U SVOJOJ KOŽI
MOŽE UTJECATI NA MOJU OSJETLJIVU KOŽU.

ISTINA TRUE-ANSWER

Stresom i snažnim emocijama uzrokuje se širenje krvnih žila u koži, čime se prouzrokuje crvenilo i osjećaji nelagode.. Mnoge osobe posežu za meditacijskom tehnikom potpune svjesnosti ili sličnim tehnikama opuštanja kao dragocjenim alatom za održavanje spokoja osjetljive kože. Ovaj pristup najdjelotvorniji je u kombinaciji sa stručnom njegom osjetljive kože, poput linije proizvoda TOLERIANE.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

OSJETLJIVA KOŽA NUŽNO
IMA DRUGAČIJI IZGLED.

LAŽ WRONG-ANSWER

Jedna od uznemirujućih činjenica u vezi s osjetljivom kožom jest da će liječnici, bez obzira na razinu neugode prouzrokovane znakovima, reći da se radi o „normalnoj” koži jer nema vidljivih obilježja osjetljivosti. No iskusni dermatolozi prepoznat će obilježja osjetljive kože i preporučiti određene metode njege za osjetljivu ili pretjerano osjetljivu kožu.
Saznajte više

I ZA TO IMAMO
ODGOVARAJUĆI ASORTIMAN

TOLERIANE je linija proizvoda osmišljenih za hidrataciju, umirivanje i zaštitu osjetljive kože do one sklone alergijama.

NAŠA PREDANOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi koji nadilaze međunarodne propise za kozmetiku.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
TESTIRANO JE NA ALERGIJSKE REAKCIJE

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA IZNIMNO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.

SAZNAJTE VIŠE O
KARAKTERISTIKAMA OSJETLJIVE KOŽE

PRIKAŽI SVE ČLANKE
O OSJETLJIVOJ KOŽI

placeholder UZROCI OSJETLJIVOSTI KOŽE:
UNUTARNJI I VANJSKI
PROČITAJTE VIŠE