KOŽA SKLONA ATOPIJI -
NJEGA

Njega atopične kože Vašeg djeteta može se podijeliti u 2 odvojene faze.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako se riješiti ekcema?

Temelj liječenja ekcema su kreme s kortikosteroidima tijekom akutnih napadaja (najblaži mogući steroid i nikad ne nanositi na lice) i tretman održavanje zamjenom sapuna za pranje i umivanju te redovita primjena emolijentnih krema. Kako bi se napadaji trajno prorijedili, važno je vratiti ravnotežu mikrobioma kože (dobre bakterije koje žive na koži.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Je li ekcem zarazan?

Ne! Ekcem je atopijsko (alergijsko) stanje koje se pojavljuje u obiteljima i javlja se prvenstveno kod dojenčadi i djece. Nemoguće je zaraziti se ekcemom.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Koja je razlika između ekcema i psorijaze?

Psorijaza uzrokuje crvena, ljuskasta zadebljanja na koži, najčešće na laktovima i koljenima. Svrbež nije ključni simptom. I ekcem uzrokuje crvenilo, ali ti dijelovi kože nisu toliko debeli i najčešće se nalaze na pregibima kože na vratu, laktovima i koljenima (ili kod beba na licu). Kod ekcema je svrbež intenzivniji i može biti vidljivih tragova češanja i napuknute kože.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Što uzrokuje pojavu ekcema?

Pokretači pojave ekcema su raznovrsni. Među njima su isušivanje kože (zimi ili uslijed intenzivnog pranja tijela), kao i nadražujuće tvari i alergeni iz okoliša. Znoj je, kao i stres, glavni pokretač ekcema nakon vježbanja ili noću. Koji god pokretači kod vas bili u pitanju, upotreba zamjene za sapun i nanošenje emolijenta dvaput dnevno prorijedit će pojave ekcema.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Kako se ekcem širi?

Ekcem nije zarazan i ne širi se od osobe do osobe. Ekcem se pojavljuje na određenim dijelovima tijela. Kod beba se pojavljuje na obrazima i bradi, dok je kod starije djece najčešći na pregibima kože na vratu, laktovima i koljenima. Važno je djecu naučiti izbjegavati češanja ekcema jer se oni tako mogu proširiti i zahvatiti više kože.

Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

TOČNO
ILI NETOČNO

True-or-false-visual-1

SKLONOST ATOPIJI
MOŽE BITI ZARAZAN.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kojem slučaju nije zarazan. Kontrola simptoma atopijskog dermatitisa temelji se na zamjenama za sapun, emolijentima i kortikosteroidima za površinsku primjenu.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

SKLONOST ATOPIJI
S VREMENOM NESTAJE.

TOČNO TRUE-ANSWER

Ovisno o djetetu, atopijski dermatitis može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. U polovice djece s atopijskim ekcemom u najranojoj dobi on biva izliječen do navršene pete godine. U nekim slučajevima, ekcem ostaje i do odrasle dobi, no to je nemoguće predvidjeti. Ekcem se ne može potpuno izliječiti, ali se odgovarajućom njegom može držati pod kontrolom.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

NAPADAJI EKCEMA MOGU
BITI UZROKOVANI STRESOM.

TOČNO TRUE-ANSWER

Nemamo objašnjenje, ali stručnjaci su potvrdili da emocije, šok i stres mogu imati značajnu ulogu u nastanku napadaja ekcema. Poznato je, međutim, da je atopijski dermatitis rezultat genetskog poremećaja. Ako je kod Vas stres pokretač, rješenje potražite u tehnikama kontrole stresa, na primjer u osvješćivanju.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

MOŽE LI PREHRANA
POGORŠATI EKCEM?

TOČNO TRUE-ANSWER

Neke namirnice mogu djelovati kao pokretači ekcema i uzrokovati napadaje. Ako mislite da hrana može Vama ili Vašem djetetu pojačavati ekcem, posjetite liječnika jer on može provesti krvne pretrage i ubodne kožne testove te tako provjeriti jeste li alergični na razne namirnice (uobičajeni sumnjivci su kikiriki, mlijeko, soja, pšenica, riba i jaja).
Saznajte više

PREPORUKE ZA STIL ŽIVOTA KOJIM ĆETE
ATOPIČNU KOŽU SKLONU EKCEMU IMATI POD KONTROLOM

Pored ove dvije faze, za uspješnu njegu atopične kože sklone ekcemu može Vam pomoći nekoliko savjeta o načinu života. To obuhvaća primjenu kratkotrajnih mlakih tuševa ili kupki, održavanje niže sobne temperature, borbu protiv grinja u kućnoj prašini, pamučnu odjeću i izbjegavanje zadržavanja znoja na površini kože.

U člancima u nastavku možete pronaći detaljne informacije i puno savjeta za svakodnevni život koji će Vam pomoći pri svakodnevnoj njezi atopične kože sklone ekcemu, kao i informacije o lijekovima koji se izdaju na recept, koje Vam može propisati Vaš liječnik. Pronaći ćete i preporuke za odgovarajuće proizvode ako tražite proizvode laganije teksture za njegu atopične kože skone ekcemu.

RECEPTNI LIJEKOVI
ZA LIJEČENJE ATOPIJSKOG EKCEMA

1. faza: Tijekom napadaja. Vaš će Vam liječnik propisati lijekove koji se izdaju samo na recept - kortikosteroide za površinsku primjenu ili kremu poznatu kao takrolimus. Ti lijekovi mogu umiriti imunosnu reakciju kože (crvenilo, suhoću i puno svrbeža) kako bi se smirio svrbež i pomoglo zacjeljivanju oštećenja od atopijskog ekcema.

ODRŽAVANJE -
KOŽA SKLONA ATOPIJSKOM EKCEMU

2. faza: Održavanje i prevencija Kako biste kožu sklonu atopiji održavali vlažnom i sretnom, pri tuširanju upotrebljavajte zamjenu za sapun ili sindet i dvaput dnevno nanesite bogati emolijent kako biste obnovili mikrobiom kože (mikroorganizme koji žive na koži i održavaju njenu ravnotežu). Kožu možete navlažiti i prirodno umirujućom termalnom izvorskom vodom i tako pomoći ublažavanju svrbeža.

QuestionMark_Desktop

JESTE LI
ZNALI?

DidYouKnow_Desktop_1

1 od 5 djece ima ekcem. U 80% slučajeva, stanje se samo popravlja prije odrasle dobi.

Izvor: CHU Nantes, odjel za kancerologiju, dermatologiju, specijalizacija atopijski dermatitis, travanj 2015.  

NAŠA PREDANOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ISPITANO NA ALERGIJU

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

POGLEDAJTE SVE ČLANKE O TOME 
ŠTO UZROKUJE EKCEM?

DRAGI
ČITATELJI/CE

Ovdje prikazane informacije namijenjene su isključivo općenitoj edukaciji i ni u kojem slučaju ne mogu biti zamjena za stručni medicinski savjet. Za medicinska pitanja uvijek se obratite kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.