RADI LI SE O SKLONOSTI ATOPIJI ILI SAMO O SUHOĆI KOŽE?
OD UZROKA DO RJEŠENJA

Article Read Duration 7 minute čitanja

Suhoća kože javlja se kada se hidrolipidna barijera kože naruši vanjskim čimbenicima (hladnim vremenskim uvjetima, tvrdom vodom, neprilagođenim kozmetičkim proizvodima itd.). Javlja se osjećaj bockanja ili zatezanja na koži, a mogu se pojaviti ispucalost ili iritacija. Rješenje? Hranjive, umirujuće i zaštitne kreme. Za razliku od suhe kože, kod kože sklone atopiji javlja se osip koji svrbi. Prvenstveno se javlja kod djece, no može se pojaviti i kod odraslih. Iako je koža sklona atopiji suha, suhoća kože nije naznaka da je ona sklona atopiji. Važno je znati razliku: Iako se mogu uvesti promjene u stilu života kako bi se oba problema popravila, te njegovati suhu i kožu sklonu atopiji hidratantnim emolijensima, za kožu sklonu atopiji liječnici propisuju kortikosteroidne kreme.

ŠTO UZROKUJE SUHOĆU KOŽE?

Zašto dolazi do pojave suhih dijelova kože koji svrbe?

Suhoća kože javlja se na licu ili na tijelu kada koža izgubi sposobnost samozaštite– te kada su “joj funkcije barijere”, tj. zaštitnog sloja, oslabljene. U površinskom sloju kože stvara se sve manja količina lipida (masnih supstanci). Stanice kože gube sposobnost zadržavanja vode, koja zatim isparava.

Različitim čimbenicima može se prouzrokovati suhoća i svrbež kože:

  • Genetikom (suhoća kože možda je prisutna u obitelji)
  • Iznimno niskim temperaturama i vjetrom
  • Vrućim i suhim klimatskim uvjetima
  • Centralnim grijanjem i oscilacijama u unutrašnjoj i vanjskoj temperaturi
  • Sunčevim zračenjem (UV-zrakama)
  • Proizvodima koji mogu iritirati kožu (sapuni)
  • Mirisima i konzervasnima u neprikladnim kozmetičkim proizvodima

Kako prepoznati da vam je koža suha

Kako biste saznali imate li suhu kožu, postavite si slijedeća pitanja:
  • Je li moja koža gruba na dodir?
  • Postoji li osjećaj “zatezanja” kao da je tijesna?
  • Možete li vidjeti površinska napuknuća ili ljuštenje na koži?

Ako ste potvrdno odgovorili na bilo koje od ovih pitanja ili na sva pitanja, vjerojatnost je da vam je koža suha. Ako vam je, uza sve navedeno, glavni znak izrazito snažan svrbež, veća je vjerojatnost da vam je koža sklona atopiji.

SAVJETI O NAČINU ŽIVOTA
AKO IMATE SUHU KOŽU

• Ako živite u području suhe klime, razmislite o ulaganju u kućni ovlaživač zraka

• Izbjegavajte pregrijavanje spavaće sobe. Ne treba vam biti prohladno, ali noću pokušajte isključiti grijanje ili ljeti ostaviti prozor otvoren

• Tuširajte se ili kupajte kratko, u mlakoj vodi umjesto u vrućoj

• Dok sušite kožu, nemojte je trljati, već tapkajte po njoj

• Pobrinite se da pijete dovoljne količine vode. Pokušajte razviti naviku pijuckanja vode dok radite (ako vam to okolnosti na poslu dopuštaju!) te pijte obilne količine vode prije i poslije vježbanja ili tijekom vrućih dana

• Upotrebljavajte prilagođene proizvode za dnevnu njegu: Čistite kožu nježnim proizvodima poput micelarne vode i upotrebljavajte hranjive hidratantne kreme kojima se umiruje i štiti koža. Nastavite čitati kako biste vidjeli preporuke naših stručnjaka.

KAKO RIJEŠITI PROBLEM
SUHE KOŽE KOJA SE LJUŠTI

Njega suhe kože lica

Za čišćenje lica slijedite rutinu čišćenja i hidratacije upotrebom proizvoda namijenjenih suhoj koži. Čistite kožu nježnim sredstvom poput TOLERIANE caring wash, a zatim primijenite stručnu dnevnu njegu, za suhu do izrazito suhu kožu, novim proizvodom TOLERIANE Ultra 8, hidratantnu maglicu za svakodnevnu upotrebu, laku poput vode, a većeg učinka hidratacije od kreme, ili TOLERIANE Sensitive Riche kako bi se intenzivno obnovili gornji slojevi kože.


Njega suhe kože tijela

Učinkovita hidratantna sredstva ne trebaju biti gusta niti se teško nanositi! Za suhu kožu tijela, odaberite proizvod poput laganog, tekućeg, no iznimno hidratizitajućeg losiona LIPIKAR Lait kojim se koža umiruje i obnavlja. Primjena proizvoda za hidratizaciju kože tijela trebala bi predstavljati ugodu, jer je redovita i dosljedna hidratizacija ključna u suzbijanju učinaka suhoće kože. Dodatni savjet: Ne zaboravite kožu tijela svakodnevno mazati losionom, posebice nakon svakog tuširanja ili kupanja.


Promjena godišnjeg doba? Promijenite i kremu!

Baš kao što biste zimi nosili deblju odjeću, a ljeti laganiju, pokušajte upotrebljavati kreme bogatije teksture tijekom zime, a one laganije teksture ljeti. Zašto? Tijekom zimskih mjeseci koža se može isušiti u većoj mjeri.Hladnoća, vjetar, prekomjerno grijanje i razlike između unutrašnje i vanjske temperature su čimbenici koji isušuju i ugrožavaju kožu.
Ako imate osjećaj da vam stanje kože ovisi o godišnjem dobu, iskušajte proizvode za njegu tijekom zime, poput NUTRITIC Intense Riche za lice i LIPIKAR Baume AP+M za tijelo. Nasuprot zimskih mjeseci, tijekom ljeta, kada je koža inače malo masnija, iskušajte teksture proizvoda poput TOLERIANE Ultra 8, za lice i LIPIKAR Lait za tijelo.


Posebnu pažnju posvetite suhoj koži ruku.

Suha koža ruku može predstavljati problem jer rukama se neprekidno služimo, a i u redovitom su kontaktu s vodom. Kreme za suhu kožu ruku trebale bi se primjenjivati često i tijekom cijelog dana, posebice tijekom zimskih mjeseci. U nastavku pogledajte naše smjernice ako vam je koža ruku nadražena ili ako vam je koža ruku sklona atopijskom dermatitisu.

KAKO NJEGOVATI
KOŽU KOJA JE NEPREKIDNO PODLOŽNA IRITACIJI

Koža sklona pucanju i iritacijama: Uobičajena pritužba koju se može uzeti u obzir

Otprilike 20 % populacije ima kožu kronično sklonu iritacijama. Ovo se manifestira pucanjem kože, posebice dijelova izloženih hladnoći poput usana i dlanova ili dijelova koji su podložni trljanju. Suhi i grubi dijelovi kože mogu se pojaviti i na obrazima, oko usta i na rukama, posebice kod djece. Neke osobe mogu dobiti i takozvane „žvale” koje su zapravo krastice na kutovima usana (što se ne bi trebalo zabunom poistovjetiti s herpesom usana kojemu je uzročnik virus).

Mnogim ljudima neugodno je te su frustrirani jer su ti suhi dijelovi kože i osipi često na vidljivom mjestu. Mogu se pribojavati ljeta i izlaganja kože na plaži ili čak u potpunosti odustati od plivanja zbog stanja koje ih opterećuje. Jasno je da koža sklona iritacijama uvelike može utjecati na kvalitetu nečijeg života. Nasreću, uz nekoliko mudrih navika i prave proizvode za stručnu njegu kože, suhoj i vrlo suhoj koži stanje se može popraviti.

Kao i uvijek, dobre navike u vezi s dnevnom njegom nužne su u njezi kože sklone atopiji:

• Dijelove kože koji pokazuju znakove iritacije ili oštećenja čistite proizvodom La Roche-Posay Thermal Spring Water

• Ako je to potrebno, zahvaćeno područje zaštitite gazom

• 2 ili 3 puta dnevno, njegujte kožu proizvodom osmišljenim za njezinu zaštitu te ubrzajte postupak obnavljanja, poput balzama CICAPLAST Baume B5

• Ako je područje izloženo suncu, upotrijebite proizvod koji sadrži zaštitni faktor (SPF) na oštećenu kožu u postupku cijeljenja kako bi se izbjegla pojava tamnih mrlja (postupalne hiperpigmentacije, PIH).Uz pomoć proizvoda CICAPLAST Baume B5 SPF50EAT filtriraju se ultraljubičaste zrake koje utječu na stvaranje smeđih mrlja

• Upotrebljavajte šminku prikladnu za suhu i osjetljivu kožu, poput tekućeg pudera TOLERIANE Cream Foundation

Posebno za ruke

Redovito upotrebljavajte kremu za ruke. Koža koja pokazuje znakove iritacije osjetljivija je na mirise i određene sastojke, stoga pomno birajte kremu za ruke. CICAPLAST Mains nježno je rješenje za njegu, koje umiruje, obnavlja i štiti suhu i ispucalu kožu ruku. Proizvod je testiran na oštećenoj, i koži ruku koje su stalno izložene tijekom posla, a podoban je za kućnu i profesionalnu primjenu.

• Služite se sredstvom za pranje ruku posebno osmišljenim za suhu kožu koja pokazuje znakove iritacije, poput proizvoda CICAPLAST Lavant B5

• Ako su vam ruke u redovitom kontaktu s vodom, hranom itd., razmislite o korištenju zaštitnih rukavica (no pripazite na alergiju na lateks!)

• Za obavljanje kućanskih poslova i poslova na otvorenom (npr. pranje posuđa, radovi u vrtu) služite se pamučnim rukavicama ispod uobičajenih zaštitnih rukavica

 

U ČEMU JE, DAKLE, RAZLIKA
IZMEĐU KOŽE SKLONE ATOPIJI I SUHE KOŽE?

Je li moja koža sklona atopiji ili je suha?

Koža sklona atopiji i suha koža dva su različita stanja kože.

  -   U slučaju suhe kože, zaštitna površinska barijera (ili “hidrolipidni sloj”) slabi uslijed vanjskih utjecaja (zagađenja, neprilagođenih proizvoda, hladnoće, itd.) čime se dovodi do vidljivih pojava suhoće, ljuštenja ili pucanja kože.

  -   Sklonost atopiji nešto je potpuno drugačije. Radi se o stanju atopije (sklonosti alergiji) koje prvenstveno pogađa bebe i djecu mlađu od pet godina, no i odrasli mogu imati ovaj problem. Kada je osoba sklona atopiji, koža je sama po sebi suha (što znači da je prirodno suha, čak i ako nije izložena štetnim proizvodima ili vanjskim utjecajima), čime se alergenima ili iritansima iz našeg okruženja (prašina u kući, pelud, neprikladni deterdženti za pranje odjeće) omogućuje da lakše penetriraju u kožu i izazovu snažne upalne reakcije. Ukratko, sklonost atopiji jest alergijska reakcija koja prvenstveno pogađa djecu i često je popraćena drugim atopijskim stanjima, poput astme i alergijskog rinitisa (peludna groznica).


Sklonost atopiji naspram suhoći kože: uočite razliku

Znakovi suhoće kože i sklonosti atopiji također se međusobno razlikuju.
U slučaju suhoće kože, možete osjetiti nešto poput bockanja, peckanja ili blagog svrbeža, no svrbež (ili “pruritus”) u većoj mjeri je izražen kod kože sklone atopiji.
Ako su sklona atopiji, djeci problem može predstavljati jak svrbež uzrokovan suhoćom koji im može utjecati na kvalitetu života i san. 
Druga glavna razlika između suhe i kože sklone atopiji jest područje na koži gdje se iritacije javljaju. Do suhoće kože može doći bilo gdje na licu ili na tijelu, dok je koža sklona atopiji obično na licu i tjemenu kod jako male djece te na kožnim pregibima, na unutrašnjoj strani laktova i koljena, kod veće djece.


Sklonost atopiji naspram suhoći kože: rješenja

 

Sklonost atopiji alergijsko je stanje kože povezano uz suhe dijelove kože koji jako svrbe, a smješteni su na tipičnim mjestima na tijelu. Tretira se topikalnim kortikosteroidnim kremama tijekom trajanja snažnih iritacija i hidratantnim emolijensima poput proizvoda LIPIKAR Baume AP+M za održavanje zdravlja kože. Proizvod LIPIKAR Baume AP+M trenutno umiruje kožu sklonu atopiji i iznimno suhu kožu. Svakodnevnom primjenom smanjuju se faze pogoršanja ekcema i pojave izrazite suhoće kože. Štoviše, proizvod je prikladan za korištenje svim članovima obitelji; od novorođenčadi i beba do djece i odraslih svih dobnih skupina.

Suha koža lica najbolje se njeguje bogatom i hranjivom hidratantnom kremom, poput proizvoda NUTRITIC Intense, a suha koža tijela može se umiriti i hidratizirati proizvodom LIPIKAR Baume AP+M (ne morate biti skloni atopiji kako biste ga primjenjivali!) ili LIPIKAR Lait ako vam je draža laganija tekstura. Kako bi se ojačalo barijernu funkciju kože i umirilo bilo koje oštećene dijelove kože, odaberite dermatološki ispitan umirujući i obnavaljajući balzam, poput proizvoda CICAPLAST Baume B5.

 

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-1

SKLONOST ATOPIJI
MOŽE BITI ZARAZNA.

LAŽ WRONG-ANSWER

Kod sklonosti kože atopiji radi se o genetici te atopija nikako nije zarazna. Za njegu kože sklone atopiji osnova su prilagođeni preparati za čišćenje (bez sapuna) te hidratantna sredstva i kortikosteroidi.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

SKLONOST ATOPIJI
NESTAJE TIJEKOM VREMENA.

ISTINA TRUE-ANSWER

Ovisno o djetetu, koža može pokazivati znakove sklonosti atopiji u trajanju od nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Polovina djece kod kojih je koža pokazivala znakove sklonosti atopiji u dojenačkoj dobi, do pete godine života više nema izazova s atopijom na koži. U nekim slučajevima sklonost kože atopiji traje i do odrasle dobi, no ove slučajeve nije moguće predvidjeti. Ne postoji univerzalna i definirana terapijska njega kože koja je sklona atopiji, no uz pravilno odabranu njegu može se držati pod kontrolom.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

SKLONOST ATOPIJI MOŽE SE
PROUZROKOVATI STRESOM.

ISTINA TRUE-ANSWER

Nije moguće objasniti zašto, no stručnjaci se slažu da emocije, šok i stres igraju značajnu ulogu kao okidači pojave znakova pogoršanja atopije. Međutim, poznato je i da je sklonost kože atopiji nasljedna pojava. Ako vam stres djeluje kao okidač, istražite meditacijske tehnike za upravljanje stresom.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

MOŽE LI SE PREHRANOM
POGORŠATI SKLONOST ATOPIJI?

ISTINA TRUE-ANSWER

Određene vrste hrane mogu djelovati kao okidači i dovesti do pojave znakova pogoršanja kože sklone atopiji. Ako smatrate da vama ili vašem djetetu hrana djeluje kao čimbenik pogoršanja znakova na koži sklonoj atopiji, obratite se liječniku koji može uputiti na pretrage krvi i testove na alergije kako bi se utvrdila prisutnost alergije na određenu hranu (obično može biti riječ o kikirikiju, mlijeku, soji, pšenici, ribi i jajima).
Saznajte više
QuestionMark_Desktop

JESTE LI
ZNALI?

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

Proizvod LIPIKAR BAUME AP+M ispitao se na 14.180 osoba u 29 kliničkih ispitivanja pod dermatološkim nadzorom..

I ZA TO IMAMO
ODGOVARAJUĆU LINIJU PROIZVODA

TOLERIANE je linija proizvoda namijenjena za hidrataciju, smirivanje i zaštitu osjetljive do kože sklone alergijama.

NAŠA POSVEĆENOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi koji nadilaze međunarodne propise za kozmetiku.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
TESTIRANO JE NA ALERGIJSKE REAKCIJE

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA IZNIMNO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija naših proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije zaštitno pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTO ZNAČI BITI SKLON ATOPIJI