Crvenilo lica, žarenje, eritroza i rozaceja - uzroci i rješenje

Article Read Duration 7 minute čitanja

Crvenilo kože može uzrokovati stres. Žarenje, uzrokovano širenjem krvnih žila, može s vremenom bivati sve vidljivije i širiti se. Poduzmite nešto kako biste smirili crvenilo kože:

• Izbjegavajte ekstremne temperature.

• Izbjegavajte začinjenu hranu i stimulanse.

• Smanjite unos alkoholnih pića.

• Prestanite pušiti.

• Kožu perite nježno, sredstvom za čišćenje koje se ne ispire, nakon čega poprskajte termalnom izvorskom vodom i proizvodom za svakodnevnu njegu koji sadrži ambofenol.

• Svakodnevno upotrebljavajte zaštitu od sunca (idealna je krema CC ili BB sa zaštitnim faktorom).

• Ako ovi koraci nisu dovoljni, razmislite o posjetu dermatologu koga možete pitati o tretmanu liječenja laserom.

Kako izgleda
crvenilo kože.

Crvenilo kože obično počinje kao blijedo crvenilo po nosu i obrazima, ali može se s vremenom pogoršati ako se o njima ne brine i ne njeguje na odgovarajući način. Godine oštećenja od sunca mogu na osjetljivoj, svijetloj i nježnoj koži ostaviti trajno crvenilo i vidljive krvne žile, posebice na stranama nosa.

Crvenilo značajno utječe na kvalitetu i značajke kože. Ne samo da nijanse kože postaju neujednačenije, već i njena tekstura postaje grublja. Crvenilo kože često je povezano s drugim znakovima osjetljive kože kao što su osjećaji svrbeži, bockanja i žarenja. Kliknite OVDJE  kako biste saznali više o rješenjima za osjetljivu kožu. Mnoge žene s osjetljivom kožom sklonom crvenilu podložne su prolaznom crvenjenju u licu u trenucima stresa ili snažnih emocija.

Uzroci crvenila kože
i žarenja

Brojni su uzroci crvenila kože. U mnogih žena, posebice onih sa svijetlom, tankom, ili osjetljivom kožom, crvenilo je znak starenja uzrokovanog godinama izlaganja suncu. Uistinu, sunce ima utjecaja u 27% od svih slučajeva crvenila kože. Kako bi se spriječilo novo pojavljivanje crvenila ili pogoršanje postojećeg, ključna je učinkovita zaštita od sunca.

Osim sunca, na žarenje ili crvenilo kože mogu utjecati niz drugih čimbenika koji uzrokuju širenje krvnih žila na licu:

  • Stres ili snažne emocije (koje se često manifestira kao vrućica - "flushes").
  • Nagle promjene temperature ili vlažnosti (sjetite se vrućeg tuša u izrazito hladno jutro ili ulaska u hladan bazen nakon saune).
  • Hormonalne promjene mogu uzrokovati crvenilo kože tijekom trudnoće ili u menopauzi.
  • Začinjena hrana ili stimulansi kao što je kava.
  • Alkohol (ali ako bolujete od rozaceje, to ne znači da ste alkoholičar).
  • Pušenje.
  • Zagađenje
  • Vazoreaktivna (koja reagira širenjem kapilara) koža može biti nasljedna.
  • Starenje– od navršenih 25 godina nadalje, koža postaje sklonija crvenilu.

Kod koga se javlja žarenje
ili crvenilo kože i svrbež?

Samo 11% crvenila uzrokovano je nekim zdravstvenim problemom. Crvenilo kože najčešće je u osoba svijetle puti i osjetljive kože. Kod takve je kože kožna barijera posebno nježna, što kožu čini osjetljivom na UV-zračenje, nadražujuće tvari i okolišne čimbenike.

Kad osjetljiva koža prepozna neki događaj ili tvar kao napad, šalje signale upozorenja u obliku medijatora upale kao što su citokini i histamin. Oni pokreću lančanu reakciju koja dovodi do vazodilatacije, odnosno širenja mreže krvnih žila u koži. To pak može uzrokovati žarenje, crvenilo kože i svrbež.

Je li moje
cvrenilo kože trajno?

Žarenje i crvenilo kože obično počinje kao prolazno i difuzno. Kad se krvne žile u Vašoj koži naglo rašire, na površini lica pojavljuje se crvenilo: to je žarenje. Krvne se žile zatim vrate u normalno stanje. Međutim, ne njeguje li se koža pravilno, s vremenom se krvne žile mogu proširiti, a koža razviti trajno crvenilo ili stanje poznato kao rozaceja.

Razvoj crvenila može izgledati ovako:

  • Povremeno crvenilo ili “žarenje”.
  • Difuzno, ali trajno crvenilo. To se naziva eritroza i najčešće se javlja na obrazima.
  • Pogoršanje eritroze s vidljivim malim krvnim žilama, poznato i kao rozaceja.
  • Crvene točke (ponekad s bijelim vrhovima) koje zatim mogu postati upalna rozaceja.

Ali ne brinite: Uz odgovarajuće savjete za način života i redovitu njegu kože, crvenilo kože možete smiriti i spriječiti njegovo pogoršanje.

Savjeti za smirivanje
žarenja i crvenila kože

Izgled i osjećaj crvenjenja mogu smanjiti Vaše samopouzdanje. Crvenilo kože nije tek nesavršenost koju treba sakriti. To je i simptom osjetljive kože koja traži određeni pristup načinu života i njegu.

  • Izbjegavajte ekstremne temperature: Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.
  • Izbjegavajte začinjenu hranu i stimulanse poput čaja i kave.
  • Konzumaciju alkoholnih pića svedite na minimum.
  • Svaki dan, čak i zimi, zaštitite kožu od sunčeva zračenja.
  • Prestanite pušiti.
  • Pojednostavnite svoju redovitu njegu kože da izbjegnete naslage raznih proizvoda.
  • Upotrebljavajte prilagođenu njegu za njegu kože s rozacejom ili hidratantnu kremu protiv crvenila. U nastavku pročitajte više o njezi za crvenilo kože.

Njega protiv crvenila kože
započinje odgovarajućom njegom kože

Dermatolozi preporučuju određeni pristup njezi kože kako bi se spriječilo pogoršanje crvenila kože i njegova trajnost, ali tek 1 od 10 žena koje pate od žarenja i crvenila kože upotrebljava neki kozmetički proizvod protiv crvenila ili protiv rozaceje.
Niže na stranici pogledatje naše najbolje kozmetičke proizvode i preporuke za ublažavanje žarenja i crvenila kože.

Jednostavna, ali djelotvorna rutina

S obzirom da crvena, osjetljiva koža može reagirati na aditive u pogrešnim proizvodima za njegu kože, trebali biste odabrati minimalan broj proizvoda za svoju svakodnevnu njegu. Nanošenje 7 raznih seruma i krema pouzdan je način koji jamči blistav ten. Nastavite čitati kako biste otkrili koji su proizvodi prikladni za njegu protiv žarenja i crvenila kože.

Očistite nježno kako biste zaštitili prirodnu površinsku barijeru svoje kože.

Ako imate problema s crvenilom, sapun i voda su zadnje što želite upotrijebiti za čišćenje svoje kože. Time ćete odstraniti dragocjene površinske lipide i ostaviti je izloženu utjecajima okoliša i, što je još gore, crvenilu. Umjesto toga, odaberite proizvod koji se ne ispire, na primjer  MICELARNU VODU ULTRA za reaktivnu kožu ili losion za čišćenje TOLERIANE. Mekim pamučnim jastučićem odstranite nataloženu nečistoću i šminku. Ne trljajte i ne stružite kožu.

Antioksidativnom termalnom izvorskom vodom smirite kožu.

Nakon čišćenja i prije ovlaživanja, ojačajte i smirite svoju osjetljivu kožu antioksidansom bogatim selenom. TERMALNA IZVORSKA VODA. Njena prebiotička svojstva vraćaju ravnotežu mikrobiomu Vaše kože kako bi ojačala prirodnu barijeru.

Najbolji savjet: Prskanje termalnom izvorskom vodom u spreju posebno je djelotvorno u ublažavanju crvenila kože nakon depilacije ili crvenila kože poslije tuširanja.

Hidratizirajte svoju kožu hidratantnom njegom ili kozmetičkim proizvodom za rozaceju.

Ključno je osigurati hidrataciju kože, ali mnogi proizvodi sadrže nadražujuće tvari koje mogu izazvati kožne reakcije i crvenilo. ROSALIAC hidratantna krema protiv crvenila vrhunski je proizvod za smanjenje crvenila kože. Ne samo da je ultranježan, nego i sadrži djelatne tvari koje pomažu ojačati osjetljivu kožu: Vitamin B3 potiče prirodnu obranu Vaše kože od nadražujućih tvari, kako bi uklonio crvenilo i smanjio reakcije krvnih žila dok vitamin CG ojačava stijenke krvnih žila pokrećući sintezu kolagena. Konačno pametna molekula protiv crvenila ambofenol djeluje na tri razine:

  • Protuupalno i smirujuće za ublažavanje crvenila.
  • Mikrovaskularna zaštita koja sprječava vidljivost krvnih žila.
  • Antioksidativno koje štiti stanice kože od napada slobodnih radikala koji mogu pojačati crvenilo.

Rezultat? Dan za danom, crvenilo kože slabi i otkriva svjež i ujednačen ten kakav pamtite i volite.

Upotrebljavajte zaštitu od sunca za osjetljivu kožu - svaki dan.

Izlaganje UV-zračenju je glavni razlog dugotrajnog crvenila kože. Neovisno o godišnjem dobu, Vaše je lice svakog dana, cijele godine izložene sunčevom zračenju. To je razlog zašto je vaša svakodnevna zaštita širokog spektra neizostavna za kožu sklonu crvenilu. Obratite pažnju da vaša zaštitna krema štiti od UVB, UVA i dugih UVA zraka koje su prisutne čak i zimi. ANTHELIOS Sun Intolerance SPF 50+ osmišljen je za najosjetljiviju kožu i oči. Pruža vro visok stupanj zaštite širokog spektra i obogaćena je termalnom izvorskom vodom koja djeluje smirujuće i antioksidativno.

Razmotrite mogućnost laserskog liječenja kapilara

Kvalificirani dermatolog može Vam preporučiti odgovaraujće liječenje za smanjivanje crvenila. Kada se radi o samo nekoliko jako vidljivih krvnih žila, postoji mogućnost elektrokoagulacije. To podrazumijeva djelovanje blage električne struje kroz malu elektrodu zabodenu u kožu. I vaskularni laseri daju izvrsne rezultate. KTP laser može značajno poboljšati rozaceju u 2 tretmana u razmaku od 6 tjedana. Jako pulsirajuće svjetlo (IPL) daje dobre rezultate na eritro-rozaceji. Ovi se postupci moraju provoditi kad koža nije izložena suncu. Crvenilo kože nakon liječenja laserom obično je prolazno i ne traje duže od nekoliko dana.

Najbolji savjet: Crvenilo kože nakon liječenja možete ublažiti i prskanjem termalnom izvorskom vodom nakon koje slijedi gel za obnovu epidermisa, na primjer CICAPLAST Gel B5.

Što ako je moje crvenilo kože
izazvano alergijama?

Alergijski su osipi ključni uzrok crvenila

Kako smo istražili, crvenilo osjetljive kože mogu uzrokovati brojni unutrašnji i vanjski čimbenici. U slučaju kožne alegije, crveni osip na koži uzrokuju specifični alergeni u našem okolišu, kozmetičkim proizvodima, hrani i lijekovima. Ako Vas muče alergijski kožni osipi, možda biste trebali razmotriti mogućnost posjeta alergologu koji će identificirati što ih kod Vas pokreće. Međutim, može Vam pomoći i specifična njega za alergičnu kožu: Alergičnu kožu nježno očistitemicelarnom vodom bez ispiranja ili losionom za čišćenje TOLERIANE kako biste odstranili sve alergene s njene površine, nakon čega poprskajte prirodno protuupalnu termalnu izvorsku vodu te dovršite trenutno umirujućom kremom ispitanom na alergičnoj koži kao što je TOLERIANE Ultra. Vjerujte, žarenje i crvenilo kože uzrokovano kožnim alergijama smirit će se u trenu.

Je li vaša koža osjetljiva, reaktivna ili sklona alergijama? Saznajte OVDJE.

Želite li saznati više? Kliknite OVDJE za redovitu njegu osjetljive kože i OVDJE za vodič za uljepšavanje osjetljive kože.

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-1

KAKO SE OSJEĆAM U SVOJOJ KOŽI
MOŽE UTJECATI NA MOJU OSJETLJIVU KOŽU.

TOČNO TRUE-ANSWER

Stresom i snažnim emocijama uzrokuje se širenje krvnih žila u koži, čime se prouzrokuje crvenilo i osjećaji nelagode. Mnoge osobe posežu za meditacijskom tehnikom ili sličnim tehnikama opuštanja kao dragocjenim alatom za održavanje smirenosti osjetljive kože. Ovaj pristup najdjelotvorniji je u kombinaciji sa stručnom njegom osjetljive kože, poput linije proizvoda TOLERIANE.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ORGANSKI PROIZVODI
NAJBOLJI SU ZA OSJETLJIVU KOŽU.

NETOČNO WRONG-ANSWER

To što je nešto prirodno ne mora značiti da neće prouzročiti osip na koži. Zapravo, mnogi prirodni biljni ekstrakti mogu izazvati one dobro poznate osjećaje bockanja i peckanja. A što se tiče alergena, priroda ih je prepuna!
Saznajte više
True-or-false-visual-3

IZLAGANJE SUNCU MOŽE
POVEĆATI OSJETLJIVOST KOŽE.

ISTINA TRUE-ANSWER

Sunce može biti zaista pogubno po osjetljive tipove kože.Razlog tomu su UV-zrake koje u koži izazivaju oksidativni stres i upale, zbog čega se javljaju crvenilo i osip. U svoju svakodnevnu rutinu njege o koži uključite širok spektar UVA-UVB i duge UVA zaštite, kao što je naša linija proizvoda ANTHELIOS.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

DUGI, VRUĆI TUŠ
POMOĆI ĆE UMIRITI MOJU OSJETLJIVU KOŽU.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Dugi, vrući tuš ili kupka možda će vam umiriti mišiće nakon naporna dana, ali za osjetljivu kožu nisu dobri. Izlaganjem osjetljive kože vrućim (i hladnim) temperaturama stimulira se lučenje histamina (molekule svrbeža), što može izazvati lančanu reakciju nadraženosti. Najbolje je odlučiti se za kratke tuševe ili kupke u mlakoj vodi.
Saznajte više
QuestionMark_Desktop

JESTE LI
ZNALI?

I ZA TO IMAMO
LINIJU PROIZVODA

ANTHELIOS je inovativni pionir na tržištu proizvoda za zaštitu od sunca. Njegov vrlo visok stupanj zaštite širokog spektra rezultat je skoro 30 godina naprednih kliničkih ispitivanja zaštite od sunčeva zračenja i osjetljive kože.

NAŠA PREDANOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ISPITANO NA ALERGIJU

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama i aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.

SAZNAJTE VIŠE O
KARAKTERISTIKAMA OSJETLJIVE KOŽE

PRIKAŽI SVE ČLANKE
O OSJETLJIVOJ KOŽI

placeholder KAKO SPRIJEČITI DA VAM PREOSJETLJIVA KOŽA
UTJEČE NA KVALITETU ŽIVOTA
DOZNAJTE VIŠE