3 pitanja za stručnjaka

Liječenje herpesa treba započeti već pojavom prvih simptoma

Img_Liječenje herpesa treba započeti već pojavom prvih simptoma

Herpesu pogoduje izlaganje suncu. On najčešće izbija u području usana ili nosa.
Mora se liječiti čim se pojave prvi znakovi, a za učinkovito liječenje potrebno je usvojiti nekoliko jednostavnih navika. Pročitajte što dermatolog savjetuje po tom pitanju.

Koje su karakteristike herpesa izazvanog suncem?

Pojavu herpesa mogu uzrokovati različite okolnosti:

povišena temperatura, umor, mjesečnica ili stres. Sunce je faktor koji doprinosi navedenim faktorima. Moji se pacijenti često žale na pojavljivanje herpesa u području usana ili nosa čim započnu sa zimskim sportovima ili početkom ljeta. Zbog njegove vidljivosti i osjećaja žarenja, to im upropasti odmor.

Kako liječite herpes?

Postoje lijekovi koji zaustavljaju širenje virusa.

Liječenje mora započeti pojavom prvih simptoma. Naši su pacijenti vrlo dobro upoznati s osjećajem žarenja koje najavljuje herpes. Moraju se suzdržavati od grebanja kraste jer ono može uzrokovati prenošenje zaraze (impetigo) ili pogodovati širenju virusa. Zaražene osobe moraju izbjegavati neposredan kontakt (poljubac) s prijateljima i obitelji, kao i svaki proizvod koji nadražuje i tako pogoršava ranu.

Prema Vašem mišljenju, može li se spriječiti pojava herpesa izazvanog suncem?

Faktor koji služi kao okidač za pojavu herpesa jasno je definiran:

Sunčeve UV zrake pogoduju reprodukciji herpes virusa koji je već prisutan u tijelu. Stoga je fotozaštita nužna. To pacijentima može pomoći u sprječavanju pojave herpesa. Propisujem korištenje stikova za usne s visokom zaštitom svaka dva sata. Ostatak lica zaštićen je proizvodima za zaštitu od sunca koji pružaju visoku zaštitu od UVB i UVA zraka.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci