OSJETLJIVA KOŽA

1 od 2 osobe danas ima osjetljivu kožu, što osjetljivost čini najvećim kožnim problemom današnjice. Svi smo čuli za osjetljivost kože, no o čemu se točno radi? 

Prije svega, osjetljiva koža nije tip kože. Zapravo, osjetljivi mogu biti svi tipovi kože, od adolescentske kože skone aknama, sve do suhe i zrele kože. 

Drugo, osjetljiva koža ne pokazuje znakove kožnih bolesti (kao što su ekcem ili psorijaza) i uglavnom izgleda normalno, ali može se osjećati sve osim normalno.

Vaša pitanja
Odgovori dermatologa

1 quote-marks

Koji je najbolji hidratantni preparat za osjetljivu kožu?

Ako imate osjetljivu kožu, trebate hidratantni proizvod formuliran za taj tip kože, bez uobičajenih "loših sastojaka", poput dodanih mirisa, bojila, lanolina i alkohola, a s umirujućim sastojcima poput neurosensina i termalne izvorske vode La Roche-Posay. Konačno, on bi trebao sadržati i prebiotičke sastojke koji će pomoći vratiti ravnotežu mikrobiomu Vaše kože - njenim dobrim bakterijama.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Kako brijati moju osjetljivu kožu?

Oštećujući njenu površinu, brijanje kožu može izlagati stresu i uzrokovati "žarenje nakon brijanja", posebice kod osjetljive kože. Za brijanje osjetljive kože, prvo kožu navlažite toplom vodom, zatim namažite uljem za pripremu prije brijanja. Zatim, obratite pozornost da Vaša pjena za brijanje ne sadrži alkohol i brijte se britvicom s jednom oštricom, uz vrlo blag pritisak. Nakon toga, nanesite iscjeljujuću kremu s vitaminom B5.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Što je osjetljiva koža?

Ako vam se kao reakcija na čimbenike poput promjena u temperaturi, vjetra, UV-zraka, tvrde vode ili agresivnih proizvoda javljaju neugodni osjećaji - zatezanje, peckanje, žarenje ili bockanje - a pritom nemate vidljiv osip, vjerojatno imate osjetljivu kožu. Ako su prisutni crvenilo ili osip, vjerojatnije je da imate reaktivnu ili alergijama sklonu kožu. Za definitivnu dijagnozu bilo bi dobro javiti se dermatologu.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Zašto je moja koža osjetljiva na dodir?

Ako i najjednostavniji dodir izaziva neugodan osjećaj na vašoj koži možda imate vrlo osjetljivu kožu. Živčani zavšreci kod osjetljive su kože pretjerano osjetljivi i odašilju signale za bol i na bezopasne stimuluse. Međutim, ako je vaša koža osjetljiva zbog crvenila i upaljenosti, trebali biste posjetiti liječnika i vidjeti radi li se o upali ili nekom drugom medicinskom problemu.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-1

OSJETLJIVA KOŽA UISTINU
DRUGAČIJE IZGLEDA.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Jedna od uznemirujućih činjenica u vezi s osjetljivom kožom jest da će liječnici, bez obzira na intenzitet osjećaja nelagode na koži, često reći da se radi o „normalnoj” koži jer nema vidljivih znakova osjetljivosti. No iskusni dermatolozi prepoznat će obilježja osjetljive kože i preporučiti određene specijalne tremane za osjetljivu ili pretjerano osjetljivu kožu.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ORGANSKI PROIZVODI
NAJBOLJI SU ZA OSJETLJIVU KOŽU.

NETOČNO WRONG-ANSWER

To što je nešto prirodno ne mora značiti da neće prouzročiti osip na koži. Zapravo, mnogi prirodni biljni ekstrakti mogu izazvati one dobro poznate osjećaje bockanja i peckanja. A što se tiče alergena, priroda ih je prepuna!
Saznajte više
True-or-false-visual-2

KAKO SE OSJEĆAM U SVOJOJ KOŽI
MOŽE UTJECATI NA MOJU OSJETLJIVU KOŽU.

TOČNO TRUE-ANSWER

Stres i snažne emocije uzrokuju širenje krvnih žila u koži, što dodatno uzrokuje crvenilo i osjećaj nelagode. Mnoge osobe posežu za različitim tehnikama opuštanja kao dragocjenim alatom za održavanje stabilnosti osjetljive kože. Ovaj pristup najdjelotvorniji je u kombinaciji sa stručnom njegom za osjetljivu kožu, poput linije TOLERIANE.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

IZLAGANJE SUNCU MOŽE
POVEĆATI OSJETLJIVOST KOŽE.

TOČNO TRUE-ANSWER

Sunce može zaista pogoršati stanje osjetljive kože.Razlog tome su UV-zrake koje u koži izazivaju oksidativni stres i upale, zbog čega se javljaju crvenilo i osip. U svoju svakodnevnu rutinu njege kože uključite širok spektar zaštite od sunca (UVB, UVA i duge UVA zrake), kao što je linija ANTHELIOS.
Saznajte više

DEFINICIJA
OSJETLJIVE KOŽE

U dermatologiji, termin osjetljiva koža odnosi se na skupinu simptoma kao što su bockanje, žarenje, svrbež i trnci koji se u koži osjećaju kao odgovor na "okidače" - promjene temperature, tvrdu vodu, neprikladnu kozmetiku i mnoge druge. Drugim riječima, koža odgovara na bezopasne podražaje pozivom na uzbunu kao da je u opasnosti.

ŠTO UZROKUJE
OSJETLJIVOST KOŽE?

Koji su, dakle, osnovni elementi osjetljive kože? Dugo je vremena osjetljiva koža bila neka vrsta medicinske zagonetke, ali napredna istraživanja otkrila su neke od čimbenika koji igraju važnu ulogu. 

  • Osjetljiva koža ima neučinkovitu površinsku barijeru (nedostatak zaštitnih lipida), što znači da nadražujuće tvari iz okoliša, primjerice agresivni deterdženti za pranje ili neki sastojci kozmetičkih proizvoda, mogu prodrijeti u dublje slojeve. To je razlog zašto namjenski kozmetički proizvodi koji obnavljaju njenu funkciju barijere koriste takvoj koži. Sve o ovom pristupu možete pronaći u člancima u nastavku.
  • Povrh narušene funkcije barijere, osjetljiva koža pati od pojave poznate kao neurogena upala. To znači da su živčani završeci preosjetljivi i otpuštaju upalne tvari (signale za opasnost, obično rezervirane za napade na kožu) kao odgovor na bezopasne podražaje kao što su tvrda voda ili promjena temperature. Ta upala uzrokuje karakteristične simptome osjetljivosti kože, na primjer bockanje, trnce i svrbež.

U nastavku, pomoći ćemo Vam utvrditi imate li osjetljivu kožu i protumačiti Vam kako najbolje sačuvati Vašu kožu sigurnom, uz pomoć savjeta za kvalitetan način život i preporuka za određene proizvode. 

Otkrit ćete i make-up proizvode posebno osmišljene za zaštitu i smirivanje osjetljive kože. 

Ne zaboravite pogledati naš pregled osjetljivog vlasišta i kose, s informacijama o ključnim temama kao što je brijanje osjetljive kože i kako njegovati osjetljivo vlasište sklono problemima poput prhuti i ispadanja kose.

NAŠA PREDANOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ALERGIJSKI TESTIRANO

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

SAZNAJTE VIŠE O
OSJETLJIVOJ KOŽI?

DRAGI
ČITATELJI/CE

Ovdje prikazane informacije namijenjene su isključivo općenitoj edukaciji i ni u kojem slučaju ne mogu biti zamjena za stručni medicinski savjet. Za medicinska pitanja uvijek se obratite kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.