3 iznenađujuća uzroka akni
STRES, SUNCE I ZAGAĐENJE

Article Read Duration 4 minute čitanja

Glavni uzroci akne su hormonalni i događaju se u ključnim razdobljima poput puberteta, predmenstrualnog sindroma i trudnoće. Međutim, postoje i manje poznati uzroci akne, poput akne od stresa koji je glavni uzrok akne u odraslih osoba. Osim stresa, izbijanje akne mogu uzrokovati i sunce (UV-zračenje) i atmosfersko zagađenje.

Najbolji savjeti:

• Uložite vrijeme u tehnike kontrole stresa kao što su meditacija i osvješćivanje
• Svakodnevno upotrebljavajte lagani, nekomedogeni proizvod za zaštitu od sunca
• Nježno očistite kožu dva puta dnevno micelarnom vodom za masnu kožu.
• Od ljekarnika zatražite pripravke za kožu s teksturom koja štiti od atmosferskog zagađenja.

NISTE UMISLILI
STRES MOŽE UZROKOVATI AKNE!

Da, akne uzrokovane stresom postoje. Dugotrajan posao, ispiti i rokovi u sumanuto kompetitivnom okruženju, u teškim situacijama, stres može uzrokovati akne. Znanstvenim istraživanjem dokazana je povezanost jačine akne i visokih razina stresa. Istina je da liječnici još nisu pronašli sve elemente povezanosti između akne i stresa, ali smatra se da uključuje hormone stresa koji aktiviraju lojnice koje izlučuju dodatne masnoće i tako kožu pretvaraju u uzgajalište prištića i nepravilnosti.


Kad se podvuče crta? Stres je istinski uzročnik akne, posebice u odraslih osoba.

Kako se boriti protiv akne?

Imate li akne uzrokovane stresom, trebate pronaći njihov način održavanja zen-stanja: izlazak s prijateljima, dobar trening u teretani ili jednostavan odmak od zaslona računala - osigurate si neko vrijeme za sebe... Vaša će Vam koža biti zahvalna!

IZLAGANJE SUNCU MOŽE UZROKOVATI AKNE –
S NOĆNOM NJEGOM PROTIV AKNI

UV svjetlost je drugi manje poznati uzrok akne (da, sunčan dan može imati i loših strana). U stvari, jedan od mitova o mrljama koje nikako da nestanu je da je sunčevo zračenje spasitelj za kožu sklonu aknama. Pogrešno! Vrlo kratkoročno, brončani ten može Vašoj koži dati ujednačeniji izgled, ali isušivanje uslijed izlaganja suncu izaziva kožu na pretjerano lučenje sebuma kad se vratite s odmora.. Masnoća u kombinaciji s debljanjem površinskog sloja kože zatvara pore i sprječava pravilno izlučivanje sebuma. Zato izlaganje suncu može uzrokovati izbijanje akne.

Sunce je također glavni uzrok smeđih mrlja na koži, poznatih i kao post-upalna hiperpigmentacija ili PIH: Upaljena koža reagira na UV-zračenje i proizvodi smeđi pigment melanin. Rezultat? Smeđe pigmentirane mrlje na koži koje Vas samo podsjećaju na ranije nepravilnosti ☹. A to se može dogoditi i ljeti i zimi.

Kad se podvuče crta? Sunce utječe na ponašanje kože, što ga čini važnim uzročnikom akne. Pročitajte kako biste naučili spriječiti pogoršanje nepravilnosti i tragova uzrokovano suncem.

Kako mogu spriječiti pogoršanje stanja moje kože sklone aknama uslijed djelovanja sunca?

Koži je za zaštitu od UV-zračenja potrebna specifična zaštita. Prvi korak?  Zaštita od UV-zračenja širokog spektra koja pokriva UVA i UVB. Odaberite tekuće pripravke, bez ulja, koji ne zatvaraju pore. EFFACLAR Duo(+) SPF30 kombinacija je najmodernijih sastojaka za borbu protiv nepravilnosti i super-laganog filtra za sunčevo zračenje koji ne zatvara pore.

ZAGAĐENJE JE MEĐU
NAJZNAČAJNIJIM UZROCIMA AKNI

Pitate li ljude “Što uzrokuje akne?”, malo će ih se sjetiti smoga i ispušnih plinova. Međutim, u gradovima je zagađenje jedan od najznačajnijih uzroka stresa za kožu. Nakon više od 15 godina istraživanja, La Roche-Posay prepoznao je atmosfersko zagađenje kao jedan od uzroka izbijanja akne, posebice u odraslih.

Kako zagađenje uzrokuje akne?

Sitne čestice prašine, poznate kao PM 2.5 mogu prodrijeti kroz zaštitnu barijeru kože i uzrokovati nered. Zajedno s ozonom i drugim onečišćujućim tvarima , pokreće se lančana reakcija koja počinje oksidacijom sebuma na površini kože. Ta onečišćenja mijenjaju sastav sebuma i mogu uzrokovati nedostatak vitamina C i E - dvaju prirodnih antioksidansa u koži. Ti napadi na zaštitni sloj lipida na koži (kožna barijera) uzrkojuju prištiće i probleme s masnom kožom koji se manifestiraju kao pretjerani sjaj, začepljene pore, sujedice, neujednačena tekstura kože i blijed izgled.

Kad se podvuče crta? Zagađenje je jedan od najvažnijih uzroka akne u odraslih (a može uzrokovati napadaje akne i u adolescenata). Koža postaje masnija, sujedice izgledaju gore, a mogu se pojaviti i nove mrlje.

Kako mogu spriječiti pogoršanje stanja moje kože sklone aknama uslijed djelovanja sunca?

Izgleda da svi govore o opasnostima od zagađenja, ali kako od tog nevidljivog neprijatelja možete zaštititi svoju kožu? Vaša prva pomoć protiv zagađenja je pametno čišćenje. Kožu valja čistiti ujutro i navečer, bez iznimke. Potražite nježno sredstvo za čišćenje bez ispiranja, na primjer EFFACLAR Micelarnu vodu, koja je dokazano vrhunski djelotvorna u otklanjanju mikroskopskih čestica nečistoće s površine kože.

Pitate se koje proizvode za svakodnevnu njegu upotrebljavati kako biste zaštitili svoju kožu od zagađenja? Neprianjajuće teksture koje djeluju tako da sprječavaju lijepljenje čestica onečišćenja za kožu i njima uzrokovane akne su sigurno dobar početak.

Kako biste spriječili izbijanje prištića uzrokovano zagađenjem, odaberite zaštitni faktor (SPF) koji odgovara vašem tipu kože, jer je kombinacija UV zračenje + zagađenje glavni uzrok sklonosti kože stvaranju akne. Potražite proizvod sa zaštitnim faktorom i teksturom za zaštitu od onečišćenja i zaustavite prianjanje finih čestice i onečišćenja na Vašu kožu. EFFACLAR Duo(+) SPF30 je kombinacija klinički provjerenih sastojaka protiv nepravilnsoti i tragova s neprianjajućom teksturom i zaštitnim UV-filtrom koji ne začepljuje pore i zato je dobar odabir za gradski život s kožom sklonom aknama. 

1 Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

TOČNO
ILI NETOČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA JE LOŠA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA

NETOČNO TRUE-ANSWER

Nema čvrstih dokaza da čokolada ima ikakvog utjecaja na akne, ali svi smo razlčiti, tako da čokolada u nekih ljudi može uzrokovati izbijanje akne. U stvari, tamna je čokolada puna antioksidansa dobrih za kožu.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
JEDNAKO MASNA KOŽA.

LAŽ TRUE-ANSWER

Uobičajeni mit o aknama je da se masti iz hrane pretvaraju u dodatne masti u Vašim porama, ali među njima ne postoji izravna veza. Međutim, prehrana bogata nezasićenim mastima može poticati mikro-upale u svim organima, uključujući kožu.  Ukratko, slanina i čips neće uzrokovati akne, ali je umjerenost dobar odabir za opće zdravlje.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE
POGORŠATI AKNE.

ISTINA TRUE-ANSWER

Nedavne su studije pokazale da namirnice s visokim glikemijskim indeksom - one koje uzrokuju nagli porast šećera u krvi - mogu pogoršati akne.  Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da bi vaša koža bila sretna, suzdržite se od slatkiša, jako zaslađenih pića i proizvoda od bijelog brašna. Umjesto toga, držite se vlaknima bogatih namirnica poput cjelovitih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ISTISKIVANJE PRIŠTIĆA NEĆE
PUNO POMOĆI.

ISTINA TRUE-ANSWER

Iako izgleda kao brzo rješenje, istiskivanje prištića u stvari može pogoršati stanje Vaše kože sklone aknama jer može oštetiti zaraženi korijen dlake i pojačati upalu. Svojim noktima možete čak izazvati i novu infekciju.Zato je istiskivanje prištića štetna navika koju je bolje izbjegavati!
Saznajte više

IMAMO I
PALETU PROIZVODA ZA TO

EFFACLAR je cjelovita paleta rješenja protiv nepravilnosti namijenjena svim stadijima životnog ciklusa nepravilnosti na koži koja pruža visoku učinkovitost istodobno osiguravajući savršenu toleranciju.

NAŠA PREDANOST
SIGURNOSTI

Sigurnosni standardi iznad međunarodnih propisa za kozmetiku.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
ISPITANO NA ALERGIJU

Pogledajte više
Prvi preduvjet = Nula alergijskih reakcija
Utvrdimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratorij i radimo na novoj formulaciji
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TIJEKOM VREMENA

Pogledajte više
Odabiremo ambalažu koja najbolje štiti, u kombinaciji tek s neizbježnim konzervansima, kako bismo mogli jamčiti zadržavanje tolerancije i djelotvornosti kroz vrijeme.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUŽNO U
PRAVOM OMJERU

Pogledajte više
Razvijeni u suradnji s dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo nužne sastojke u odgovarajućim aktivnim dozama.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ISPITANO
NA VRLO OSJETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija naših proizvoda provjerena je na najosjetljivijoj koži: reaktivnoj, sklonoj alergijama, sklonoj aknama, sklonoj atopiji, oštećenoj ili oslabljenoj liječenjem raka.

NAUČITE VIŠE O
TOME ŠTO SU AKNE

POGLEDAJTE SVE ČLANKE
O KOŽI SKLONOJ AKNAMA

placeholder SVE O AKNAMA
I MASNOJ KOŽI
DOZNAJTE VIŠE