KAKO SE NOSITI S NOVOROĐENAČKIM EKCEMOM, PELENSKIM OSIPOM
I IRITACIJOM KOŽE U NOVOROĐENČADI

Article Read Duration 19 minute čitanja

Puno novorođenčadi pati od svrbeža kože, uključujući ekcem i opću nadraženost njihove osjetljive kože. Iako svaki od tih poremećaja ima svoje značajke i rješenja (više pojedinosti potražite u nastavku), za sve će koristiti jednostavna svakodnevna njega koja će djetetu osigurati mir i ugodu:

• Dijete kupajte u mlakoj vodi
• Upotrebljavajte vrlo blagu kremu ili gel za čišćenje, bez sapuna
• Brišite nježno, bez trljanja
• Nanesite neku ultranježnu zaštitnu kremu
• Često mijenjajte pelene
• Upotrebljavajte zaštitu od sunca
• Odaberite neki hipoalergijski detergent za rublje prilagođen maloj djeci
• Nove namirnice uvodite jednu po jednu i vodite računa da prepoznate bilo kakvu alergijsku reakciju

DJEČJA KOŽA SKLONA AKNAMA

Pravilna njega novorođenačkih akni okakšat će život cijeloj obitelji.

Problemi s iritabilnom kožom, poput novorođenačkog ekcema, mogu u malog djeteta izazvati znatnu nelagodu i bol. Iziritirane svrbežom, bebe plaču, bivaju nemirne i ne mogu spavati. Mala djeca koja ne spavaju mogu preokrenuti život cijeloj obitelji i zato bi roditelji trebali znati kako liječiti ekcem u male djece, spriječiti napadaje i njegovati kožu svog novorođenčeta. Obećajemo Vam da ima nade. Nastavite čitati!


Što je novorođenački ekcem?

Ekcem ili atopijski dermatitis ima gensku komponentu i javlja se u obiteljima. Ekcem je uzrokovan strukturno suhom kožom (kožom koja je prirodno suha, a ne, primjerice, onom koja se osuši nakon izlaganja agresivnim pripravcima) osjetljivom na alergene i nadražujuće tvari koje prodiru u kožu i izazivaju jak svrbež.

U novorođenčadi, ekcem se obično javlja na licu, ali kako dijete raste, može se razviti i na pregibima kože oko koljena, zapešća i laktova.


Hoće li moje dijete imati ožiljke od ekcema?

Sam po sebi, ekcem ne ostavlja ožiljke. Ako se djetetov ekcem jako inficira i ne liječi se, za sobom može ostaviti ožiljke. Ako ekcem u Vašeg djeteta izgleda kao da bi mogao biti inficiran (ako se cijedi gnoj ili je prekriven zlatnožutim krasticama ili otvorenim ranicama), uvijek se obratite liječniku obiteljske medicine odnosno pedijatru.


S vremenom se novorođenački ekcem može smiriti, ali u međuvremenu biste trebali naučiti kontrolirati ga.

U starije djece, ekcem je manje učestao te u oko 50% slučajeva ekcem postupno nestaje do dobi od oko pet godina. No u međuvremenu roditelji trebaju stručni savjet i preporuke za skrb o simptomima i minimizaciju napadaja. U nastavku pročitajte savjete i preporuke za održavanje novorođenačkog ekcema pod kontrolom.

KAKO NJEGOVATI
NOVOROĐENAČKI EKCEM

Svakodnevni savjeti koji će olakšati život s ekcemom

Kad dođe do napadaja novorođenačkog ekcema, kako bi ublažili upalu i svrbež, dermatolozi i pedijatri uglavnom propisuju kortikosteroidne kreme za površinsku primjenu koje se primjenjuju jednom dnevno, po mogućnosti navečer. Za dopunu i optimizaciju dnevne njege vašeg djeteta, posebnu pozornost treba posvetiti kupanju i čišćenju djetetove kože.

• Radije odaberite mlaki tuš ili kupku, ne topliju od 37 stupnjeva.
• Upotrebljavajte vrlo blagu kremu ili gel za čišćenje, bez sapuna.
• Temeljito, ali nježno, kožu osušite bez trljanja.
• Kremu nanesite unutar deset minuta od djetetovog tuširanja ili kupanja. To pomaže djelatnim tvarima iz emolijenta ili steroidne kreme da lakše prodru u kožu.
• Čim se ekcematozna oštećenja oporave (crvenilo blijedi, a na koži više nema pukotina ni mjehurića), kreme sa steroidima treba zamijeniti emolijentom.
• Konačno, ne zaboravite skratiti i zaobliti djetetove nokte da spriječite oštećivanje kože. Samo kraćenje noktiju može ostaviti oštre rubove. Zato ne zaboravite turpijanje.

PROIZVODI ZA DNEVNU NJEGU
NOVOROĐENAČKE KOŽE SKLONE ATOPIJI

Njezi nježne kože Vašeg novorođenčeta važno je posvetiti punu pažnju. Odaberite proizvode bez parfema, koji ne sadrže agresivne sastojke kao što su alkohol ili sapun, posebno formulirane za malu djecu.

La Roche-Posay kojeg preporučuje 25.000 dermatologa, razvio je kozmetičke proizvode posebno osmišljene za atopiji sklonu kožu u male djece, za njegu kože Vašeg djeteta istodobno s liječenjem koje propiše Vaš liječnik. Naši proizvodi za njegu kože LIPIKAR ne sadrže parfeme, obogaćeni su niacinamidom i karite maslacem, formulirani su namjenski, specifično za potrebe atopične kože sklone ekcemu.

• Odmah ublažava svrbež uzrokovan suhoćom
• Popravlja sloj lipida koji štiti kožu (kožnu barijeru)
• Vraća ravnotežu dobrih bakterija koje žive na koži
• Smanjuje učestalost jakih napadaja uzrokovanih suhoćom

 

LIPIKAR sindet AP+ je blaga krema za pranje bez sapuna, prikladna za suhu i krhku kožu Vašeg djeteta.

Kako biste zaštitili djetetovu kožu, u vodu za kupanje možete dodati nekoliko kapi LIPIKAR ulja AP+ za čišćenje .

LIPIKAR balzam AP+M je nježni balzam koji pomaže ublažiti suhoću uzrokovanu atopičnom kožom sklonom ekcemu.

Dobro je znati: i LIPIKAR balzam AP+M i LIPIKAR sindet AP+ ispitani su u rodilištima i prikladni su za novorođenčad, od prvog dana života.


PELENSKI DERMATITIS
ILI PELENSKI OSIP

Iako je vrlo učestao, pelenski osip može uzrokovati teška stanja

Većina novorođenčadi u nekom trenutku pati od blažeg ili jačeg pelenskog osipa. U Americi to nazivaju "diaper rash". Kako god ga zvali, pelenski se osip manifestira kao crvena, upaljena koža po djetetovoj stražnjici.

Što uzrokuje pelenski osip?

Vlažni okoliš u peleni idealno je mjesto za rast određenih gljivica i bakterija. Dodir s probavnim enzimima u stolici ili amonijakom u mokraći također su čimbenici koji mogu uzrokovati upalu i nadražaj (dermatitis) na dječjoj stražnjici.

Utjecaja imaju i trljanje i pritisak: pretijesne ili loše odabrane pelene stvaraju trenje koje može doprinijeti pelenskom osipu.

Kemikalije sadržane u nekim detergentima za pranje kao i neki kozmetički proizvodi isto tako mogu biti nadražujući, čak i alergeni.

Konačno, uzimanje antibiotika ponekad može poremetiti normalnu ravnotežu dobrih bakterija koje pomažu održavati kontrolu nad određenim organizmima kao što su kvasci.

PREPORUKE ZA POMOĆ U
SPRJEČAVANJU PELENSKOG OSIPA

Kako bi se spriječile infekcije, treba se držati podalje od pelenskog osipa.

Obični pelenski osip ili pelenski dermatitis mogu uzrokovati nelagodu i stres kod Vašeg djeteta, ali predstavljaju i rizik od infekcije. Kada se pelenski osip inficira, uz crvenilo se pojavljuju i crveni prištići na pregibima kože, ponekad s mjehurićima ispunjenima gnojem. Primijetite li ove znakove infekcije, odmah se obratite svom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru.

Jeste li znali? 10 do 15% posjeta dermatologu je zbog pelenskog osipa!

Jednostavni savjeti za sprječavanje pelenskog osipa:

• Djetetovu stražnjicu perite nježno, pripravkom za pranje koji ne sadrži sapun. Nježno obrišite djetetovu stražnjicu i pregibe kože.
• Često mijenjajte pelene kako biste skratili vrijeme provedeno u dodiru s mokraćom i stolicom (to može značiti i mijenjanje pelene tijekom noći ako Vam se dijete budi zbog pelenskog osipa.)
• Nježno očistite stražnjicu i ostavite ju da se osuši na zraku prije ponovnog odijevanja.
• Nakon svake zamjene pelene, nanesite zaštitnu kremu.
• Upotrebljavajte hipoalergijske kreme i losione koji ne sadrže parfeme ni alkohol.

PROIZVODI ZA SVAKODNEVNU NJEGU
ZA SMANJIVANJE IRITACIJE STRAŽNJICE

Odabir odgovarajućih proizvoda za svakodnevnu njegu pomoći će Vam izbjeći pelenski osip. Dermatolozi preporučuju La Roche-Posay kao pomoć za dječju kožu sklonu atopiji.

Svoje dijete perite proizvodom  LIPIKAR sindet AP+. Proizvod je ultranježne formule za čišćenje koje ne sadrži sapun. Najbolji savjet: Izbjegavajte upotrebu toaletnih rukavica i spužvi koje mogu grebati kožu i u djeteta izazvati iritaciju.

SEROZINC sadrži cinkov sulfat za čišćenje i smirivanje kože Vašeg djeteta.

Nakon čišćenja, dvaput dnevno nanesite izdašan sloj kreme CICAPLAST balzam B5.

OSJETLJIVA KOŽA
U MALE DJECE

Mala djeca imaju nježnu kožu, i mnoga će povremeno doživjeti opću iritaciju. Iako ima istu strukturu kao koža u odraslih, dječja je koža podložnija vanjskim agresivnim tvarima, primjerice kemikalijama i atmosferskom zagađenju. Vrućina, zagađenje i trljanje odjeće o kožu mogu u djece izazvati nadražaj koji uzrokuje svrbež. Iako se ne radi o ozbiljnom problemu, on kod djeteta može izazvati nelagodu i stres.

Pedijatri i dermatolozi čvrsto preporučuju da se djeca do navršene tri godine ne izlažu izravno sunčevim zrakama jer je njihova koža osjetljivija na UV-zračenje. Napomena: Novorođenčad i djeca, čak i ako su u hladovini i nisu izravno izložena suncu, trebaju zaštitu od UVA zračenja  jer to štetno zračenje može prodrijeti kroz dječju kožu.

 

SAVJETI ZA NJEGU
OSJETLJIVE DJEČJE KOŽE

Jednostavni koraci koje možete poduzeti kako bi se Vaše dijete osjećalo ugodno

Da osigurate ugodu i blagostanje svom djetetu, važno je kombinirati odgovarajuću rutinu s odgovarajućim proizvodima, a da to bude jednostavno.

• Za pranje rublja, odaberite hipoalergijski detergent siguran za malu djecu. Upotrebljavajte ga i za svoju odjeću jer će Vaše dijete puno vremena provesti u dodiru s Vašom odjećom i posteljinom.
• Djetetovu kožu treba svaki dan čistiti i hidratizirati. Kupanje od 5 do 10 minuta, u vodi ne toplijoj od 37 stupnjeva, dovoljno je za čišćenje djetetove kože.
• Djetetovu kožu uvijek brišite vrlo nježno, pritiskom bez trljanja.
• Unutar 10 minuta nakon kupanja, navlažite djetetovu kožu.
• Upotrebljavajte nježne proizvode bez mirisa.
• Kad boravite vani, uvijek se koristite suncobranom, šeširom ili za malu djecu formuliranom kremom s velikim zaštitnim faktorom.
• Redovito mijenjajte pelenu.
• Nakon uvođenja svake nove namirnice u njihovu prehranu, pričekajte nekoliko dana.

PROIZVODI ZA SVAKODNEVNU NJEGU MALE DJECE

Dječja koža zahtijeva ultranježne i minimalističke formulacije. La Roche-Posay je marka sa stručnošću u kozmetici za malu djecu i beskompromisnom predanošću sigurnosti.

Kao alternativu za atopičnu kožu sklonu ekcemu, iskušajte LIPIKAR sindet AP+,  zamjenu za sapun bez parfema, s karite maslacem za vlaženje i niacinamidom za smirivanje. Dobro je znati: Ovaj je proizvod ispitan na novorođenčadi, u kliničkom ispitivanju pod nadzorom pedijatara.

Izdašno nanesite LIPIKAR SYNDET AP+ da smirite, oporavite i zaštitite stražnjicu, pregib koljena, pazuhe i druge nabore na tijelu koji mogu biti skloni nadraživanju.

Za suhu kožu na tijelu ili licu Vašeg djeteta, odaberite LIPIKAR balzam AP+M, bogati emolijent s izraženim umirujućim djelovanjem koji je svoju optimalnu toleranciju dokazao u ispitivanju na novorođenčadi.

Za djetetovu zaštitu od sunca,, ANTHELIOS dermo-pedijatrijski SPF 50+ Baby losion je nježan, dobro podnošljiv i djelotvoran. Nudi vrlo visok stupanj zaštite od UVA, UVB i dugovalnih UVA zraka – čak i kod izravnog izlaganja. Njegova tekstura poput kukuljice hidratizira i hrani djetetovu kožu za optimalnu zaštitu.

Nadraži li se djetetova koža, područje poprskajte LA ROCHE POSAY termalnom izvorskom vodom. Zahvaljujući svojim prirodnim umirujućim svojstvima, ona trenutno ublažava nadraženost kože. Ostavite je na koži minutu prije nego što upijete suvišak vlage.

 

 

 

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-3

NAPADAJI EKCEMA MOGU
BITI UZROKOVANI STRESOM.

ISTINA TRUE-ANSWER

Nemamo objašnjenje, ali stručnjaci su potvrdili da emocije, šok i stres mogu imati značajnu ulogu u nastanku napadaja ekcema. Poznato je, međutim, da je atopijski dermatitis rezultat genetskog poremećaja. Ako je kod Vas stres pokretač, rješenje potražite u tehnikama kontrole stresa, na primjer u osvješćivanju.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MOŽE LI PREHRANA
POGORŠATI EKCEM?

ISTINA TRUE-ANSWER

Neke namirnice mogu djelovati kao pokretači ekcema i uzrokovati napadaje. Ako mislite da hrana može Vama ili Vašem djetetu pojačavati ekcem, posjetite liječnika jer on može provesti krvne pretrage i ubodne kožne testove i tako provjeriti jeste li alergični na razne namirnice (uobičajeni sumnjivci su kikiriki, mlijeko, soja, pšenica, riba i jaja).
Saznajte više
True-or-false-visual-2

SKLONOST ATOPIJI
S VREMENOM NESTAJE.

ISTINA TRUE-ANSWER

Ovisno o djetetu, atopijski dermatitis može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. U polovice djece s atopijskim ekcemom u najranojoj dobi on biva izliječen do navršene pete godine. U nekim slučajevima, ekcem ostaje i do odrasle dobi, no to je nemoguće predvidjeti. Ekcem se ne može potpuno izliječiti, ali se odgovarajućom njegom može držati pod kontrolom.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

SKLONOST ATOPIJI
MOŽE BITI ZARAZAN.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kojem slučaju nije zarazan. Kontrola simptoma atopijskog dermatitisa temelji se na zamjenama za sapun, emolijentima i kortikosteroidima za površinsku primjenu.
Saznajte više

I ZA TO IMAMO
LINIJU PROIZVODA

Linija LIPIKAR je br. 1 u Europi kada je riječ o proizvodima za njegu tijela i higijenu osjetljive, vrlo suhe i ekcemu sklone kože, s proizvodima prikladnima za cijelu obitelj, od novorođenčadi do starijih osoba.

NAŠA PREDANOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ALERGIJSKI ISPITANO

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTO JE EKCEM