AKNE

Akne (acne vulgaris) su stanje masne kože u kojem lojne žlijezde pretjerano izlučuju sebum. To uzrokuje začepljenje pora mrtvim stanicama i sebumom. Ponekad proces time završava, što uzrokuje crne i bijele sujedice (mitesere). Takve su akne poznate kao "retencijske". U težim slučajevima, u zarobljenom se sebumu razmnožavaju bakterije koje u koži uzrokuju upale, što dovodi do nastanka površinskih prištića poznatih kao pustule ili dubljih, tvrdih i bolnih promjena tkiva, znanih kao noduli (čvorići) i ciste. Takve se akne nazivaju "upalnima".

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Pomaže li uzimanje kontracepcije u borbi protiv akni?

Akne su prvenstveno uzrokovane hormonima. Kod žena, to se može liječiti kontracepcijskim lijekovima poznatima i kao anti-baby pilule koje vraćaju Vaše hormone u ravnotežu koja će doprinijeti čistoj koži. Posjetite svog liječnika kako biste saznali možete li primijeniti ove lijekove, jer oni nisu prikladni za svakoga.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Što uzrokuje akne?

Kod akni, neravnoteža hormona poznatih kao androgeni uzrokuje pretjerano izlučivanje masti iz lojnih žlijezda. Isti hormoni uzrokuju pojačano stvaranje stanica kože koje oblažu pore. Pore se zatim začepljuju mješavinom stanica i sebuma te tako postaju hranilište za bakterije koje uzrokuju akne. To dovodi do nastanka raznih vrsta prištića - od crvenih točkica do pustula i dubokih, bolnih cista.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

1 quote-marks

Kako ću ukloniti ožiljke od akni?

Ožiljci od akni teško se uklanjaju. Neki medicinski postupci mogu pomoći, na primjer mikrodermoabrazija, kemijski piling, laserski i "microneedling" tretmani. Kod osoba s nepravilnostima, ožiljke od akni trebalo bi prije svega spriječiti odgovarajućim lijekovima, primjerice antibioticima ili izotretioninom. Upitajte svog ljekarnika za specijalizirane proizvode za svakodnevnu njegu, na primjer one iz linije proizvoda EFFACLAR.


Saznajte više

JE LI OVO BILO KORISNO?

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA JE LOŠA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA.

NETOČNO TRUE-ANSWER

Nema čvrstih dokaza da čokolada ima ikakvog utjecaja na akne, ali svi smo različiti, tako da čokolada u nekih ljudi može uzrokovati izbijanje akne. U stvari, tamna je čokolada puna antioksidansa dobrih za kožu.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
JEDNAKO MASNA KOŽA.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Uobičajeni mit o aknama je da se masti iz hrane pretvaraju u dodatne masti u Vašim porama, ali među njima ne postoji izravna veza. Međutim, prehrana bogata nezasićenim mastima može poticati mikro-upale u svim organima, uključujući kožu. Ukratko, slanina i čips neće uzrokovati akne, ali je umjerenost dobar odabir za opće zdravlje.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE
POGORŠATI AKNE.

TOČNO TRUE-ANSWER

Nedavne su studije pokazale da namirnice s visokim glikemijskim indeksom - one koje uzrokuju nagli porast šećera u krvi - mogu pogoršati akne. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da bi vaša koža bila sretna, suzdržite se od slatkiša, jako zaslađenih pića i proizvoda od bijelog brašna. Umjesto toga, držite se vlaknima bogatih namirnica poput cjelovitih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ISTISKIVANJE PRIŠTIĆA
NEĆE PUNO POMOĆI.

TOČNO TRUE-ANSWER

Iako izgleda kao brzo rješenje, istiskivanje prištića u stvari može pogoršati stanje Vaše kože sklone aknama jer može oštetiti zaraženi korijen dlake i pojačati upalu. Svojim noktima čak možete izazvati i novu infekciju.Zato je istiskivanje prištića štetna navika koju je bolje izbjegavati!
Saznajte više

UZROCI
AKNI

Glavni uzrok akne je hormonski: Spolni organi (testisi u muškaraca i jajnici u žena) proizvode hormone poznate kao androgeni, koji loje žlijezde potjeraju "u višu brzinu", tako da luče velike količine sebuma koji začepljuje pore. Postoje, međutim, i drugi čimbenici, kao što su UV-zrake, atmosfersko zagađenje, prehrana i stres, koji doprinose nastanku akne. S obzirom da su akne prvenstveno hormonski uvjetovano stanje, najčešće su u adolescenata, u pubertetu, ali zahvaćaju i sve veći broj odraslih osoba, posebno žena tijekom mjesečnice.

KAKO NJEGOVATI
KOŽU SKLONU AKNAMA

Nepravilnosti se mogu liječiti lijekovima koji se izdaju na recept. Kad se nepravilnosti ublaže, mogu pomoći i bezreceptni dermokozmetički pripravci ili oni u kombinaciji s lijekovima. Ako Vam nepravilnosti narušavaju samopouzdanje, važno je nešto poduzeti, a ne u tišini trpjeti. Uz odgovarajući savjet liječnika i njegu kože, koža se postupno može očistiti i postići dugotrajni svjež izgled.

U ovom odjeljku, naučit ćete sve o uzrocima i simptomima masne i aknama sklone kože te kako ju njegovati, s preporukom za najbolje kozmetičke proizvode. Povucite kako biste, povrh savjeta naših stručnjaka o prikrivanju nesavršenosti prikladnom kozmetikom, otkrili članke o koži sklonoj aknama u adolescenata i odraslih.

NAŠA PREDANOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ISPITANO NA ALERGIJU

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

SAZNAJTE VIŠE O
KOŽI SKLONOJ AKNAMA

DRAGI
ČITATELJI/CE

Ovdje prikazane informacije namijenjene su isključivo općenitoj edukaciji i ni u kojem slučaju ne mogu biti zamjena za stručni medicinski savjet. Za medicinska pitanja uvijek se obratite kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.