EKCEM

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je stanje kože popraćeno svrbežom, vrlo često kod beba i djece. Zapravo, čak 15-20% djece mlađe od sedam godina ima ekcem; što je značajno poraslo u posljednjih 30 godina. U 50% slučajeva atopijski dermatitis prođe do šeste godine, ali može se zadržati i u adolescentskoj, pa i odrasloj dobi.*

*Izvor: Sveučilišna bolnica u Nantesu, odjel za kancerologiju i dermatologiju, specijalizacija za atopijski dermatitis, travanj 2015.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako ekcem izgleda?

Ekcem kod beba rezultira hrapavom, prhutavom, crvenom kožom, posebice na obrazima i bradi. Kod odrasle se djece ekcematozna područja pojavljuju ponajprije na vratu i kožnim pregibima oko laktova i zapešća te iza koljena. Ekcematozna područja mogu krvariti i ostaviti ožiljke. Također se mogu formirati čirevi iz kojih curi sluz. Koža s vremenom može postati zadebljana i tvrda.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Kako možete dobiti ekcem?

Ekcem je nasljedna bolest koja se prenosi u obitelji. Koža je "konstitutivno" suha, što znači da je njena barijera protiv alergena i nadražujućih tvari oslabljena i dopušta im da prodru u kožu i uzrokuju upale. U odraslih, ekcem može biti uzrokovan profesionalnim poslom koji podrazumijeva učestalo pranje ruku, primjerice kod frizera i njegovateljica. Pokretači ekcema iz okoliša su, na primjer, grinje iz kućne prašine.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Svrbi li ekcem?

Da! Svrbež ili pruritus je jedna od glavnih značajki ekcema. Površinska kožna barijera je narušena, što znači da alergeni i nadražujuće tvari mogu prodrijeti duboko i uzrokovati upale, što potiče oslobađanje molekule svrbeža - histamina. Suhi ekcem koji svrbi može se njegovati zamjenama za sapun i mazanjem, dvaput dnevno, emolijentom koji vraća ravnotežu dobrim bakterijama na koži.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Je li ekcem alergija?

Ekcem nije alergija. To je atopijsko stanje. Drugim riječima, povezan je s alergijama i drugim atopijskim stanjima poput astme i peludne groznice. Kod ekcema, kožna zaštitna barijera je narušena i dopušta alergenima i nadražujućim tvarima da prodru duboko i uzrokuju upalu koja rezultira simptomima ekcema (svrbež, crvenilo, suha područja, itd.).

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Što uzrokuje ekcem kod beba?

Ekcem je nasljedna bolest koja se prenosi u obitelji. Koža ne luči dovoljno uljnih tvari kako bi se zaštitila, pa ostaje ranjiva i otvorena na napade alergena i iritanata. Koža uslijed toga gubi vodu, postaje suha i svrbi, i to često na obrazima, bradi i zglobovima. Većina djece preraste ekceme do školske dobi, ali se oni u nekim slučajevima mogu zadržati i do odrasle dobi.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-1

SKLONOST ATOPIJI
MOŽE BITI ZARAZNA.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kojem slučaju nije zarazan. Kontrola simptoma atopijskog dermatitisa temelji se na zamjenama za sapun (sindetima), emolijensima i topikalnim kortikosteroidima.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

MOŽE LI PREHRANA
POGORŠATI EKCEM?

TOČNO TRUE-ANSWER

Određene vrste hrane mogu djelovati kao okidači i dovesti do pojave znakova pogoršanja kože sklone atopiji. Ako smatrate da vama ili vašem djetetu hrana djeluje kao čimbenik pogoršanja znakova na koži sklonoj atopiji, obratite se liječniku koji može uputiti na pretrage krvi i testove na alergije kako bi se utvrdila prisutnost alergije na određenu hranu (obično može biti riječ o kikirikiju, mlijeku, soji, pšenici, ribi i jajima).
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ČEŠANJEM EKCEMA
RJEŠAVA SE SVRBEŽ.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Češanjem kože započinje začarani krug na koži sklonoj atopiji: nokti oštećuju ionako već oslabljenu kožu pa u nju može lakše prodrijeti još alergena i nadražujućih tvari, što pak dovodi do još češanja i još oštećenije kože. LIPIKAR Baume AP+M obnavlja površinske lipide na koži i pomaže reducirati nadražena područja, i upola smanjujući češanje tijekom noći.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

SKLONOST ATOPIJI
S VREMENOM NESTAJE.

TOČNO TRUE-ANSWER

Ovisno o djetetu, atopijski dermatitis može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Polovina djece kod kojih je koža pokazivala sklonost atopiji u dojenačkoj dobi, do pete godine života više nema tih problema. U nekim slučajevima, ekcem ostaje i do odrasle dobi, no to je nemoguće predvidjeti. Ne postoji univerzalna i definirana terapijska njega kože koja je sklona atopiji, no uz pravilno odabranu njegu može se držati pod kontrolom.
Saznajte više

ŠTO JE
EKCEM?

Ali što je točno atopijski dermatitis ili atopijski ekcem? To je pojava uslijed koje koža ne luči dovoljno površinskih lipida (prirodnih ovlaživača kože), što znači da ona ostaje "fizički" suha. Zbog toga određeni alergeni i nadražujuće tvari, recimo, snažni deterdženti i grinje, mogu prodrijeti u kožu i izazvati svrbež i upalu. 

Kako ekcem izgleda? Atopijski ekcem uzrokuje svrbež i često naizgled izraženo crvenilo mjestimice na koži, kod novorođenčadi najčešće na licu, a kod ostale djece na pregibnim dijelovima kože (laktovi, zapešća i koljena).

EKCEM
I ATOPIJA

Ekcem je znan i kao "atopijski dermatitis" ili "atopijski ekcem" jer je povezan s pojavom zvanom atopija. Ako ste skloni atopiji, znači da imate genetske predispozicije za razvijanje alergija. Ekcem često ide ruku pod ruku s ostalim "atopijskim" ili "alergijskim" pojavama kao što su rinitis, astma, kao i alergije na hranu. Kao što je slučaj i s ekcemom, i atopija je sve češća pojava. Njome je 1960. bilo zahvaćeno 5-10% ukupnog stanovništva, dok se danas danas ta brojka zasigurno kreće između 10 i 20%.

ATOPIJSKI EKCEM
I KVALITETA ŽIVOTA

Atopijski ekcem više je od stanja kože jer kronični svrbež ("pruritus") može biti izuzetno naporan i ometajuć. Konstantan svrbež, primjerice, djetetu u školi može narušavati koncentraciju. Svrbež i češanje noću mogu otežavati san, što za sobom može povući mnogo frustracije i tjeskobe i kod djece i kod njihovih roditelja!

Srećom, stručna je pomoć u ljekarni nadohvat ruke. U nastavku saznajte više o najboljim rješenjima (i trikovima za svakodnevicu) s pomoću kojih kožu sklonu atopiji brzo možete vratiti u zonu komfora u kojoj svrbeža nema.

U narednim odjeljcima pronaći ćete i informacije o tome što u koži uzrokuje sklonost atopiji i tome kako je spriječiti, a tu je i poseban odjeljak posvećen atopijskom ekcemu kod novorođenčadi i djece, koji tumači kako savladati atopiju u školi, tijekom sportskih aktivnosti i pri odlasku u krevet.

NAŠA POSVEĆENOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ALERGIJSKI TESTIRANO

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTO UZROKUJE EKCEME?

DRAGI
ČITATELJI/CE

Ovdje prikazane informacije namijenjene su isključivo općenitoj edukaciji i ni u kojem slučaju ne mogu biti zamjena za stručni medicinski savjet. Za medicinska pitanja uvijek se obratite kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.