AKNE
KOD ODRASLIH

Akne se mogu javljati i u odrasloj dobi, a često tako i bude. To može biti teško prihvatiti s obzirom na to da mnogi vjeruju da su "prerasli" prištiće u dvadesetima, a kamoli u tridesetima, četrdesetima i kasnije!

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako se riješiti akni na leđima?

Blage akne na tijelu mogu se držati pod kontrolom odgovarajućim dermokozmetičkim rješenjima. Dvaput dnevno, nježno očistite kožu pjenušavim gelom za čišćenje. Slijedite dnevnu rutinu njege kože s aktivnim sastojcima poput salicilne kiseline, niacinamida i pirokton olamina. Ako ove mjere nisu dovoljne, posjetite dermatologa i pitajte ga o medicinskim postupcima popu liječenja retinoidima, antibioticima i izotretioninom.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Što uzrokuje akne?

Kod akni, neravnoteža hormona poznatih kao androgeni uzrokuje pretjerano izlučivanje masti iz lojnih žlijezda. Isti hormoni uzrokuju pojačano stvaranje stanica kože koje oblažu pore. Pore se zatim začepljuju mješavinom stanica i sebuma te tako postaju hranilište za bakterije koje uzrokuju akne. To dovodi do nastanka raznih vrsta prištića - od crvenih točkica do pustula i dubokih, bolnih cista.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Kako se riješiti akni?

Blage akne mogu se držati pod kontrolom odgovarajućim dermo-kozmetičkim rješenjima. Dvaput dnevno, nježno očistite kožu micelarnom vodom ili pjenušavim gelom za čišćenje. Slijedite dnevnu rutinu njege kože s djelatnim sastojcima poput salicilne kiseline, niacinamida i pirokton olamina. Ako ove mjere nisu dovoljne, posjetite dermatologa i pitajte ga o medicinskim postupcima poput liječenja retinoidima, antibioticima i izotretioninom.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE
POGORŠATI AKNE.

TOČNO TRUE-ANSWER

Nedavne su studije pokazale da namirnice s visokim glikemijskim indeksom - one koje uzrokuju nagli porast šećera u krvi - mogu pogoršati akne. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da bi vaša koža bila sretna, suzdržite se od slatkiša, jako zaslađenih pića i proizvoda od bijelog brašna. Umjesto toga, držite se vlaknima bogatih namirnica poput cjelozrnatih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

ISTISKIVANJE PRIŠTIĆA
NEĆE PUNO POMOĆI.

TOČNO TRUE-ANSWER

Iako izgleda kao brzo rješenje, istiskivanje prištića u stvari može pogoršati stanje Vaše kože sklone aknama jer može oštetiti inficiranu folikulu dlake i pojačati upalu. Svojim noktima čak možete izazvati i novu infekciju.Zato je istiskivanje prištića štetna navika koju je bolje izbjegavati!
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ČOKOLADA JE LOŠA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA

NETOČNO WRONG-ANSWER

Nema čvrstih dokaza da čokolada ima ikakvog utjecaja na akne, ali svi smo različiti, tako da čokolada kod nekih ljudi može uzrokovati izbijanje akni. U stvari, tamna je čokolada puna antioksidansa dobrih za kožu.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
JEDNAKO MASNA KOŽA.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Uobičajeni mit o aknama je da se masti iz hrane pretvaraju u dodatne masti u Vašim porama, ali među njima ne postoji izravna veza. Međutim, prehrana bogata nezasićenim mastima može poticati mikro-upale u svim organima, uključujući kožu. Ukratko, slanina i čips neće uzrokovati akne, ali je umjerenost dobar odabir za opće zdravlje.
Saznajte više

AKNE
KOD ODRASLIH

Niz studija pokazao je da su akne sve češća pojava i kod odraslih, dok je jedna američka studija pokazala probleme s prištićima kod odraslih. Službeno je: Akne kod odraslih sad su već pravilo, a ne iznimka.

U ovom ćete odjeljku naći sve potrebne informacije kako biste razumjeli akne kod odraslih (i muškaraca i žena), te stručna rješenja koja bi vam mogla pomoći umiriti kožu i raščistiti nepravilnosti.

QuestionMark_Desktop

JESTE LI
ZNALI?

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

Klinička studija s placebom pokazala je da EFFACLAR DUO(+) sprječava ponovna izbijanja na koži sklonoj aknama .

Izvor: Klinička studija prof. Dréno (Nantes, Francuska) provedena na 32 žene u prosječnoj dobi od 25 godina, primjena proizvoda Effaclar Duo (+) na desnoj strani lica i placeba na lijevoj strani lica. Brojanje lezija nakon 2 uzastopna ciklusa.

POGLEDAJTE SVE ČLANKE O TOME 
KAKO SPRIJEČITI AKNE

DRAGI
ČITATELJI/CE

Ovdje prikazane informacije namijenjene su isključivo općenitoj edukaciji i ni u kojem slučaju ne mogu biti zamjena za stručni medicinski savjet. Za medicinska pitanja uvijek se obratite kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.