free from spots

Otkrij sve što trebaš znati kako bi se bolje borio protiv akni i osjećao samopouzdanije.

Koja hrana uzrokuje akne?...i može li se lijek naći na tvojem tanjuru?

FFS Mag article 30746 : Main article image (GettyImages)

1 - Mliječni proizvodi mogu uzrokovati akne

TOČNO

Različite studije imaju različite rezultate, no postoje dokazi da pojačan unos mliječnih proizvoda može pokrenuti nastanak akni. Doktori ne znaju točno zašto, ali radna hipoteza je da hormoni u mlijeku mogu biti razlog. Pokušaj smanjiti unos mliječnih proizvoda (a da ne odeš u krajnost) i i vidjeti kako se ponaša tvoja koža. I zapamti, proteinski napici od sirutke su kao megakoncentrat mlijeka! Izbjegavaj ih ako imaš problem s aknama.

2 - Čokolada uzrokuje akne

NETOČNO

Svatko je drugačiji, stoga ako ti se učini da čokolada od tebe uzokuje akne, izbjegavaj je ako možeš. No ne postoji čvrsti dokaz da čokolada ima ikakav utjecaj na akne. Usto, tamna je čokolada bogata antioksidansima koji su odlični za kožu!

3 - Slatkiši i kolači mogu potaknuti nastanak akni

TOČNO

Nedavne su studije pokazale da hrana visokog glikemijskog indeksa - ona koja uzrokuje porast šećera u krvi - može pogoršati akne. Znamo da je lakše reći nego napraviti, ali da bi tvoja koža bila sretna, drži se hrane bogate vlaknima poput cjelovitih žitarica i mahunarki umjesto jednostavnih šećera i bijelog brašna.

4 - Konzumacija velike količine vode isprat će akne

NETOČNO

Pravilna hidratacija neophodna je za sveukupno zdravlje i tvoja koža tu nije iznimka, ali pojačana konzumacija vode neće očistiti tvoje pore (kad bi to bilo tako jednostavno)!

5 - Riblja ulja su prijatelj tvog tena

TOČNO

Riblja ulja bogata su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u borbi protiv upala u našem tijelu, uključujući i naš najveći organ, kožu. Pokušaj u jelovnik ubaciti porciju lososa ili tune nekoliko puta tjedno. Ako ne voliš ribu, i orasi su odličan izvor masnih kiselina.

6 - Vitaminski i mineralni dodaci hrani pomažu u najvećem broju slučajeva kad su akne u pitanju

NETOČNO

Glavni uzrok akni uglavnom su hormoni što  nije povezano s nedostatkom vitamina ili minerala. No ujednačena prehrana s puno voća i povrća pomoći će da koža dobije neophodne nutrijente potrebne za liječenje bubuljica. "Duga na tanjuru" dobro je pravilo jer je obojeno voće i povrće puno prirodnih antioksidansa koji koži pomažu da drži upale pod nadzorom.

7 - Masna hrana poput pizze i prženih krumpirića hrani akne

NETOČNO

Uobičajeni je mit da se masnoća na tanjuru pretvara u još više masnoće u tvojim porama, no ne postoji neposredna veza između to dvoje. Međutim, prehrana bogata zasićenim mastima može dovesti do mikroupala u svim organima, uključujući i kožu. Ukratko, pizza i prženi krumpirići neće uzrokovati akne, ali umjerenost je najbolja politika za zdravlje u cjelini.

8 - Alkohol može uzrokovati akne

NETOČNO

Ne postoji uvjerljivi dokaz da alkohol ima ikakav utjecaj na akne. No poznato je da se crvenilo lica pogoršava uslijed širenja krvnih žila, a alkohol uzrokuje i dehidraciju, stoga uvijek pij umjereno.

Ovaj je članak predviđen samo u svrhu općeg informiranja. Potrebno je zatražiti savjet od stručnjaka prije početka novog režima ili načina ponašanja.

Svi članci o: akne, hrana,

33369
|||

Tvoja primjerena rutina njege kože

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNI MAKEUP
Img_KOREKTIVNI MAKEUP

Otkrij više

Otkrij više o njezi aknama sklone kože