RETINOL – SUPERSTAR ANTI-AGE  NJEGE

Article Read Duration 6 minute čitanja

U RAZGOVORU S DR. JELENOM MEŠTROVIĆ ŠTEFEKOV, POZNATOM ESTETSKOM DERMATOLOGINJOM I STRUČNJAKINJOM NA PODRUČJU ANTI-AGEA, SAZNALI SMO ZAŠTO JE AKTIVNI DERMATOLOŠKI ANTI-AGE SASTOJAK RETINOL TOLIKO POPULARAN, KOJE BLAGODATI ČINI ZA KOŽU TE KAKO GA PRAVILNO KORISTITI I KOMBINIRATI ZA NAJBOLJE REZULTATE.

1. ZAŠTO JE RETINOL POPULARAN?

Retinol je jedan od najmoćnijih sastojaka koje koristimo u kozmetologiji i dermatologiji. Ako bismo njegov učinak u koži mogli svesti na samo nekoliko riječi onda bi to bila – snažna, kompletna, sveobuhvatna obnova kože. Retinol korigira, popravlja oštećenja, normalizira „resetira“, regenerira kožu. U stanju je korigirati čak i značajna oštećenja i znakove starenja kože uključujući fotostarenje. Njegovo djelovanje uključuje sve slojeve, stanice i strukture kože, širokog je spektra djelovanja, dokazanog brojnim znanstvenim studijama. On može dosegnuti razine regeneracije kože koje druge anti-age molekule ne mogu. To je razlog njegove popularnosti.

2. KOJE SVE TRETMANE S NJIM IMAMO?

Retinol (retinoide) u estetskoj dermatologiji najčešće koristimo kao lokalni preparat, u formi seruma, gelova i krema, u različitim oblicima, kombinacijama i koncentracijama. U estetskim tretmanima, najčešće ga koristimo u obliku svojevrsnih pilinga, koji uključuju visoke koncentracije retinola, značajno više od onih dostupnih u lokalnim preparatima, te u tretmanima microneedlinga.

No retinol, i općenito retinoidi puno su više od anti-age molekule. To su ujedino potentni lokalni i sistemski dermatološki lijekovi nezamjenjivi u liječenju brojnih stanja i bolesti kože poput akne i psorijaze. Jedan od najpoznatijih lijekova iz skupine retinoida je Roaccutane (izotretinoin) kojeg koristimo u liječenju težih oblika akne.

3. DETALJI OKO MOLEKULE

Retinol pripada velikoj obitelji derivata vitamina A koju skupnim imenom nazivamo retinoidi. Retinol je prirodan oblik vitamina A koji u koži prolazi proces pretvorbe u krajnji, biološki aktivan i najsnažniji oblik vitamina A – retinoičnu kiselinu. Stanice kože, njihove jezgre, sadrže specifične receptore za  retinoičnu kiselinu. Njezinim ulaskom u stanice i vezanjem za receptore, započinje sveobuhvatni proces snažne obnove kože.

To se očituje izrazitom, ubrzanom proliferacijom, tzv. turnover-om stanica epidermisa i produkcijom novih, mladih stanica površinskog sloja kože, jačanjem njene zaštitne barijere, kao i povećanjem produkcije i smanjenjem razgradnje kolagena, njegovom rekonstrukcijom u dubljim, dermalnim slojevima kože. Nadalje, povećava se produkcija i kapacitet tvari koje su odgovorne za zadržavanje vode unutar kože i njezin transepidermalni gubitak poput glikozaminoglikana i hijaluronske kiseline i potiče vaskularizacija kože.

Uz moćna regenerativna, retinol i retinoidi općenito, imaju i brojna druga svojstva, poput sebosupresivnog djelovanja - smanjuju produkciju loja i veličinu lojne žlijezde. To je razlog njihove druge važne indikacije u dermatologiji – akne. Nezaobilazni su u terapiji akne, mitesera, proširenih pora, masne kože… I to ne samo kao lokalni, već i kao sistemski preparati. Neki drugi oblici retinoida koriste se i u liječenju brojnih drugih dermatoloških bolesti.

Izuzev retinola koji je najčešće korišten retinoid u estetici, u veliku skupinu retinoida spadaju i derivati/esteri retinola (retinil palmitat, acetat i dr.), retinaldehid (retinal), esteri retinoične kiseline i retinoična kiselina kao najsnažniji oblik retinoida zbog čega je dostupna samo uz liječnički recept.

Neugodna strana retinoida je njihovo iritativno djelovanje. Što je retinoid snažniji to je djelotvorniji, ali i iritativniji. Ta se iritacija očituje suhoćom, crvenilom i ljuštenjem kože različita stupnja, uz mogući osjećaj pečenja ili žarenja. Nuspojave su najizraženije u početku primjene, tijekom perioda prilagodbe na preparat, što obično traje 3-4 tjedna. Tajna upotrebe retinoida je u njihovoj balansiranoj primjeni. Savjetuje se započeti s blažim oblicima retinoida, nižim koncentracijama i rjeđom primjenom (2x tjedno), a zatim postupno povećavati učestalost, eventualno koncentraciju i oblik, ako je to uopće potrebno i samo ukoliko koža to dozvoljava.

Ipak, unatoč svim mjerama opreza, neke kože nikad neće moći prihvatiti retinoide u nekom značajnijem, snažnijem obliku i koncentraciji, ili ih neće moći prihvatiti uopće. To se osobito odnosi na iznimno osjetljive kože, one sklone ekcemima i rozaceji koji bi retinolske preparate trebali izbjegavati.

Treba naglasiti da retinoidi pojačavaju fotoosjetljivost kože na sunce i UV, pa je tijekom korištenja obavezna fotoprotekcija. I sami retinoidi izrazito su nestabilni, osjetljivi na kisik i svijetlo, zbog čega se apliciraju na kožu isključivo navečer. 

4. KOJI SU BENEFITI PROIZVODA S RETINOLOM?

Benefiti retinola su brojni. Ukoliko ih koža prihvaća, a osobito ukoliko je u stanju tolerirati snažnije oblike i koncentracije retinola, promjene će biti očite i snažne. Retinol je u stanju korigirati izrazitije znakove starenja kože, pa i teže oblike fotooštećenja, dublje bore i opuštenost kože, tamne pigmentacijske mrlje, regenerirati je površinski i dubinski. Rezultat je značajno smanjenje i sitnih i dubokih bora, zategnutija, svjetlija, ujednačenija koža, čvršća, boljeg tonusa, obnovljene teksture, boje i sjaja.

No da bi se to postiglo, potreban je kontinuitet primjene. Retinol se mora koristiti više mjeseci da bi dobili sve njegove moguće benefite. Za bilo kakvu, a osobito dubinsku reparaciju kože potrebno je vrijeme. Prve konkretnije rezultate možemo očekivati za tri mjeseca, iako ćemo razliku primijetiti već nakon nekoliko tjedana primjene, no ona će se svoditi na boju, sjaj, ujednačeniji ten. Za rezultate u vidu čvrstoće kože i snažnijeg tonusa, smanjenja i nestanka bora, morati ćemo biti strpljiviji – oni se događaju tek nakon nekoliko mjeseci primjene.

Retinol osobito dobro odgovara masnijim kožama. One su u pravilu tolerantnije na snažnije retinoide, a dodatni benefit je sebosupresivno djelovanje preparata. To vrijedi i za kože s problemom proširenih pora, mitesera i akni u odrasloj dobi. 

5. S ČIME SE SMIJE KOMBINIRATI, A S ČIME NE?

Retinol je toliko snažan, da uz njega nije potreban niti jedan drugi aktivni preparat. Aktivne supstance poput antioksidansa, vitamina C, AHA ili BHA kiselina i dr., samo bi pojačale iritaciju i dovele do nemogućnosti korištenja retinola. Ono što je retinolu potrebno su preparati koji smiruju, hidratiziraju i obnavljaju hidrolipidnu barijeru poput hijaluronske kiseline, neutralnih bogatih  balzama, ceramida, glicerina..

Dakle, tijekom korištenja retinola treba izbjegavati bilo kakve kućne pilinge, tonike, antioksidanse, serume s vitaminom C, AHA i BHA kiseline i druge aktivne supstance. Ukoliko se namjerava napraviti profesionalni tretman kože, treba upozoriti estetičara o korištenju retinola.

Naravno, na tržištu postoje setovi preparata koji uključuju kombinacije retinola s drugim aktivnim preparatima (poput vitamina C i AHA), no ti su setovi pažljivo balansirani, sa točno određenim (blagim) oblicima i koncentracijama aktivnih supstanci i protokolima kako ih koristiti. Ne savjetujem pokušati ih „imitirati“.

 

 

Vitamin C, Hyalu B5 i Retinol B3