#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Istina o čudotvornim lijekovima za akne

v_article-miracle_acne_cure.jpg

“Riješite se akni preko noći pomoću ovog čudotvornog trika!” Pred nekoliko godina pretraživala sam Internet u nadi da ću naći čudotvorni lijek za akne, neku čarobnu supstanciju koja bi mogla očistiti moje akne u trenu. Pomisao da bi se taj čudotvorni lijek mogao skrivati u mojem kuhinjskom ormariću činila ga je još primamljivijim. A prirodni kućni lijekovi mora da su dobri za vašu kožu…zar ne?

Moji ludi kuhinjski eksperimenti bili su pravi fijasko. Tek s dermatološkim tretmanom i razumnim režimom njege kože mojoj se koži vratio stari sjaj. No, pošto je uvijek zabavno pogledati u prošlost i nasmijati se, predstavljam vam mojih top 5 iskustava s kućnim lijekovima uz osvrt našeg suradnika dermatologa, dr. Philippe Beaulieua, na svaki „čudotvorni“ sastojak.

1

Soda bikarbona: jeftina, lako dostupna i ne previše zastrašujuća, činila se kao dobar početak. Pomiješala sam je s vodom i napravila „uradi sam“ piling. Rezultat? Koža je postala crvena poput cikle i zatezala kao luda.

Mišljenje dermatologa

Soda je vrlo lužnata što znači da će narušiti prirodno kiseli pH kože. Ne bih ga preporučio za nanošenje na kožu.

2

Pasta za zube: ova svježa pasta od mente moje zube ostavlja blistavima, no što čini na mojoj koži? Ne baš puno, čini se. Pregruba je i previše isušuje, moje je lice crveno i peruta se.

Mišljenje dermatologa

Pasta za zube, baš kao i soda bikarbona, je lužnata i poremetit će prirodnu ravnotežu kože. Ne bih preporučio pacijentu nanošenje paste na lice, posebno kraj tolikog broja dostupnih ciljanih rješenja.

3

Kokosovo ulje: isprobala sam ga tijekom zime kad mi je koža pomalo suha. Vlogeri su navodno poludjeli za njegovom sposobnošću hidratacije. Učinilo mi se malo masno, a kasnije sam pročitala da je komedogeno. Definitivno nije lijek za akne.

Mišljenje dermatologa

Ulje kokosa je učinkovit emolijens za suhu kožu, no nije ciljani tretman za akne.

4

Ulje drveta čaja: online forumi puni su hvale za ovaj prirodni antiseptik. I činilo se doduše da zaista pomaže kod izbijanja bubuljica, no to jednostavno nije bilo sveobuhvatno rješenje za dugoročnu kontrolu akni.

Mišljenje dermatologa

Ulje drveta čaja dokazanih je antiseptičkih svojstava, dakle mogli ste i gore proći, no neće imati nikakav učinak na začepljene pilosebacealne kanale koji su odgovorni za nastanak akni.

5

Sudocrem: ovo sam pronašla na online forumu za akne, ljudi su govorili o njegovim svojstvima smirivanja bubuljica. Nanijela sam tanki sloj na nepravilosti i ostavila preko noći. Ujutro su nepravilnosti bile manje crvene, ali ništa revolucionarno.

Mišljenje dermatologa

Sudocrem je učinkovita zaštitna krema koja pomaže kod porezotina i ogrebotina, ali neće djelovati na uzroke akni – zaražene začepljene pore.


Kao što možete vidjeti, poruka je jednostavna: „uradi sam“ lijekovi, čudni trikovi i „čudotvorni lijekovi“ često pogoršavaju stvari i nisu zamjena pravom dermatološkom pripravku. Zdrav razum i ciljani tretmani potpomognuti dobro informiranim izborom njege za kožu uvijek će nadmašiti sve što možete pronaći u kuhinjskim ormarićima vaših roditelja!