NOVOROĐENAČKI
I DJEČJI EKCEM

S obzirom da se atopijski ekcem obično javlja u novorođenčadi i male djece, često uzrokujući značajan stres, važno je da roditelji razumiju jednostavne korake koji im mogu pomoći na putu ka sretnijim danima i mirnijim noćima za cijelu obitelj.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Što uzrokuje ekcem kod beba?

Ekcem je nasljedna bolest koja se prenosi u obitelji. Koža ne luči dovoljno uljnih tvari kako bi se zaštitila, pa ostaje ranjiva i otvorena na napade alergena i iritanata. Koža uslijed toga gubi vodu, postaje suha i svrbi, i to često na obrazima, bradi i zglobovima. Većina djece preraste ekceme do školske dobi, ali se oni u nekim slučajevima mogu zadržati i do odrasle dobi.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Svrbi li ekcem?

Da! Svrbež ili pruritus je jedna od glavnih značajki ekcema. Površinska kožna barijera je narušena, što znači da alergeni i nadražujuće tvari mogu prodrijeti duboko i uzrokovati upale, što potiče oslobađanje molekule svrbeža - histamina. Suhi ekcem koji svrbi može se njegovati zamjenama za sapun i mazanjem, dvaput dnevno, emolijentom koji vraća ravnotežu dobrim bakterijama na koži.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Kako se ekcem širi?

Ekcem nije zarazan i ne širi se od osobe do osobe. Ekcem se pojavljuje na određenim dijelovima tijela. Kod beba se pojavljuje na obrazima i bradi, dok je kod starije djece najčešći na pregibima kože na vratu, laktovima i koljenima. Važno je djecu naučiti izbjegavati češanja ekcema jer se oni tako mogu proširiti i zahvatiti više kože.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Kako ekcem izgleda?

Ekcem kod beba rezultira hrapavom, prhutavom, crvenom kožom, posebice na obrazima i bradi. Kod odrasle se djece ekcematozna područja pojavljuju ponajprije na vratu i kožnim pregibima oko laktova i zapešća te iza koljena. Ekcematozna područja mogu krvariti i ostaviti ožiljke. Također se mogu formirati čirevi iz kojih curi sluz. Koža s vremenom može postati zadebljana i tvrda.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Je li ekcem zarazan?

Ne! Ekcem je atopijsko (alergijsko) stanje koje se pojavljuje u obiteljima i javlja se prvenstveno kod dojenčadi i djece. Nemoguće je zaraziti se ekcemom.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-3

NAPADAJI EKCEMA MOGU
BITI UZROKOVANI STRESOM.

TOČNO TRUE-ANSWER

Nije moguće objasniti zašto, no stručnjaci se slažu da emocije, šok i stres igraju značajnu ulogu kao okidači pojave znakova pogoršanja atopije. Poznato je, međutim, da je atopijski dermatitis rezultat genetskog poremećaja. Ako vam stres djeluje kao okidač, istražite meditacijske tehnike za upravljanje stresom.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MOŽE LI PREHRANA
POGORŠATI EKCEM?

TOČNO TRUE-ANSWER

Određene vrste hrane mogu djelovati kao okidači i dovesti do pojave znakova pogoršanja kože sklone atopiji. Ako smatrate da vama ili vašem djetetu hrana djeluje kao čimbenik pogoršanja znakova na koži sklonoj atopiji, obratite se liječniku koji može uputiti na pretrage krvi i testove na alergije kako bi se utvrdila prisutnost alergije na određenu hranu (obično može biti riječ o kikirikiju, mlijeku, soji, pšenici, ribi i jajima).
Saznajte više
True-or-false-visual-2

SKLONOST ATOPIJI
S VREMENOM NESTAJE.

TOČNO TRUE-ANSWER

Ovisno o djetetu, atopijski dermatitis može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Polovina djece kod kojih je koža pokazivala znakove sklonosti atopiji u dojenačkoj dobi, do pete godine života više nema izazova s atopijom na koži. U nekim slučajevima, ekcem ostaje i do odrasle dobi, no to je nemoguće predvidjeti. Ne postoji univerzalna i definirana terapijska njega kože koja je sklona atopiji, no uz pravilno odabranu njegu može se držati pod kontrolom.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

SKLONOST ATOPIJI
MOŽE BITI ZARAZNA.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kojem slučaju nije zarazan. Kontrola simptoma atopijskog dermatitisa temelji se na sindetima, emolijensima i kortikosteroidima za topikalnu primjenu.
Saznajte više

EKCEM

U tematskom članku u nastavku, objasnit ćemo Vam cjelokupnu redovitu njegu za kožu novorođenčadi sklonu ekcemu, preporukama za ultranježne, hidratizirajuće i smirujuće proizvode. Povrh toga, naučit ćete i kako se nositi s pelenskim opisom i nadraženom kožom novorođenačadi općenito.

Možete pronaći i članke osmišljene kako bi Vam pomogli ojačati svoje malo dijete s kožom sklonom ekcemu i osjećati se sigurnije. Prikupili smo stručne savjete i preporuke za najbolje proizvode, od toga kako spriječiti svrbežom uzrokovanu nemogućnost održavanja pozornosti u školi, do toga koje preventivne mjere poduzeti pri sportskim aktivnostima ili vrućem vremenu, kako biste atopičnu, ekcemu sklonu kožu svog djeteta zadržali na sigurnom.

QuestionMark_Desktop

JESTE LI
ZNALI?

DidYouKnow_Desktop_1

1 od 5 djece ima ekcem. U 80% slučajeva, stanje se samo popravlja prije odrasle dobi.

Izvor: CHU Nantes, odjel za kancerologiju, dermatologiju, specijalizacija atopijski dermatitis, travanj 2015.  

NAŠA POSVEĆENOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ISPITANO NA ALERGIJU

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama, koži sklonoj aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

POGLEDAJTE SVE ČLANKE O TOME
ŠTO UZROKUJE EKCEM?

DRAGI
ČITATELJI/CE

Ovdje prikazane informacije namijenjene su isključivo općenitoj edukaciji i ni u kojem slučaju ne mogu biti zamjena za stručni medicinski savjet. Za medicinska pitanja uvijek se obratite kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.