SVE O AKNAMA
I MASNOJ KOŽI

Article Read Duration 5 minute čitanja

Kako funkcioniraju akne:

• Hormoni uzrokuju pojačano stvaranje sebuma koji zamašćuje kožu.
• Isti hormoni uzrokuju pojačano stvaranje stanica kože koje oblažu pore.
• Pore se začepljuju mješavinom stanica i sebuma.
• Začepljene pore postaju uzgajalište za bakterije, uzročnike akni (P. acnes) što uzrokuje upalu.
• To dovodi do nastanka raznih vrsta prištića - od crvenih točkica do pustula i dubokih, bolnih cista.
• Ako su akne tvrdokorne, obratite se svom ljekarniku. Ako je problem ozbiljan, obratite se liječniku koji Vam može propisati antibiotike protiv akne ili čak neke jače lijekove.

ŠTO UZROKUJE
AKNE?

Je li Vas ikad zanimalo što uzrokuje masnu kožu i prištiće? Velika je većina akne uzrokovana hormonalnim promjenama koje nastupaju u pubertetu, ali i u drugim hormonalnim promjenama, na primjer kod žena, prije mjesečnice ili u trudnoći. Međutim, mogu ih uzrokovati i drugi čimbenici kao što su stres, umor, neodgovarajući kozmetički proizvodi i neki lijekovi, primjerice kortikosteroidi. Akne su i genetski uvjetovane: ako su Vaši roditelji imali akne, vjerojatno ćete ih i Vi imati.

KAKO HORMONALNE AKNE
DJELUJU?

Hormonalne su akne izazvane neravnotežom hormona poznatih kao androgeni. Ti hormoni kožu čine puno masnijom. Određena količina sebuma (masnoće) je korisna za kožu jer je štiti vodootpornim slojem. No, u pubertetu hormonalne promjene izazivaju pretjerano lučenje i jako zamašćuju kožu. Upravo isti ti hormoni uzrokuju pretjerano stvaranje površinskih stanica kože na otvorima pora, što uzrokuje njihovo začepljenje. To je poznato kao komedon.

 

 

MASNA KOŽA I BAKTERIJE
KOJE UZROKUJU AKNE

Zbog začepljenih pora ili komedona, sebum se više ne može izlučivati kao obično. Tako sebum u masnoj koži postaje izvor hrane za bakterije koje uzrokuju akne, P. acnes. Bakterije, uzročnici akne, su anaerobne, što znači da im odgovara okoliš bez kisika kakav imaju u začepljenim porama. Rezultat? Začepljene se pore inficiraju. Pojavljuju se nepravilnosti povezane s akne, poput izbočenih papula (crvenih kvržica) ili pustula (crvenih kvržica s bijelim mjehurićem), kod težih oblika akne - čak i dubokih cista.

VRSTE
AKNI

Akne se mogu podijeliti u dva osnovna tipa:
Retencijske i upalne

Retencijske akne sastoje se od začepljenih pora ili komedona . Oni se mogu podijeliti na dva tipa:

  • Otvoreni komedoni, poznati i kao crne sujedice (miteseri), gdje je ljepljiva mješavina stanica i sebuma potamnila u dodiru sa zrakom.
  • Zatvoreni komedoni, gdje je mješavina zatvorena ispod površine, pa nastaje tvorba poznata kao bijela sujedica. Upalne akne sastoje se od crvenih izbočina, često s bijelim središtem (možete ih zvati prištićima ili bubuljicama).

Kod adolescentske akne, razne se nepravilnosti često pojavljuju zajedno i povezane su s masnom kožom.

TEŠKE
AKNE

Nodularne i cistične akne

Kod teških akne, upalne promjene oblikuju nodularne (čvoraste) ili cistične akne (meke nakupine gnoja ispod kože). Ova vrsta akne predstavlja opasnost od nastanka trajnih ožiljaka i liječenje treba povjeriti dermatologu.

AKNE
S CRVENILOM

Kao odgovor na rast i množenje bakterija P. acnes, u koži se oslobađaju tvari poznate kao medijatori upale ili citokini. To su signalne molekule koje uzrokuju širenje krvnih žila, što se odražava kao crvene mrlje od akne. Ako su Vaše akne povezane s općim crvenilom, posebice na nosu i obrazima, možete imati rozaceu uzrokovanu s akne. Za konačnu dijagnozu, obratite se dermatologu.

TAMNE TOČKE I TRAGOVI NA
KOŽI SKLONOJ AKNAMA

Jeste li ikad primijetili da akne mogu ostaviti tamne mrlje nakon što se nepravilnosti povuku? Zbog bakterijama uzrokovanih upala od kojih nastaju ozbiljne nepravilnosti, ako se izloži suncu (čak i zimi!), koža može razviti stanje poznato kao post-upalna hiperpigmentacija. To je naziv za smeđe tragove tamo gdje su prethodno bile točke. Zato je, ako imate masnu kožu, sklonu akne, važno upotrebljavati proizvode za ciljanu njegu kože, kao i zaštitu od sunca. Jedna, klinički provjerena mogućnost je EFFACLAR Duo(+) SPF30, u kojem su sastojci za sprječavanje akne združeni sa superlaganom i nemasnom zaštitom od sunca.

ANTIBIOTICI
PROTIV AKNI

Ako imate ozbiljne simptome akne, poput nodularnih (čvorastih) ili cističnih akne ili vaše sujedice i prištići postaju prebrojni, liječnik Vam može propisati antibiotike, na primjer doksiciklin. Uzimate li ovaj lijek, pazite da upotrebljavate i zaštitni faktor jer lijek može povećati osjetljivost kože na sunce.

SAVJETI ZA MASNU KOŽU I
KOŽU SKLONU AKNAMA

Ako imate mrlje i nepravilnosti, od svog ljekarnika zatražite specijalizirane dermo-kozmetičke proizvode za masnu i kožu sklonu akne. Opće je pravilo da za korekciju nepravilnosti koži treba nježna njega. Pokušajte slijediti ova temeljna svakodnevna pravila i gledajte kako vaši prištići nestaju!

  • Temeljito, ali nježno očistite kožu pripravkom posebno formuliranim za masnu kožu, na primjer EFFACLAR micelarnom vodom
  • Svakodnevno upotrebljavajte proizvod za njegu kože, na primjer EFFACLAR Duo(+). Dosljednost je ključ uspjeha.
  • Odaberite nekomedogenu šminku, na primjer TOLERIANE Make-up
  • Kožu zaštitite od sunca koje je, suprotno uobičajenom vjerovanju, skriveni neprijatelj nepravilnosti na koži. Sunce inicijalno može naoko ujednačiti ten jer uzrokuje tamnjenje kože, ali uzrokuje i zadebljavanje površinskih slojeva i pojačava proizvodnju sebuma, čime stvara savršene uvjete za nastanak nepravilnosti. Zato je zaštita od sunca važna za održavanje kože sklone akne. EFFACLAR Duo(+) SPF30 je ciljana dermo-kozmetička njega za kožu sklonu aknama, sa zaštitnim faktorom.
  • Ne istiskujte prištiće jer se time upala samo pogoršava i mogu ostati ožiljci koji će vas podsjećati na nekadašnje nepravilnosti.

Povrh navedenih mjera, ako se Vaše mrlje i nepravilnosti pogoršaju, dermatolog ili liječnik obiteljske medicine mogu Vam propisati lijekove za liječenje kože sklone akne. Ne oklijevajte obratiti se liječniku.

TOČNO ILI
NETOČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA JE LOŠA ZA
KOŽU SKLONU AKNAMA

NETOČNO TRUE-ANSWER

Nema čvrstih dokaza da čokolada ima ikakvog utjecaja na akne, ali svi smo različiti, tako da čokolada kod nekih ljudi može uzrokovati izbijanje akne. U stvari, tamna je čokolada puna antioksidansa dobrih za kožu.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
JEDNAKO MASNA KOŽA.

NETOČNO TRUE-ANSWER

Uobičajeni mit o akne je da se masti iz hrane pretvaraju u dodatne masti u Vašim porama, ali među njima ne postoji izravna veza. Međutim, prehrana bogata nezasićenim mastima može poticati mikro-upale u svim organima, uključujući kožu.  Ukratko, slanina i čips neće uzrokovati akne, ali je umjerenost dobar odabir za opće zdravlje.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE
POGORŠATI AKNE.

TOČNO TRUE-ANSWER

Nedavne studije pokazale su da namirnice s visokim glikemijskim indeksom - one koje uzrokuju nagli porast šećera u krvi - mogu pogoršati akne.  Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da bi vaša koža bila sretna, suzdržite se od slatkiša, jako zaslađenih pića i proizvoda od bijelog brašna. Umjesto toga, držite se vlaknima bogatih namirnica poput cjelovitih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ISTISKIVANJE PRIŠTIĆA NEĆE
PUNO POMOĆI.

TOČNO TRUE-ANSWER

Iako izgleda kao brzo rješenje, istiskivanje prištića u stvari može pogoršati stanje Vaše kože sklone akne jer može oštetiti zaraženi korijen dlake i pojačati upalu. Svojim noktima čak možete izazvati i novu infekciju.Zato je istiskivanje prištića štetna navika koju je bolje izbjegavati!
Saznajte više

I ZA TO IMAMO
LINIJU PROIZVODA

EFFACLAR je cjelovita paleta rješenja protiv nepravilnosti namijenjena svim stadijima životnog ciklusa nepravilnosti na koži, koja pruža visoku djelotvornost i izvrsnu podnošljivost. 

NAŠA POSVEĆENOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa o kozmetici.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % PROIZVODA
ALERGIJSKI ISPITANO

Pogledajte više
Jedan preduvjet = nulta stopa alergijskih reakcija
Otkrijemo li makar i jedan slučaj, vraćamo se u laboratorije i revidiramo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo najsigurnije pakiranje samo uz najnužnije konzervanse kako bismo jamčili netaknutu toleranciju i učinkovitost tijekom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO,
U PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke, u pravom omjeru.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija našeg proizvoda potvrđena je u primjeni na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama, koži sklonoj akne, sklonoj atopiji, oštećenoj i oslabljenoj koži uslijed postupaka liječenja karcinoma.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTO SU AKNE

PRIKAŽI SVE ČLANKE O
KOŽI SKLONOJ AKNAMA

placeholder 3 iznenađujuća uzroka akni
STRES, SUNCE I ZAGAĐENJE
DOZNAJTE VIŠE