ŠTO JE ATOPIJSKI DERMATITIS?
OD UZROKA DO RJEŠENJA - OVDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Article Read Duration 10 minute čitanja

Atopijski dermatitis je stanje kože prisutno u obiteljima, koje se prvenstveno javlja kod djece. Koža sklona atopiji je strukturno suha s narušenom “funkcijom barijere”. Neki alergeni mogu prodrijeti u kožu i uzrokovati upalu. Rezultat? Intenzivan svrbež koji negativno utječe na san i kvalitetu života. Atopijski dermatitis iziskuje namjensku njegu za vrijeme napadaja i prilagođenu rutinsku njegu:


• Nježno očistite nekom zamjenom za sapun
• Emolijent nanesite bar dvaput dnevno
• Nakon bavljenja sportom, odmah se otuširajte i nanesite emolijent
• Vratite ravnotežu dobrim bakterijama koje žive na Vašoj koži.

ODAKLE DOLAZI
ATOPIJSKI DERMATITIS

Mnogi imaju genetske predispozicije za atopijski dermatitis, što znači da se atopijski dermatitis (ili atopijski ekcem) može pojavljivati u obiteljima. Osobe pogođene ovim poremećajem imaju vrlo reaktivan imunosni sustav i sklone su alergijskim stanjima poput astme i alergijskog rinitisa. Atopična je koža prirodno suha. Normalna koža proizvodi masni film kojim se štiti, dok kod atopične kože to nije slučaj (ali ne brinite - tu smo da Vam pomognemo). Poznat je kao “kožna barijera” ili “funkcija barijere” kože. Koža sklona ekcemu kao da je “potpuno ogoljena”, tako da neki alergeni iz našeg okoliša mogu prodrijeti duboko, u dublje slojeve epiderma. Zatim stimuliraju imunosni sustav koji pretjerano reagira. To uzrokuje pojavu kliničkih znakova atopijskog ekcema: svrbež, upalu i površinsko curkanje tjelesne tekućine.. I okolišni čimbenici poput atmosferskog zagađenja mogu objasniti značajno povećanje atopijskog dermatitisa zadnjih nekoliko godina. Postoje čak i dokazi da poremećaj ravnoteže dobrih bakterija na koži može biti čimbenik atopijskog ekcema.

KOJI SU SIMPTOMI
ATOPIJSKOG DERMATITISA

Ekcem na licu

Atopijski ekcem je vrlo suha koža koja djeluje zategnuto i svrbi. Najčešće se pojavljuje na licu u male djece. Simptomi atopijskog dermatitisa na licu uključuju i prhutanje i hrapave crvene mrlje. Vidljivi simptomi atopijskog ekcema na licu istinski utječu na blagostanje djeteta jer mogu uzrokovati stid ili tjeskobu u društvu. Dobra je vijest da se s odgovarajućim tretmanom i redovitom svakodnevnom njegom između kriznih epizoda, atopijski ekcem može učinkovito kontrolirati, praktično dotle da prestaje biti problem.

Ekcem na tijelu

Kod novorođenčadi, atopijski se dermatitis najčešće javlja na licu, posebno na obrazima i bradi. S vremenom, ekcematozna se područja pojavljuju ponajprije na vratu i kožnim naborima oko laktova i zapešća te iza koljena. Simptomi obuhvaćaju područja suhe kože koja jako svrbi, često s vidljivim tragovima češanja. S vremenom, koža zadebljava otvrdnjava u procesu koji se naziva lihenifikacija. Ako Vaše dijete ima ikoji od ovih simptoma, posjetite, pedijatra, liječnika obiteljske medicine ili dermatologa.

KAD ATOPIJSKI DERMATITIS
POČINJE?

Ekcem u male djece

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem često se pojavljuje tijekom prvih mjeseci života. Dječja koža sklona atopiji njeguje se primjenom zamjena za sapun (sindeta) za pranje i emolijentima. Ne oklijevajte upotrijebiti emolijent posebno prilagođen koži sklonoj atopiji od prvog dana nakon rođenja Vašeg djeteta.


Mogu li izliječiti atopijski ekcem svog djeteta?

U 50% slučajeva atopijskog ekcema u djece mlađe od 1 godine poremećaj spontano nestaje do navršene pete godine. Ne postoji potpuno izliječenje, ali se jako suha koža može kontrolirati određenim mjerama, kao što je primjena zamjena za sapun za pranje, zamjena vrućih kupki mlakim tušem i primjena emolijenata dvaput dnevno. Akutni se napadaji mogu kontrolirati kortikosteroidnim kremama za površinsku primjenu, ali one se mogu koristiti ograničeno vrijeme jer mogu izazvati nuspojave poput stanjivanja kože. Dubinsku analizu rutinske njege atopiji sklone kože možete pronaći u nastavku.

ATOPIJSKI EKCEM:
STVARAN NEGATIVNI UTJECAJ NA DJETETOV ŽIVOT

Ekcem u male djece

Primarni simptom atopijskog dermatitisa je “pruritus”, odnosno svrbež koji jako utječe na djetetovo opće blagostanje. Učestali problemi obuhvaćaju poremećen san, promjene raspoloženja i stalnu nelagodu. Kad dijete ima atopičnu kožu, cijela obitelj osjeća posljedice:
• 58% atopične djece ima nemiran san1,
• 31% roditelja tvrdi da to mijenja njihov svakodnevni život2 ,
• 85% roditelja osjeća da bolest njihovog djeteta utječe na njihovo emotivno stanje3.

NE ČEŠITE. UMJESTO TOGA,
UBLAŽITE SVRBEŽ

Iako češanje može privremeno ublažiti svrbež, tako će se ekcem samo održavati jer češanje kože dalje oštećuje njenu zaštitnu barijeru. Rezultat je izrazito frustrirajućenaizmjenično ponavljanje svrbeži i češanja. Zato je za prekid začaranog kruga atopijskog dermatitisa ili ekcema važno umiriti svrbež.
Nastavite čitati kako biste otkrili savjete o životnom stilu koji će Vam pomoći ublažiti taj iritantni svrbež, nakon čega slijedi vodič za lijekove koje Vam liječnik može propisati za vrijeme napadaja.

5 NAJBOLJIH SAVJETA
ZA ŽIVOT S MANJE SVRBEŽA!

1. Kožu sklonu atopiji čistite nježno

Umjesto kupki, odaberite mlaki tuš i ograničite mu trajanje na najviše 10 minuta. Izbjegavajte proizvode koji pjene, koji mogu biti grubi za kožu i umjesto toga odaberite pripravke za čišćenje kože bez sapuna, na primjer sindete koji čiste i ne nadražuju kožu. Isto tako, obratite pažnju da upotrebljavate šampone prikladne za najosjetljiviju kožu nakon navršene 3 godine. Nakon svakog tuširanja, nanesite emolijent posebno napravljen za kožu sklonu atopiji.

2. Imate kožu sklonu atopiji? Povedite rat protiv grinja iz kućne prašine!

Atopijski ekcem povezan je s vrlo suhom kožom kojoj nedostaju lipidi koji normalnu kožu štite od pojedinih vanjskih alergena kao što su grinje u kućnoj prašini. Redovito usisavajte prašinu i prozračujte prostorije, posebice spavaće sobe. Ako je potrebno, za madrace i jastuke nabavite zaštitne navlake posebno izrađene za sprječavanje grinja iz kućne prašine.

3. Osigurajte dobar obnavljajući san.

Koža sklona atopiji obilježena je suhom kožom koja izaziva svrbež, što može remetiti noćni san djeteta…, a i roditelja! U spavaćoj sobi održavajte temperaturu između 18 i 20 stupnjeva i tako svima omogućite dobar noćni san: Tako ćete spriječiti pretjerano isušivanje zraka. Ako je potrebno, nabavite ovlaživače zraka. Osim toga, naravno, ne zaboravite uvečer nanijeti emolijent.

4. Za kožu sklonu atopiji, idealna je pamučna odjeća.

Kad imate suhu kožu, ključno je izbjegavati pretjerano znojenje koje može izazvati iritaciju. Treba izbjegavati vunu i sintetičke tkanine. Umjesto njih, odaberite prozračni pamuk koji je mekši na koži. A ako se volite oznojiti vježbajući…

5. Uživajte u sportu, ali se otuširajte odmah zatim

Zbog kože sklone ekcemu, vježbanje nije zabranjeno, ali izbjegavajte zadržavanje znoja na koži duže vrijeme jer on može izazvati iritaciju. Najbolji je pristup odijenuti široku, prozračnu odjeću koja odvodi znoj dalje od kože. Nakon treninga, odmah se otuširajte koristeći se dobrim bakterijama.

TKO LIJEČI ATOPIJSKI DERMATITIS
KAD PROMJENE NAČINA ŽIVOTA NISU DOVOLJNE?

Mislite li da Vaše dijete možda ima ekcem, najkompetentniji specijalist za skrb o tom problemu je dermatolog.. Samo će on moći postaviti točnu dijagnozu, propisati odgovarajuće lijekove i dati odgovarajući savjet. Blaže slučajeve atopijskog dermatitisa pod nadzor će moći staviti i vaš liječnik obiteljske medicine, a uvijek se isplati od ljekarnika zatražiti savjet o odgovarajućim pripravcima.

RAZUMIJEVANJE VAŠE
RUTINSKE NJEGE ATOPIJI SKLONE KOŽE

Svakodnevna njega uglavnom se može podijeliti u dvije kategorije: liječenje napadaja i održavanje između napadaja.

Liječenje napadaja ekcema

Kada su simptomi atopijskog dermatitisa teški (suhe crvene mrlje, tragovi češanja, razne nesavršenosti…), dermatolozi propisuju kreme s kortikosteroidima. Ti lijekovi protiv ekcema djeluju protuupalno i zato se primjenjuju na upaljene dijelove kože, kako bi što brže umirili i smanjili oštećenje od češanja. Obično se preporučuje primjena kortikosteroida dvaput dnevno. Brine Vas koliko su sigurni? Pročitajte…

Ako se pravilno koriste, kreme s kortikosteroidima su sigurne

U nekim je zemljama kortizon nepopularan zbog mogućih nuspojava: zadržavanja vode, poremećaja sna, usporavanja rasta, itd. Ove su pojave, međutim, odnose samo na kortikosteroide za oralnu primjenu.
Kada se primjenjuju u obliku kreme, steroidi ostaju na površini kože i ne uzrokuju ove ozbiljne nuspojave. Svejedno, preporučuje se oprez jer pretjerana primjena površinskih steroida može stanjiti i oslabiti kožu. Steroidne se kreme ne preporučuju za lice gdje je koža tanja.

Faza održavanja emolijentima.

Održavanje između napadaja ključni je sastavni dio srkbi za kožu sklonu atopiji.
Kada se oštećenja uzrokovane atopijskim ekcemom povuku, emolijentne kreme obnavljaju emulziju ulja u vodi koja štiti površinu kože (“hidrolipidni film” ili “kožna barijera” koju smo već spomenuli) i ograničava prodor nadražujućih tvari. Kreme za kožu sklonu atopiji treba nanositi na cijelo tijelo jednom ili dvaput dnevno kako bi se koža navlažila i obnovila ravnoteža dobrih bakterija i tako ublažiti svrbež uzrokovan suhoćom i spriječiti daljnju pojavu napadaja ili ograničiti njihovo trajanje. Održavajući vlažnost i zaštitu kože pomoću bogatog emolijenta, možete spriječiti da agresivne tvari iz okoliša napadaju Vašu kožu i tako prekinuti začarani krug svrbeži i češanja.

VAŽNOST PRIDRŽAVANJA RUTINSKE NJEGE
KOŽE SKLONE ATOPIJSKOM DERMATITISU

S obzirom da je atopijski ekcem kronično stanje kože, ključ uspješne njege je dosljednost. Važna je održati pozornost i nadzirati pojavu novih crvenih mrlja koje mogu iziskivati liječenje steroidnim kremama, kao i pridržavati se savjesno vaše rutinske njege.

Za svakodnevno pranje, upotrebljavajte mlaku vodu i zamjenu za sapun ili sindet nakon čega treba uslijediti namjenski emolijent za kožu sklonu atopiji. Odgovarajući emolijent, na primjer Lipikar Balzam AP+ treba nanijeti najmanje jednom dnevno. Ne oklijevajte ni pokazati dermatologu kako kremu pravilno nanosite na djetetovu kožu.

UKLJUČITE I
SVOJE DIJETE!

S obzirom da ćete emolijent nanositi dvaput dnevno, uvijek će Vam to biti lakše ako od toga možete napraviti zabavu! Razmotrite mogućnost da puštate djetetovu omiljenu glazbu dok nanosite kremu ili, zašto ne, smislite pjesmicu za mazanje kremom ili kremu nanosite kao neku šaru. Važno je da Vaše dijete bude motivirano za doslijedno održavanje njege njegove ekcemu sklone kože kao dio redovite, jutarnje i večernje rutine. Ne oklijevajte dati djetetu i malo samostalnosti - moglo bi Vas iznenaditi.

ATOPIJSKI EKCEM
I BAKTERIJE KOJE ŽIVE NA KOŽI

Zdrava je koža dom milijardama dobrih bakterija koje sretno žive na svakom njenom četvornom milimetru. Tome nasuprot, atopijski je dermatitis povezan sa smanjenjem raznovrsnosti tih mikroorganizama (bakterija, gljivica, praživotinja, …) poznatih kao mikrobiom. Donedavna smo pokušavali iskorijeniti mikoorganizme koji žive u našim tijelima i na površini naše kože. Međutim, nedavna su istraživanja pokazala da ti mikroorganizmi u stvari formiraju uravnoteženo bakterijsko naslijeđe koje je u međudjelovanju s našim tijelom i tako osigurava njegovo pravilno funkcioniranje. Činjenica je da je kod ekcema ravnoteža mikrobioma poremećena.

OBNOVA MIKROBIOMA
U SVRHU SKRBI O KOŽI SKLONOJ ATOPIJI

Najbolji emolijent za kožu sklonu atopiji obnavlja lipidnu barijeru kože i vraća ravnotežu njenom mikrobiomu. U kliničkom ispitivanju, laboratoriji La Roche-Posay dokazali su da nije dovoljno obnoviti funkciju kožne barijere kako bi se trajnije ublažile manifestacije na koži sklonoj atopiji. Jednako je važno povratiti ravnotežu mikrobioma. S Lipikar balzamom AP+ , možete istodogno obnoviti kožne lipide i mikrobiomu vratiti ravnotežu kako biste svom djetetu osigurali trenutačno olakšanje i 24-satni učinak ublažavanja svrbeža, kao i smanjenje učestalosti napadaja izbijanja suhih nadraženih mrlja.

SVAKODNEVNA NJEGA
ZA DJECU S KOŽOM SKLONOM ATOPIJSKOM EKCEMU

Koji su proizvodi za svakodnevnu njegu prikladni za kožu sklonu atopiji?

Kad kupate ili tuširate dijete s kožom sklonom atopiji, odaberite odgovarajuće proizvode, kao što je LIPIKAR sindet . On djeci s vrlo suhom kožom pomaže vratiti ugodu i blagostanje. Vrhovima prstiju, utrljajte u kožu sindet ili "sapun bez sapuna". Dobro isperite. On ne sadrži dodatne mirise.

Dok je koža još vlažna, nanesite Lipikar balzam AP+M a bogati emolijens koji djeluje na lipidnu kožnu barijeru i pomaže uravnoteženju njenog mikrobioma.

LIPIKAR BALZAM AP+M:
REVOLUCIONARNI DJELATNI SASTOJCI

U BRZOUPIJAJUĆOJ TEKSTURI

Namjenski stvoren za kožu sklonu atopiji,Lipikar balzam AP+Msadrži kombinaciju djelatnih sastojaka odabranih zbog njihove djelotvornosti protiv izrazite suhoće kože i za kožu sklonu atopiji, u revolucionarnoj novoj teksturi koja olakšava ujednačeno nanošenje. Novi pripravak LIPIKAR balzam AP+M svoju je djelotvornost dokazao u:

1. dugoročnom vraćanju ravnoteže mikrobioma

Formula LIPIKAR balzam AP+M  (pripravak proizveden iz dobrih bakterija uzgojenih u termalnoj izvorskoj vodi La Roche Posay) pomaže obnovi ravnoteže raznovrsnih mikroorganizama koji žive na površini kože - njenog mikrobioma. On održava stabilnost kože u razdobljima oporavka i pomaže spriječiti ponavljanje faza pogoršanja. On smiruje iritacije, ojačava kožnu barijeru i tako ograničava prodor patogena koji mogu uzrokovati nove iritacije te promiče obnovu kožne barijere.

2. Obnovi lipidne kožne barijere

LIPIKAR balzam AP+M sadrži kombinaciju referentnih djelatnih dermokozmetičkih sastojaka koji vlaže kožu sklonu atopiji i pruža intenzivan emolijentni (omekšavajući) učinak:
• Karite masla, prirodna obnova lipida
• Ulje kanole obnova lipida
• Glicerin, vlaženje i zaglađivanje

3. Umirujuće djelovanje

Niacinamide izravno djeluje tako da umiruje iritaciju kože sklone atopiji. Smiruje i ublažava osjećaj svrbeži te smanjuje nelagodu.

LA ROCHE-POSAY, UDRUŽIMO SE
S VAMA ZA DOBROBIT VAŠE ATOPIJI SKLONE KOŽE

Laboratoriji La Roche-Posay razvijaju proizvode posebno namijenjene koži sklonoj atopiji koji se mogu koristiti već od prvih dana života. Stvarajući proizvode skrojene po mjeri kože sklone atopiji, La Roche-Posay radi na poboljšanju kvalitete života djece koja pate od tog stanja, kao i života njihovih obitelji.

Povrh proizvoda, La Roche-Posay vodi više od 80 Škola Atopije diljem svijeta, kako bi poboljšao kvalitetu života djece s kožom sklonom atopiji i pomogao im da se osjećaju manje izolirano. Jednu takvu školu vodi u centru La Roche-Posay Thermal Centre, prvom europskom dermatološkom termalnom centru gdje se svake godine liječe tisuće oboljelih od ekcema4.

U Školama Atopije, zajedno s roditeljima, djeca mogu sudjelovati u radionicama o tome kako nanositi kremu i naučiti kako skrbiti o svojoj koži. Dobit će savjete kako izbjeći češanje po koži i u zabavnom i opuštenom okruženju naučiti najbolje načine za nanošenje emolijensa.


1Clinical study, 209 children aged between 2 and 16 (average age: 8) with mild to moderate atopic dermatitis
2Dimension Baromètre suivi dermatologue 2008, Fr-All-It-Esp [Measurement: Dermatologist monitoring poll 2008, France-Germany-Italy-Spain]
3La Roche-Posay clinical study, at 8 sites (France, Italy, Belgium, Germany, Argentina), 191 child patients aged between 3 and 22 having had atopic dermatitis for 5 years on average.
4Certifications awarded to La Roche-Posay thermal cure as a result of the Europe-wide examination and surveys which ESPA have carried out in 2018

TOČNO
ILI NETOČNO

True-or-false-visual-1

SKLONOST ATOPIJI
MOŽE BITI ZARAZAN.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kojem slučaju nije zarazan. Kontrola simptoma atopijskog dermatitisa temelji se na zamjenama za sapun, emolijentima i kortikosteroidima za površinsku primjenu.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
S VREMENOM NESTAJE.

ISTINA TRUE-ANSWER

Ovisno o djetetu, atopijski dermatitis može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. U polovice djece s atopijskim ekcemom u najranojoj dobi on biva izliječen do navršene pete godine. U nekim slučajevima, ekcem ostaje i do odrasle dobi, no to je nemoguće predvidjeti. Ekcem se ne može potpuno izliječiti, ali se odgovarajućom njegom može držati pod kontrolom.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

NAPADAJI EKCEMA MOGU
BITI UZROKOVANI STRESOM.

ISTINA TRUE-ANSWER

Nemamo objašnjenje, ali stručnjaci su potvrdili da emocije, šok i stres mogu imati značajnu ulogu u nastanku napadaja ekcema. Poznato je, međutim, da je atopijski dermatitis rezultat genetskog poremećaja. Ako je kod Vas stres pokretač, rješenje potražite u tehnikama kontrole stresa, na primjer u osvješćivanju.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

MOŽE LI PREHRANA
POGORŠATI EKCEM?

ISTINA TRUE-ANSWER

Neke namirnice mogu djelovati kao pokretači ekcema i uzrokovati napadaje. Ako mislite da hrana može Vama ili Vašem djetetu pojačavati ekcem, posjetite liječnika jer on može provesti krvne pretrage i ubodne kožne testove i tako provjeriti jeste li alergični na razne namirnice (uobičajeni sumnjivci su kikiriki, mlijeko, soja, pšenica, riba i jaja).
Saznajte više
QuestionMark_Desktop

JESTE LI
ZNALI?

DidYouKnow_Desktop_1

LIPIKAR BALZAM AP+ ispitan je na 14.180 ispitanika u 29 kliničkih ispitivanja pod nadzorom dermatologa.

OTKRIJTE
OSTALE PROIZVODE IZ LINIJE

Linija LIPIKAR je br. 1 u Europi kada je riječ o proizvodima za njegu tijela i higijenu osjetljive, vrlo suhe i ekcemu sklone kože, s proizvodima prikladnima za cijelu obitelj, od novorođenčadi do starijih osoba.

NAŠA POSVEĆENOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
TESTIRANI NA ALERGIJSKE REAKCIJE

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA IZRAZITO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTO JE EKCEM