PRAVILNA NJEGA OSJETLJIVE BEBINE KOŽE? PROČITAJTE SAVJETE STRUČNJAKA!

Article Read Duration 7 minute čitanja

Dolazak bebe u obitelj je za mlade roditelje uzbudljivo i predivno iskustvo, ali je također izvor nesigurnosti oko pravilne brige oko bebe – posebno oko nježne dječje kože. U pomoć nam je priskočio dr. Domagoj Ćužić, specijalist dermatologije koji nam je odgovorio na najčešća pitanja koja muče nove roditelje kada beba dođe kući – koliko često kupati bebu, kako njegovati njenu osjetljivu kožu te što napraviti u slučaju pojave crvenila, pelenskog osipa ili pojave ekcema i atopijskog dermatitisa.

KOŽA NOVOROĐENČETA JE IZNIMNO OSJETLJIVA. KOJU RUTINU NJEGE PREPORUČUJETE U PRVIM DANIMA I TJEDNIMA ŽIVOTA?

U prvim danima života bebu njegujemo suhim ili blago vlažnim krpicama s običnom vodom, dok ne zacijeli pupak. Nakon toga se već od rane dobi koža beba prilikom kupanja može njegovati s kupkama i uljnim losionima prilagođenim za bebe, kao i kremama za njegu kože.

KOLIKO ČESTO SE SMIJE/TREBA BEBA KUPATI? KOJA JE PRAVILNA TEMPERATURA VODE?
TREBA LI JU KUPATI U ČISTOJ VODI ILI DODATI NEKI PROIZVOD ZA PRANJE?

Beba se može u početku kupati 1-2 x tjedno, potom nakon nekoliko tjedana i 2-3 x tjedno.

 Temperatura vode treba biti 30-35° C. Čim je zacijelio pupak mogu se koristiti Syndet kupke za njegu kože beba, koje su ispitane i mogu se primjenjivati od najranijih dana, kako bi smanjili mogućnost razvoja ekcema i atopijskog dermatitisa u beba.

 

TREBA LI SE KOŽA BEBE MAZATI SVAKI PUT NAKON KUPANJA? KAKO SE PRAVILNO NANOSI KREMA NA BEBINU KOŽU? MAŽEMO LI I LICE I TIJELO?

Koža beba se treba namazati nakon svakog kupanja, te je dokazano da redovita njega bebine kože od najranijih dana pomaže u smanjenju rizika od nastajanja ekcema i posljedično atopijskog dermatitisa. Najbolje je nanijeti kremu odmah nakon kupanja, unutar 2-3 minute dok su pore otvorene, nakon što se koža nježno posuši ručnikom.

 

U ZIMSKOM PERIODU KADA JE GRIJANJE U KUĆI, KOJA JE OPTIMALNA TEMPERATURA ZA BEBU?

Za bebu je optimalna temperatura 20-24⁰ C

 

SMIJE LI SE SA BEBOM IĆI U ŠETNJU KADA JE VANI HLADNO?

Smije, uz prethodnu zaštitu sa emolijensima za njegu kože.

 

KOLIKO ČESTO U VAŠU ORDINACIJU DOLAZE RODITELJI S BEBOM ILI MALOM DJECOM? KOJI JE NAJČEŠĆI RAZLOG DOLASKA?

Dosta često dolaze roditelji s bebom ili malom djecom, a najčešći je razlog ekcemi, pelenski osip i atopijski dermatitis.

 

ŠTO SAVJETUJETE RODITELJIMA AKO SE POJAVI CRVENILO ILI IRITACIJA NA KOŽI BEBE?

Kod blažeg crvenila nastojimo savjetovati primjenu emolijensa za njegu kože, a u slučaju da dolazi do izraženijih kožnih promjena moramo u terapiji dodati kreme na bazi kortikosteroida uz pomoć kojih smirujemo upalne promjene kože.

 

ŠTO SAVJETUJETE KOD PELENSKOG OSIPA ILI JAČEG DERMATITISA PELENSKE REGIJE?

Kod pelenskog osipa savjetujemo češće mijenjanje pelena uz primjenu kortikosteroidnih krema u kombinaciji s antimikoticima te dodatno njegu s emolijensima tipa Cicaplast Baume B5 koje pomažu u regresiji pelenskog osipa.

 

ŠTO SAVJETUJETE RODITELJIMA DJECE S ATOPIJSKIM DERMATITISOM? KOJU RUTINU NJEGE IM PREPORUČUJETE?

Roditeljima djece s atopijskim dermatitisom preporučujem svakodnevnu njegu kože i 2-3 x dnevno s emolijensima za njegu kože Lipikar Baume AP + M, te kupanje 2 x tjedno uz Syndet kremasti gel koji pomažu u njezi atopijske kože.

 

KOJE SAVJETE BISTE DALI NOVIM RODITELJIMA KAO STRUČNJAK I TATA?

Savjet novim roditeljima kao stručnjak i kao tata rekao bih da uživaju u djetetu i njegovoj njezi te da redovito primjenjuju emolijense za njegu kože od najranijih dana, te da na vrijeme reagiraju i potraže savjet stručnjaka u slučaju razvoja nekog oblika dermatitisa.