DJECA S KOŽOM SKLONOM ATOPIJI
I PROBLEMI SA SNOM

Article Read Duration 5 minute čitanja

Koža sklona atopiji i svrbež uzrokovan suhoćom uzrokuju probleme sa snom kod 90% djece koja imaju problema s atopijskim dermatitisom. Nedostatak sna i svrbež uslijed suhoće mogu značajno utjecati na svakodnevicu djece koja zbog toga mogu biti razdražena i imati problema s koncentracijom. Srećom, postoje stvari koje vam mogu pomoći da noću spavate bolje.

• Neka spavaća soba bude ugodno hladna, a k tomu upotrebljavajte pamučnu posteljinu i pidžame kako se ne biste pregrijavali
• Dječju pidžamu možete izvrnuti iznutra prema van, kako djecu ne bi bockale etikete i šavovi.
• Prilagodite određenu rutinu prije spavanja: Kupanje prije odlaska u krevet, uz korištenje zamjene za sapun kao što je LIPIKAR Syndet AP+ i emolijensa.
• Emolijens razvijen upravo za kožu sklonu atopiji kao što je LIPIKAR Baume AP+M može pomoći ublažiti svrbež uzrokovan suhoćom i vašem djetetu poboljšati kvalitetu sna.
• Pobrinite se da vaše dijete uz krevet ima LIPIKAR Stick AP+, radi smanjenja napada svrbeža zbog suhoće tijekom noći.

KAKO KOŽA SKLONA ATOPIJI UTJEČE NA DJEČJI SAN

Atopijski dermatitis i svrbež zbog suhoće mogu utjecati na nekoliko faza sna:

Utonuće u san: Djeca obično utonu u san unutar 30 minuta, dok djeci s kožom sklonom atopiji može biti potrebno i dvostruko duže.
Buđenje noću: Djeca s normalnom kožom obično se bude jednom tijekom noći, a djeca s atopijskim dermatitisom i tri, četiri puta.
Ponovno utonuće u san: Djeca koje nemaju problema s atopijskim ekcemom ponovo zaspu unutar 20 minuta, dok kod djece s kožom sklonom atopiji to zna potrajati puno duže.
Djelotvornost sna: Djeca u snu obično provedu 85% vremena provedenog u krevetu. Kod djece s kožom sklonom atopiji ta brojka pada ispod 75%.

KAKO UČINAK ATOPIJSKOG DERMATITISA
I NEDOSTATAK SNA UTJEČU NA DJEČJU SVAKODNEVICU?

Koža sklona atopiji utječe na svaki aspekt sna kod djece i ima izražen učinak na više aspekata njihovog svakodnevnog života. Osim osjećaja umora, 87% djece osjeća razdraženost i promjene raspoloženja dan nakon teške noći. To može potrajati, a 80% djece osjeća se nespokojno čitav naredni dan. 42% djece idućeg se dana ne može propisno koncentrirati, što, jasno, može utjecati na njihov napredak u školi.

Ali bez panike – U nastavku otkrijte naše savjete za poboljšanje kvalitete sna kod djece s vrlo suhom kožom.

KAKO POMOĆI DJETETU S KOŽOM SKLONOM ATOPIJI

1Sve statistike u ovom članku preuzete su iz ove dvije studije:
Utjecaj atopijskog dermatitisa na zdravstveno uvjetovanu kvalitetu života kod španjolske djece i odraslih: PSEDA-ina studija, 323 pacijenta
Težina bolesti, svrbež i kvaliteta sna kod pacijenata s atopijskim dermatitisom, Bruce G. Bender, 20 pacijenata

DOBRO SE NASPAVAJTE

Mnogo je stvari koje možete učiniti kako bi vaše dijete s kožom sklonom atopiji noću dobro spavalo:

Neka soba bude ugodno hladna. Zimi smanjite grijanje, a ljeti ostavite otvoren prozor. Dijete se tako neće pretjerano znojiti, što inače pogoršava svrbež uzrokovan suhoćom.
Ovlažite zrak. S pomoću ovlaživača zraka u dječjoj sobi stvorit ćete vlažnije ozračje u kojem se koža neće toliko sušiti, a zbog toga ni svrbjeti.
Smanjite nezdravu hranu. Studije su pokazale da procesuirana hrana bogata šećerom može pospješiti svrbež uzrokovan suhoćom. Radije odaberite prirodne, zdrave zalogaje, posebice prije spavanja.
• Iako bi to moglo biti primamljivo kad ste već na izmaku snaga nastojte izbjegavati lijeganje uz dijete. U krevetu zbog toga bude toplije, što će lakše dovesti do svrbeža zbog suhoće kože.
• Uporabom pamučne posteljine i pidžama vašem će djetetu biti ugodno hladno, a koža će moći disati, čime se umanjuje znojenje.
• Dječju pidžamu možete izvrnuti iznutra prema van, kako djecu ne bi bockale etikete i šavovi.
• Držite se rutine prije spavanja prilagođene potrebama kože vašeg djeteta. Dobra rutina počinje s kupkom ili tušem i uporabom zamjene za sapun kao što je LIPIKAR Syndet AP+.
• Uvijek nanesite bogati emolijens nakon pranja, a prije odlaska u krevet. LIPIKAR Baume AP+ M trenutno i dugotrajno umiruje kožu sklonu atopiji i ublažava pojavu intenzivnog svrbeža zbog suhoće. Njegovim korištenjem manja je vjerojatnost da će okrepljujući san vašeg djeteta remetiti svrbež uzrokovan suhoćom kože!
• Pobrinite se da vaše dijete uz krevet ima LIPIKAR Stick AP+, tako da tijekom buđenja po noći odmah može u korijenu srezati svrbež zbog suhoće.

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-3

NAPADAJI EKCEMA MOGU
BITI UZROKOVANI STRESOM.

TOČNO TRUE-ANSWER

Nemamo objašnjenje, ali stručnjaci su potvrdili da emocije, šok i stres mogu imati značajnu ulogu u nastanku napadaja ekcema. Poznato je, međutim, da je atopijski dermatitis rezultat genetskog poremećaja. Ako je kod Vas stres pokretač, rješenje potražite u tehnikama kontrole stresa, na primjer u tehnikama opuštanja.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

MOŽE LI PREHRANA
POGORŠATI EKCEM?

ISTINA TRUE-ANSWER

Neke namirnice mogu djelovati kao pokretači ekcema i uzrokovati napadaje. Ako mislite da hrana može Vama ili Vašem djetetu pojačavati ekcem, posjetite liječnika jer on može provesti krvne pretrage i alergološke kožne testove i tako provjeriti jeste li alergični na razne namirnice (uobičajeni sumnjivci su kikiriki, mlijeko, soja, pšenica, riba i jaja).
Saznajte više
True-or-false-visual-2

SKLONOST ATOPIJI
S VREMENOM NESTAJE.

ISTINA TRUE-ANSWER

Ovisno o djetetu, atopijski dermatitis može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Kod polovine djece s atopijskim ekcemom u najranijoj dobi on biva izliječen do navršene pete godine. U nekim slučajevima, ekcem ostaje i do odrasle dobi, no to je nemoguće predvidjeti. Ekcem se ne može potpuno izliječiti, ali se odgovarajućom njegom može držati pod kontrolom.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

SKLONOST ATOPIJI
MOŽE BITI ZARAZAN.

NETOČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kojem slučaju nije zarazan. Kontrola simptoma atopijskog dermatitisa temelji se na zamjenama za sapun, emolijensima i kortikosteroidima za površinsku primjenu.
Saznajte više

I ZA TO IMAMO
PALETU PROIZVODA ZA TO

Linija LIPIKAR je br. 1 u Europi kada je riječ o proizvodima za njegu tijela i higijenu osjetljive, vrlo suhe i ekcemu sklone kože, s proizvodima prikladnima za cijelu obitelj, od novorođenčadi do starijih osoba.

NAŠA POSVEĆENOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ISPITANO NA ALERGIJU

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama, sklonoj aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.

PRIKAŽI SVE ČLANKE
O KOŽI KOJA JE SKLONA ATOPIJI