Lipikar obitelji

Omogućite bolji život
djeci s kožom sklonom atopiji

Odgovori Dermatologa

Omogućili smo našim potrošačima da postave pitanja vrhunskoj stručnjakinji na području liječenja atopijskog dermatitisa, prim. dr. sc. Leni Kotrulji, dr. med., subspec. pedijatrijske dermatologije s Poliklinike za dermatologiju i venerologiju "DermaPlus". Ako ste i Vi imali slična pitanja, pročitajte odgovore i savjete naše dermatologice!

Prim.dr.sc. Lena Kotrulja, dr.med.

spec. dermatovenerolog
uži spec. pedijatrijske dermatologije
Poliklinika za dermatologiju i venerologiju DermaPlus
Kaptol 25, 10000 Zagreb
01 4819 504
www.poliklinika-dermaplus.com
[email protected]
[email protected]

Poštovana, može li pelud potaknuti pojačanu pojavu atopijskog dermatitisa kod beba? I smijem li mazati kortikosteroidnu kremicu za atopijski dermatitis na pregibe koje je beba izgrebala?

Poštovana, u slučaju da dijete razvije reakciju preosjetljivosti na pelud trava, korova ili stabala moguće je da tijekom sezone cvatnje dođe do pogoršanja atopijskog dermatitisa ali i javljanja drugih simptoma tipa šmrcanja, kihanja ili suzenja očiju što je češća reakcija na pelud. Kod male djece, pogotovo u dojenačkoj dobi reakcija preosjetljivosti na pelud je vrlo rijetka, i češće je pridružena alergija na hranu, dok se tek u kasnijoj dobi razvija preosjetljivost na pelud. Što se tiče mazanja pregiba kortikosteroidnom kremom, u slučaju da imate preporuku od pedijatra ili dermatologa za određeni preparat, te da je potvrđena dijagnoza atopijskog dermatitisa može se kroz nekoliko dana primjeniti takva krema. Napominjem da je u liječenju izuzetno važna njega kože neutralnim emolijentnim kremama.

Poštovana, postoji li način liječenja od atopijskog dermatitisa ne koristeći kortikosteroide? Čula sam da konzumacija matične mliječi može pomoći, kolika je to vjerojatnost. Naime doktori mi nisu našli uzrok nit su mi dali ikakav lijek osim kortikosteroidnih krema?

Poštovana, liječenje atopijskog dermatitisa je vrlo složeno i ne uključuje samo primjenu lokalnih kortikosteroidnih pripravaka. Danas se osim kortikosteroidnih krema vrlo uspješno koriste i lokalni imunomodulatori, pripravci koji kontroliraju lokalnu imunološku reakciju koja je prisutna kod atopijskog dermatitisa, a prednost im je što ne mogu izazvati loše posljedice niti nakon dužeg mazanja, čime se može postići dobra kontrola bolesti. Kao što sigurno znate atopijska sklonost koja je u podlozi bolesti ne može se izliječiti, ali se atopijski dermatitis može jako dobro kontrolirati i ukoliko se pridržavate uputa njege, izbjegavanja čimbenika pogoršanja, prehrane. Matična mliječ nije pripravak kojim se može liječiti atopijski dermatitis ali može imati dobar učinak na dobro opće stanje organizma.

Poštovani! Kako razlikovati običnu suhu kožu koja se pojavljuje zimi od atopijskog dermatitisa? Hvala unaprijed!

Poštovana, za dijagnozu atopijskog dermatitisa postoje točno određeni dermatološki kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se dijagnoza postavila; to se odnosi na izgled upalnih promjena na koži kao i na lokalizaciju promjena. Osim suhoće važan je i kronicitet ili ponavljajuće javljanje promjena i svrbež kože.

Poštovana, može li atopijski dermatitis ostaviti ožiljke? Smije li se koža s ekcemom sunčati i biste li preporučili neke posebne preparate za zaštitu od sunca?

Poštovana, u pravilu atopijski dermatitis ne ostavlja ožiljke na koži osim u slučaju kada se koža intenzivno grebe zbog svrbeža, dakle ožiljci mogu nastati od dubljih mehaničkih ogrebotina. Koža s ekcemom se može sunčati, ali vrlo oprezno i dozirano, najbolje je izlaganje suncu rano ujutro i kasno poslije podne (do 9 h i nakon 18 h) kada treba izlagati kožu bez primjene zaštitnih faktora. U periodu od 9-18 h potrebna je zaštita kremama sa visokim zaštitnim faktorom, ili boravak u hladu.Što se tiče preparata sa zaštitnim faktorom, treba obratiti pažnju da se koriste kreme koje ne sadrže mirise niti konzervanse, a namijenjene su osjetljivoj koži s naznakom hipoalergene kozmetike.

Poštovana, moja kćer, Vaša imenjakinja ima izrazito suhu kožu sklonu crvenilu, svrbežu i ljuštenju, no nekako uz LRP uspijevamo zadržavati koliko-toliko lijepu i zdravu kožu. Muči me sljedeće, unatrag godinu dana ima na glavi, na tjemenu mjestimične promjene na koži, dakle samo na glavi, to su neke nakupine ljuskica koje svrbe, bila sam kod dermatologa, slali su nas i na bris, uglavnom nije gljivično oboljenje, nije nešto dubinski jer kosica ne otpada na tim mjestima, dobili smo Belosalic tonik i mažemo time, ali povuče se nakom tri dana i ako ne mažemo za par dana opet se pojavi. Možete li mi možda reći što je to i kako se toga riješiti?

Poštovana, kod Vaše djevojčice vjerojatno se radi o seboroičkom dermatitisu, koliko to mogu procijeniti na temelju Vašeg opisa promjena, bez ispadanja kose i dijagnostičkoj obradi koja je bila negativna na gljive, te prema terapiji koja je propisana. Osim lokalnih pripravaka na bazi kortikosteroida i salicilne kiseline (koja je u sastavu Belosalic losiona), potrebno je koristiti i odgovarajući šampon i preparate za održavanje urednog stanja vlasišta.

Poštovana,curica od 5 god ima jako suhu kozu,na gornjem dijelu ruku ima puno sitnih pristića, osušenih, koža joj je jako gruba na dodir. Kako joj pomoći?

Poštovana, problem koji opisujete kod Vaše djevojčice je vrlo čest, posebice u hladnije doba godine i osobito kod djece s osjetljivom kožom, koja često peru ruke, zbog čega dolazi do oštećenja zaštitnog lipidnog sloja na površini kože, jakog isušivanja, nastanka ranica i upale. Preporučam smanjiti učestalost pranja ruku (samo kada je to potrebno), i pokušati djetetu usaditi u naviku da dobro osuši ruku nakon pranja i zatim namaže masnu kremu za njegu kože. Za pranje ruku preporučam koristiti tekući sindet, ne koristiti sapune. U slučaju jače suhoće i upalnih promjena može se tijekom noći nanijeti masna krema koja se zamota prozirnom prijanjajućom folijom, a preko staviti pamučnu mrežicu. Kod samo iznimno jake upale može se kratko primijeniti i kortikosteroidna krema koju propisuje Vaš pedijatar ili dermatolog.

Pozdrav! Atopijski dermatitis imam od rođenja, već 25 godina...zanima me postoji li neka krema koja će zaštititi kožu od onoga na što reagira? Naime, imam konstantne osipe na licu od kojih me nikakve kreme ne štite nego rješavaju tek posljedice...

Poštovana, atopijski dermatitis se jako uspješno može liječiti kombinacijom različitih pripravaka uključujući lokalne kortikosteroide, imunomodulatore i neutralne emolientne kreme. Na žalost, ako se ovi preparati ne primjenjuju na pravi način, izostat će i učinak terapije. S obzirom da imate učestalo izbijanje promjena na licu, pretpostavljam da negdje griješite u terapiji. Preporučila bih da se prijavite na program edukacije u okviru Škole atopije koju organiziramo u sklopu poliklinike za dermatologiju i venerologiju DermaPlus, gdje ćete čuti sve što je potrebno znati o bolesti, odgovarajućoj terapiji, možete se uključiti i u radionicu u kojoj ćete naučiti sve o pravilnoj primjeni terapije koja je važna za postizanje kontrole bolesti. Da bi mogli prisustvovati Školi atopije, potrebno se prijaviti na tel. 01 4819 504. Sudjelovanje je besplatno uz predbilježbu.

Dijagnoza mi Dermatitis irritativa faciel- Dermatitis atopica vec 1g koristim LA ROCHE-POSAY RICE. Odlična je ali u zadnje vrijeme me opet prati blagi svrbež lica a koristim redovito kremu.

Poštovana, kod Vas prema postavljenoj dijagnozi od Vašeg liječnika nije jasno da li su promjene posljedica iritacije ili se radi o atopijskom dermatitisu. U svakom slučaju kod stanja koje opisujete treba provoditi njegu s emolientnim kremama bez iritansa (bez parfema i konzervansa). Svakako bih preporučila alergološko testiranje / epikutani test na kontaktne alergene, s obzirom da i sastojci nekih krema mogu izazvati kontaktnu alergijsku reakciju.

Zanima me uzrok dermatitisa kod bebe od 12 mjeseci?

Poštovana, da bih mogla odgovoriti na Vaše pitanje bilo bi važno dobiti informaciju o tome kakve simptome ima Vaše dijete, gdje su locirane upalne promjene, te da li su kontinuirano prisutne ili se smiruju i ponovno javljaju. Uzrok atopijskog dermatitisa je vrlo složen, a nasljedna sklonost predstavlja osnovu za imunološki disbalans i narušenu epidermalnu barijeru. Kod djece u dojenačkoj dobi može biti pridružena i preosjetljivost na hranu.

Zanima me da li se beba može od početka mazati kremama za atopijski dermatitis ili postoji ograničenje od npr. 6 prvih mjeseci ne...i da li je dobro da se beba maže kremama za atopijski odmah ili dok ne vidimo koliko će biti jaki oblik ?

Poštovana primjena hipoalergenih neutralnim emolientnih krema bez mirisa i konzervansa može se koristiti za njegu dječje kože od najranije dobi. U slučaju da dijete ima atopijske kožne promjene potrebno je što prije započeti terapiju uz pojačanu njegu kože i nanošenje protuupalnih pripravaka po preporuci liječnika.

Zanima me koji su točno simptomi atopijskog dermatitisa i da li način života ili nepravilna higijena može uzrokovati nastanak istoga ili pomoći u sprječavanju nastanka.

Atopijski dermatitis karakteriziran je upalnim kožnim promjenama, suhoćom i svrbežom kože, a tipična su česta pogoršanja bolesti nakon mirnih perioda. Za bolju kontrolu bolesti potrebno je obratiti pažnju na različite mjere u provođenju adekvatnog liječenja, njege kože i pravilne prehrane. Potrebno je provoditi svakodnevnu njegu kože emolijentnim kremama uz primjenu uljnih kupki, pravovremeno započeti specifičnu protuupalnu terapiju uz učenje metode primjene 'vlažnih obloga' kod pogoršanja bolesti, te provoditi strogu eliminacijsku dijetu u slučaju dokazane preosjetljivosti na hranu.

Koji proizvod preporučujete za blago čišćenje atopične kože lica?

Od dermokozmetičke marke La Roche-Posay, Lipikar Syndet i Cicaplast Lavant B5 su ispitani na atopičnoj koži i primjereni za pranje svih djelova tijela.

Koje sve preparate treba koristiti za uspješno liječenje dermatitisa?

Za uspješno liječenje atopijskog dermatitisa potrebno je provoditi pojačanu njegu kože primjenom neutralnih emolijentnih krema bez konzervansa i mirisa, namijenjenih njezi osjetljive i suhe dječje kože. Osim toga, od izuzetne je važnosti i česta primjena uljnih kupki kojima se u kožu unosi vlaga i lipidi, koji takvoj koži nedostaju. U fazama pogoršanja i dalje je „zlatni standard“ u liječenju atopijskog dermatitisa primjena kortikosteroidnih krema, za čiju je primjenu potrebno dobro poznavati principe primjene kako ne bi došlo do razvoja nuspojava.

Zapravo nisam sigurna o kojem je problemu riječ, ali mjesecima me na malo jači dodir jako svrbe leđa. Kada se počešem jako pocrvene i vidljivi su pristići. Nisam sigurna čime da počnem mazati. Imate li možda savjet za mene?

Poštovana, prema Vašem opisu vjerojatno se radi o dermografizmu, što se očituje pojavom urtika nakon grebanja ili trljanja kože. Dermografizam je znak alergijske preosjetljivosti kože ili tzv. vegetativne distonije, tj. prevelike podražljivosti vegetativnoga živčanog sustava koji često nastaje nakon stresa. Nakon određenog razdoblja dermografizam se može i spontano izgubiti. Liječenje se sastoji u izbjegavanju jače iritacije kože te primjeni peroralnog antihistaminika.

Kako uopće nastaje dermatitis i zašto napada najčešće djecu?

Uzrok atopijskog dermatitisa je vrlo složen, a samo je djelomično otkrivena podloga za nastanak bolesti. Kao što je već rečeno, postoji jaka genska predispozicija za bolest, a u novije vrijeme uz nasljedni imunološki disbalans, nađena je i genska podloga za narušenu epidermalnu barijeru, uz mutaciju proteina filagrina koji je neophodan za razvoj zaštitne barijere kože. Zbog ovog poremećaja kod djece s atopijskim dermatitisom postoji slabije kvalitetna, nefunkcionalna zaštitna barijera kože zbog čega je koža suha, gubi vodu i dozvoljava prolaz alergena i mikroorganizama u dublje slojeve kože, te razvoj alergijske reakcije.

Po čemu se razlikuje obična suha koža i atopijski dermatitis?

Za dijagnozu atopijskog dermatitisa postoje točno određeni dermatološki kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se dijagnoza postavila; to se odnosi na izgled upalnih promjena na koži kao i na lokalizaciju promjena. Osim suhoće važan je i kronicitet ili ponavljajuće javljanje promjena i svrbež kože.

Zbog čega neki ljudi imaju atropiski dermatitis i da li se može javiti u kasnijoj životnoj dobi?

Atopijski dermatitis nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost alergijskim reakcijama na hranu i okolišne alergene. Atopijska konstitucija se nasljeđuje, te ako jedan roditelj ima neku od atopijskih bolesti dijete je u riziku 60% da bude atopičar, a ako su oba roditelja atopičari rizik je čak i veći od 80%. U atopijske bolesti ubrajaju se atopijski dermatitis, alergijska astma i alergijski rinitis, što znači da primjerice roditelj koji ima astmu, može svoju atopijsku sklonost prenijeti na dijete kod kojega se takva sklonost u ranoj dobi najčešće prezentira simptomima atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis se najčešće pojavljuje u dojenčadi i dječjoj dobi, ali u 40-60% slučajeva može perzistirati ili recidivirati i u odrasloj dobi. Moguća je i prva pojava bolesti u odrasloj dobi, i tada se osip najčešće pojavljuje na licu, posebice na vjeđama i na vratu , te u pregibima laktova i stražnje strane koljena.

Imam bebu staru 6 mjeseci blizanka (korigirano 4 ipol) s dijagnozom atopijskog dermatitisa. Koristili smo proizvod Lipakar Baume AP+,no uslijed korištenja bebi se koža još više zacrveni. Ja je dojim i uslijed promjene prehrane njoj se još stanje pogorša, najvećim dijelom oko vrata i po gornjem dijelu trupa. Što raditi?

Poštovana, kod Vaše djevojčice bilo bi potrebno učiniti alergološko testiranje na hranu, s obzirom da se promjene na koži šire i da ste primjetili pogoršanje simptoma uz promjenu prehrane. Kod djece s proširenim upalnim promjenama u dojenačkoj dobi postoji veliki rizik da je dijete razvilo preosjetljivost na neku hranu i tada je neophodno učiniti alergološku dijagnostiku, a u slučaju potvrde preosjetljivosti na neku hranu treba provoditi eliminacijsku dijetu.

Koji su simptomi atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis karakteriziran je upalnim kožnim promjenama, suhoćom i svrbežom kože, a tipična su česta pogoršanja bolesti nakon mirnih perioda. Za bolju kontrolu bolesti potrebno je obratiti pažnju na različite mjere u provođenju adekvatnog liječenja, njege kože i pravilne prehrane.

Imam kćer od tri godine i do sada nitko joj nije dijagnosticirao atopijski dermatitis iako smo zbog nekoliko puta bili kod dermatologa zbog crvenih flekica po obrazima i hrapavoj koži. Problem je što obično imamo problema u ljetu dok u zimi se koža smiri. Alergije isključene. Ja ipak mislim da je atopijski. Kakvo je Vaše mišljenje? Unaprijed zahvaljujem.

Poštovana, promjene na obrazima kod Vaše kćeri koje opisujete mogu biti različitog uzroka. S obzirom da se promjene javljaju više ljeti, mala je vjerojatnost da se radi o atopijskom dermatitisu, kod kojeg je slučaj obrnut, dakle zimi su promjene jače izražene. Trebalo bi ipak učiniti alergološku obradu, da se utvrdi eventualna preosjetljivost na peludi koje cvjetaju tijekom ljeta.

Područje oko očiju te u područje oko oba uha sklono mi je dermatitisu, sa fazama izrazite suhoće i povremenog svrbeža. Isprobala sam kremu i balzam iz linije Lipikar, no za faze izrazitog pogoršanja pomažu mi samo kreme s kortikosteroidima, no i to sve manje s obzirom da se sa ovim problemom borim više od 10 g. Što mi je činiti?

Poštovana, atopijski dermatitis se uspješno liječi kombinacijom različitih pripravaka uključujući lokalne kortikosteroide, imunomodulatore i neutralne emolientne kreme. Na žalost, ako se ovi preparati ne primjenjuju na pravi način, izostat će i učinak terapije. S obzirom da imate učestalo izbijanje promjena na licu, pretpostavljam da negdje griješite u terapiji. Preporučila bih da se prijavite na program edukacije u okviru Škole atopije koju organiziramo u sklopu Poliklinike za dermatologiju i venerologiju DermaPlus, gdje možete čuti sve što je potrebno znati o bolesti, odgovarajućoj terapiji, a možete se uključiti i u radionicu u kojoj ćete naučiti sve o pravilnoj primjeni terapije koja je važna za postizanje kontrole bolesti. Da bi mogli prisustvovati Školi atopije, potrebno se prijaviti u Poliklinici na tel. 01 4819 504. Sudjelovanje je besplatno uz predbilježbu, a uz roditelje mogu prisustvovati i djeca.

Bolujem od dermatitisa od malena, unazad nekoliko godina uspijevam ga držati pod kontrolom izbjegavajući kreme s kortikosteroidima jer sam svjesna da nisu zdravi dugoročno gledano za moj organizam, pa me stoga zanima da li postoji nešto sa čime mogu smiriti isti a da nije štetno?

Poštovana, liječenje atopijskog dermatitisa je vrlo složeno i ne uključuje samo primjenu lokalnih kortikosteroidnih pripravaka. Danas se osim kortikosteroidnih krema vrlo uspješno koriste i lokalni imunomodulatori, pripravci koji kontroliraju lokalnu imunološku reakciju koja je prisutna kod atopijskog dermatitisa, a prednost im je što ne mogu izazvati loše posljedice niti nakon dužeg mazanja, čime se može postići dobra kontrola bolesti. Na žalost, ako se ovi preparati ne primjenjuju na pravi način, izostat će i učinak terapije.

Djetetu se pojavljuje nakon vremena provedenog na hladnoći neki lišaj koji prođe za par dana, kako ga njegovati?

Lišaj (žarišta suhe, perutave i grublje kože) je vrlo čest kod djece koja borave na hladnoći, posebice kod djece sa osjetljivom kožom koja naginje suhoći. Za njegu kože u takvim slučajevima preporučam često nanošenje neutralnih emolientnih krema kako bi se obnovio zaštitni sloj na koži i očuvao lipidni sloj. Nije preporučljivo koristiti proizvode za njegu kože s mirisima i konzervansima već prednost treba dati onima napravljenima od prirodnih sastojaka. Prevelika higijena uništava fiziološku floru pa nije preporučljivo prati se agresivnim sredstvima, a za čišćenje kože kod djece ne bi se smjele primjenjivati vlažne maramice koje dodatno isušuju kožu.

Moj 15.-godišnji sin ima izražene akne na licu i tijelu, no koža mu se peruta. Na vratu mu se povremeno pojavljuju područja izrazito crvena i ljuskava, te ih mažemo lipikar baumom, no nakon određenog perioda, crvenilo se vraća. Akne inače tretira redovitim kozmetološkim tretmanom kod dermatologa i trenutno za čišćenje koristi samo micelarnu otopinu. Treba li terapija biti intenzivnija i što biste preporučili? Unaprijed zahvaljujem, uz srdačan pozdrav!

Crvena i ljuskava područja na vratu kod Vašeg sina mogu biti različitog uzroka, od seboroičkog dermatitisa do atopijskog dermatitisa ali i kontaktne alergijske ili iritativne reakcije ili gljivične infekcije. Dakle, u ovom momentu ne mogu Vam dati savjet za terapiju, s obzirom da kod Vašeg sina nije postavljena dijagnoza dermatisa na vratu. S druge strane, akne na licu i tijelu zahtjevaju intenzivniju terapiju od same micelarne otopine, te ovisno o kliničkom izgledu akne terapija može biti samo lokalna primjenom specifičnih krema ili zahtjevati sistemsku primjenu antiobiotika ili retinoida.

Za koliko čestu upotrebu je predviđeno Lipikar ulje za kupanje, te koliko je preporučljivo vrijeme trajanja kupanja djeteta da bi bili vidljivi rezultati?

Primjena uljnih kupki preporuka je u provođenju optimalne njege kod djece, posebice kod naglašenije suhoće kože ili atopijskog dermatitisa, s time da se takva kupka ne ispire s kože, dok je Lipikar ulje potrebno isprati. Vrijeme trajanja kupanja ovisi o dobi djeteta; u dojenačkoj dobi kupanje ne bi trebalo trajati duže od 10 min, a u kasnijoj dobi 15 do 20 minuta. Učestalost provođenja uljnih kupki tijekom tjedna nije ograničena, s obzirom da se radi o terapeutskim kupkama koje nadoknađuju koži lipidne sastojke, Važno je pridržavati se „pravila 3 minute“, što znači da se unutar 3 minute od izlaska djeteta iz uljne kupke, na kožu mora nanijeti neutralna masna krema, čime će se u koži „zarobiti voda“ i time postići učinak rehidracije i relipidacije kože.

Kako se mogu ublažiti simptomi atopijskog dermatitisa osobito kod male djece kojoj to izrazito smeta? Jesu li proizvodi La Roche Posay primjereni za njegu dječje kože i hoće li smanjiti probleme?

Simptomi atopijskog dermatitisa mogu se ublažiti primjenom neutralnih masnih krema (više puta dnevno) i uljnih kupki koje se ne ispiru s kože (barem 3x tjedno), a u slučaju jače upalne reakcije preporuka je primjene lokalnih kortikosteroidnih krema i primjene „vlažnih obloga“ , posebice kod jakih i razgrebanih upalnih promjena praćenih svrbežon kože. Proizvodi La Roche Posay su hipoalergeni i ne sadrže konzervanse i mirise, a uz bogate njegujuće sastojke odlična su preporuka u njezi dječje kože s atopijskim dermatitisom.

Moj sin od 6 godina ima atopijski dermatitis. Povremeno po potrebi koristi balzam s emolijensima. Na preporuku doktorice dobili smo kremu sa kortikostereoidima koju nisam htjela koristiti već sam sama istraživajući na internetu pronašla informaciju da je koži s atopijskim dermatitisom potreban emolijens.

U terapiji atopijskog dermatitisa njega kože je izuzetno važna i može ublažiti upalne promjene, te smanjiti potrebu za primjenom kortikosteroidnih krema. Međutim, danas i dalje kortikosteroidi u lokalnoj terapiji upalnih promjena kože kod atopijskog dermatitisa predstavljaju „standard“ u liječenju. S obzirom da je Vaša liječnica prepisala kortikosteroidnu kremu, sigurno je terapija bila potrebna, i odgađanjem primjene kortikosteroida često upalne promjene izmaknu kontroli , čime se ulazi zatvoren krug („circulus vitiosus“) u kojem se upalne promjene pogoršavaju zbog grebanja kože uslijed sve jačeg svrbeža i često infekcije zlatnim stafilokokom, što sve dalje vodi pogoršanju upale kože. Pravovremenom primjenom kortikosteroida, koji imaju protuupalno djelovanje, skraćuje se duljina liječenja i mogu se postići dobri učinci uz primjenu manje količine i manje potentnosti (jačine) kortikosteroidnih. Međutim, danas je među roditeljima čest slučaj iracionalnog straha od kortikosteroida tzv. „kortikofobija“ , kada se iz straha od kortikosteroida ne provodi propisano liječenje, a u praksi se često pribjegava korištenju „čudotvornih“, učinkovitih biljnih krema, koje imaju u sastavu nedeklarirani kortikosteroid znatno veće količine i potentnosti od dozvoljene, što vodi javljanju lokalnih i sistemskih nuspojava.

Da li osobe koje imaju atopijski dermatitis moraju izbjegavati određenu hranu?

Eliminacijska dijeta (izbjegavanje uzimanja određene namirnice) kod atopijskog dermatitisa iznimno je važna za postizanje kontrole bolesti, u slučaju kada imamo dokazanu preosjetljivost na neki nutritivni alergen. Alergija na hranu vrlo je često prisutna u podlozi pogoršanja upalnih promjena kod malene djece s atopijskim dermatitisom, posebice kod one kod kojih postoje proširene upalne promjene, a često mogu biti pridruženi i gastrointestinalni simptomi kako što su tvrda stolica, proljev ili nenapredovanje na tjelesnoj težini. Kod osoba s atopijskim dermatitisom bez dokazane preosjetljivosti na hranu nije potrebno provoditi eliminacijsku dijetu.

.

Imam dijete kojemu se na licu pojavi sitni osip, koža je crvena i ljušti se, da li je to atopija i da li godišnje doba ima veze sa dermatitisom. Inače dijete ima 8 god. Koristila sam obične dječje kreme za njegu ali ništa nije bolje. Treba li obratiti pažnju i na higijenu, mislim da što manje dira lice rukama. Znate kakva su djeca svašta diraju. Zahvaljujem se na odgovoru i lijep pozdrav.

Poštovana, opisane tegobe osipa na licu uz crvenilo i ljuštenje kože kod Vašeg djeteta mogu predstavljati simptome atopijskog dermatitisa, ali je neuobičajeno da se stanje nimalo ne popravlja na primjenu krema za njegu. Svakako bi bilo važno da dijete ne dira lice rukama, i da se lice ne čisti mokrim maramicama, već posebnim preparatima za čišćenje kože. Atopijski dermatitis ima sezonska pogoršanja u hladnije doba godine, dok se ljeti stanje poboljšava zbog blagotvornog učinka UV zraka na upalne promjene.

Mojoj curici s 3 mjeseca je dijagnosticiran neurodermitis. Liječili smo ga dosta uspješno, no najviše s time da smo prehranu prilagodili joj. Sad ima 9 godina i na pojedinim mjestima kože, a najviše nogama ima kružne flekice po koži i tu je koža jako suha i dolazi jakog crvenila. Čime da joj to ublažimo i zašto joj to nastaje.

Poštovana, lijepo ste opisali simptome i izgled promjena. Sadašnje izbijanje kružnih flekica po koži uz suhoću i jako crvenilo kod Vaše djevojčice odgovara varijanti atopijskog dermatitisa. S obzirom da je Vaše dijete već liječeno zbog atopijskog dermatitisa u dojenačkoj dobi uz pridruženu alergiju na hranu, sadašnji problem je samo klinička varijanta atopijskog dermatitisa koja se javlja zbog nasljedne sklonosti djeteta za razvoj alergijske reakcije. Svakako bih preporučila ponoviti alergološko testiranje kod Vaše djevojčice, i provođenje terapije emolientnim kremama, te po potrebi kortikosteroidnim kremama po preporuci pedijatra ili dermatologa.

Da li je atopijski dermatitis nasljedan i može li se nešto učiniti preventivno kako bi se izbjeglo nastajanje istog?

Kao što je već rečeno, postoji jaka genska predispozicija za atopijski dermatitis, uz nasljedni imunološki disbalans i gensku podlogu za narušenu epidermalnu barijeru.. Atopijska konstitucija se nasljeđuje, te ako jedan roditelj ima neku od atopijskih bolesti dijete je u riziku 60% da bude atopičar, a ako su oba roditelja atopičari rizik je čak i veći od 80%. U prevenciji atopijskog dermatitisa danas se smatra da dobar učinak ima dojenje djeteta, te u slučaju da majka ne doji, davanje hipoalergene adaptirane mliječne formula u prehrani. Također se preporuča da majke koje doje ne konzumiraju kikiriki, niti da ne puše. Preporuča se i eradikacija grinje u prostoru u kojem dijete boravi, što znači da treba odstraniti sve tepihe, zavjese i plišane igračke.

Dvogodišnjem djetetu je dijagnosticiran atopijski dermatitis međutim doktorica nas nije poslala na alergijsko testiranje pa me zanima da li se dermatitis može pojaviti i ako dijete nije alergično na nešto?

Kod djece s težom kliničkom slikom atopijskog dermatitisa, prvenstveno u dojenačkoj dobi, vrlo česta je pridružena preosjetljivost na hranu, dok je u kasnijoj dobi češća preosjetljivost na inhalacijske alergene, kao što su peludi i grinja iz kućne prašine. Međutim, nedostatak potvrde ove preosjetljivosti ne isključuje dijagnozu atopijskog dermatitisa, s obzirom da je za manifestaciju bolesti dovoljna narušena epidermalna zaštitna barijera kože zbog čega je koža suha, gubi vodu i dozvoljava prolaz alergena i mikroorganizama u dublje slojeve kože, te razvoj alergijske reakcije.

Godinama se mučim s atopijskim dermatitisom. Najvidljiviji je po rukama tj. na podlakticama. Tokom zime ga uspješno liječim i koža mi je koliko-toliko dobra. Međutim, čim dođu topliji dani imam osjećaj da je svrbež i crvenilo tri puta veće nego po zimi. Zbog toga većinu proljeća i ljeta provodim u majicama s dugim rukavima jer ako sam u kratkim rukavima svi me čudno gledaju i imam jako neugodna iskustva s prolaznicima kad vide moje crvene ruke. Isto tako ne znam kako depilirati ruke jer od svega dobijem osip.

Poštovana, atopijski dermatitis se uspješno liječi kombinacijom različitih pripravaka uključujući lokalne kortikosteroide, imunomodulatore i neutralne emolientne kreme. Na žalost, ako se ovi preparati ne primjenjuju na pravi način, izostat će i učinak terapije. S obzirom da imate učestalo izbijanje promjena na koži podlaktia, pretpostavljam da negdje griješite u terapiji. Preporučila bih da se prijavite na program edukacije u okviru Škole atopije koju organiziramo u sklopu Poliklinike za dermatologiju i venerologiju DermaPlus, gdje možete čuti sve što je potrebno znati o bolesti, odgovarajućoj terapiji, a možete se uključiti i u radionicu u kojoj ćete naučiti sve o pravilnoj primjeni terapije koja je važna za postizanje kontrole bolesti. Da bi mogli prisustvovati Školi atopije, potrebno se prijaviti u Poliklinici na tel. 01 4819 504. Sudjelovanje je besplatno uz predbilježbu, a uz roditelje mogu prisustvovati i djeca.

Ljubazno Vas molim da mi odgovorite na pitanje vezano za atopijski dermatitis za mog sina koji sada ima 2 godine i 3 mjeseca. Uz dermatitis ima dijagnosticiranu alergiju na grinje. Probali smo zaista sve moguće kreme koje se prodaju u ljekarnama, ali niti jedna nam nije pomogla protiv izuzetno jakog svrbeža koja ga muči. Svrbi se dok se ne izgrebe do krvi i to uvijek pred spavanje i po noći. Bila bih Vam zahvalna kada bi mi preporučili jednu od krema La Roche-Posay koja bi mu više pomogla od ove gore navedene.

Poštovana, svrbež kože može se smanjiti davanjem sirupa sa antihistaminikom prije odlaska na spavanje. S obzirom da je kod Vašeg djeteta dijagnosticirana i alergija na grinju, važno je provesti sve mjere eradikacije grinja u prostoru u kojem boravi, što znači odstraniti sve tepihe, zavjese, plišane igračke. Kod usisavanja stana dijete ne bi smjelo biti u istom prostoru. Prebrisavati prašinu vlažnom krpom da se prašina ne diže. Kod jačeg pogoršanja upale potrebno je primijeniti kremu na bazi kortikosteroida koju će Vam prepisati Vaš pedijatar ili dermatolog, a u fazama poboljšanja potrebna je pojačana njega kože neutralnim masnim kremama. Na koži koja je jače upaljena i razgrebana potrebno je staviti „vlažni oblog“ (nakon što se nanese krema staviti sterilnu gazu natopljenom fiziološkom otopinom, preko toga staviti suhu sterilnu gazu, te učvrstiti pamučnom mrežicom). Također je potrebno dijete kupati 2-3 x tjedno u uljnoj kupci koja se ne ispire.

Poštovana, moja devetomjesečna beba ima ustanovljen atopijski dematitis. Najviše je izražen po nogama i licu. Koristimo LRP Bume Lipikar AP+, balzam je odličan i pomaže nam, no na licu baš i ne, ondje je koža i dalje suha. Što da učinim i koristim? Nadalje, što preporučujete za nadolazeće ljetne dane za UV zaštitu kože bebe koja će tada imati godinu dana?

Za njegu kože lica kod djece potrebno je nanositi neutralnu masnu kremu više puta dnevno, koliko god je potrebno da koža ne bude suha, upravo zato što djeca često diraju lice, pa se lice često pere, ili koriste vlažne maramice, koje nikako ne preporučam za čišćenje kože lica, s obzirom da isušuju kožu. Dakle, osim kreme u njezi kože lica važno je koristiti i odgovarajuće njegujuće preparate za čišćenje kože, preporučam tekući sindet koji se ne ispire vodom. Potrebno je dijete kupati u uljnim kupkama da se obnovi lipidni sloj kože, kupke se ne ispiru. Za ljeto- potrebno je povoditi UV zaštitu SPF 50+ - hipoalergene kreme i to samo na dijelove tijela koji su izloženi suncu (lice, ruke, uške, stražnja strana vrata). Za ostali dio kože preporučam dijete zaštititi laganom odjećom. U vrijeme jače insolacije (10-17 h) dijete držati zaštićeno u hladu, ne preporučam premazivanje cijele kože kremom sa UV filterom.

Sinu od 4 godine povremeno se zacrveni lice i postane malkice hrapavo, da li bi trebali to mazati sa nekim posebnim kremicama. Hvala.

Vaše dijete ima osjetljivo lice koje očito pojačano reagira na iritaciju što može biti hladnoća, suhi zrak ili pranje kože, zbog čega preporučam pojačanu njegu kože neutralnim emolientnim kremama koje možete nabaviti u ljekarnama, pri tome pazite da su to hipoalergene kreme bez konzervansa i mirisa.

Poštovani, imam bebicu od 6 mjeseci, a dermatitis se pojavio oko 2 mjeseca života. Po preporuci pedijatra korisimo kozmetiku La Roche Posay. Crvenilo se javlja na pojedinom dijelovima tjemena, a povremeno na licu. Zanima me, dal je moguće da će se s vremenom proširiti i na ostale dijelove tijela? Dijete redovito mažem balzamom Lipikar, povremeno kad izbije crvenilo, suhoća ili se on počne česati, Cicaplastom. Dijete ne perem često, već lice prebrišem spužvicom jedanput do dva puta na dan. Tjeme odnosno glavu perem povremeno. Radim li ispravno? Dijete se kupa u vodi s par kapi maslinovog ulja nakon čega slijedi rutina hidratiziranja kože.

Poštovana, ako je kod djeteta postavljena dijagnoza atopijskog dermatitisa jako je važno da provodite pojačanu njegu kože neutralnim masnim kremama i da dijete kupate u uljnim kupkama 2-3 puta tjedno. Preporučam nabaviti uljne kupke za osjetljivu kožu koje nije potrebno ispirati, a imaju znatno bolji učinak na obnavljanje lipidnog sloja kože od maslinovog ulja. Prebrisavanje lica spužvicom sa vodom nije preporučljivo, preporučam lice očistiti jednokratnom vaticom uz posebne vodice za čišćenje kože koje imaju njegujuća svojstva i nije ih potrebno ispirati. Također preporučam obratiti pažnju na početak uvođenja dohrane, potrebno je postupno uvoditi namirnice po uputi Vašeg pedijatra i to samo jednu namirnicu tjedno. Atopijski dermatitis može se proširiti i na ostale dijelove tijela, ali se to u ovoj dobi ne može prognozirati. Ako želite više informacija o uzrocima atopijskog dermatitisa, mogućim pridruženim simptomima, pravilnoj prehrani i provođenju terapije preporučila bih Vam da se prijavite na program edukacije u okviru Škole atopije koju organiziramo u sklopu Poliklinike za dermatologiju i venerologiju DermaPlus, gdje možete čuti sve što je potrebno znati o bolesti, odgovarajućoj terapiji, a možete se uključiti i u radionicu u kojoj ćete naučiti sve o pravilnoj primjeni terapije koja je važna za postizanje kontrole bolesti. Da bi mogli prisustvovati Školi atopije, potrebno se prijaviti u Poliklinici na tel. 01 4819 504. Sudjelovanje je besplatno uz predbilježbu, a uz roditelje mogu prisustvovati i djeca.

Poštovani, moj 10-ogodišnji sin neprestano ima problem sa suhom kožom. Osim toga,užasno ga svrbi a on češanjem još i više iziritira kožu po cijelom tijelu. Osim perutanja,koža je na dodir gruba i ima sitne suhe prištiće. Da li mu možda nedostaje kakav vitamin ili mineral organizmu ili je to stvar nečeg drugog? I koje proizvode i kakav tip njege bi ste preporučili? Hvala. Da li krivi način njege kože može uzrokovati atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis se javlja kod djeca koja su naslijedila atopijsku konstituciju, dakle imaju genetsku sklonost za pojačanu alergijsku preosjetljivost, što znači da krivi način njege kože ne može biti uzrokom atopijskg dermatitis. S druge strane, krivi način njege kože može potaknuti izbijanje upalnih promjena i pogoršati stanje kod djece s atopijskim dermatitisom. Primjerice, učestalo kupanje u čistoj vodi ili u pjenušavoj kupki dodatno će isušiti već suhu, promijenjenu kožu i pogoršati upalne promjene.

PRIM. DR. SC. NIVES PUSTIŠEK- ODGOVORI NA LIVE CHAT PITANJA

Prim. dr. sc. Nives Pustišek.
Prim. dr. sc. Nives Pustišek.

1. Mene zanima razlika izmedu atopijskog i seboroičnog dermatitisa?

Seborejični dermatitis se u dječjoj dobi javlja obično tijekom prvih mjeseci života i karakteriziran je tjemenicom, ljuskanjem kože obrva, zahvaćanjem kože pazuha, pupka i pelenske regije. Obično nije vezan uz svrbež. Atopijski dermatitis je dio atopijske (alergijske) konstitucije, počinje obično nešto kasnije nego seborejični dermatitis, od trećeg do šestog mjeseca života. Karakteriziran je crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom. Danas jedan dio autora negira postojanje seborejičnog dermatitisa i tvrdi da je to početak ili uvod u atopijski dermatitis.

2. Pozdrav! Zanima me može li atopijski dermatitis ostaviti ožiljke?

Zbivanja kod atopijskog dermatitisa događaju se u najpovršnijem sloju kožu i atopijski dermatitis u pravilu ne ostavlja ožiljke.

3. Dali je moguće da se atopijski dermatitis javi u unutrašnjosti uha?

Atopijski dermatitis se može javiti na bilo kojem dijelu kože, iako unutrašnjost uha nije tipična lokalizacija za atopijski dermatitis. Češće se javlja iza uha, odnosno uz ušnu resicu.

4. Postoji li odjeća koja smeta atopijskom dermatitisu? Primijetila sam da kada nosim malo grublju tkaninu koža mi poludi i svrbi jako?

To je točno. Atopijski dermatitis se pogoršava u kontaktu sa iritansima kao što je vunena i sintetična odjeća, mirisi i parfemi, agresivna sredstva za pranje i slično.

5. Da li se ikako može spriječiti pojava  tj. Preduhitriti atopijski dermatitis? Ako da, na koji način?

Danas postoji veliki broj studija koje pokazuju da rana primjena emolijensa (krema za vlaženje kože i obnovu kožne barijere) od najranijih dana života u djece koja su predisponirana da razviju atopijski dermatitis i druge alergijske bolesti, može prevenirati pojavu istih. Veliki je broj studija i o preventivnoj primjeni probiotika tijekom trudnoće u majke i nakon poroda u djeteta. I jasno, uvijek naglašavamo prednost dojenja kao najboljeg oblika prehrane u djeteta.

6. Gdje se najčešće pojavljuje osip atopijskog dermatitisa, na kojim dijelovima tijela?

U najmanjih atopijski dermatitis ima želju da zahvati cijelo tijelo, tipično obraze, vanjsku stranu ruku i nogu, trup. Bolest je generalizirana i često jako vlažna (akutna). U veće djece bolest se često lokalizira na pregibe (vrat, lakat, koljeno, ručni ili nožni zglob), područje oko očiju i slično. Obično prelazi u kronični izgled ekcema (suhoća, crvenilo i lihenifikacija-zadebljana koža uslijed dugotrajnog svrbeža).

7. Da li se preporuča kupanje u bazenima osobama koje boluju od atopijskog dermatitisa?

Nije preporučljivo kupanje u bazenskoj vodi jer bazenska voda dodatno isušuje kože. Također je veća mogućnost infekcija kože, najčešće virusnih (bradavice) na koje su djeca sa atopijskim dermatitisom posebno osjetljiva. No s druge strane, bolest nema ograničenja, ako dijete voli bazenske sportove probajte i pojačajte njegu suhe kože.

8. U kakvoj su vezi pušenje i atopija? Neki kažu da je potrebno prestati pušiti, a neki da nije?

Djeca sa atopijskim dermatitisom su u riziku od razvoja bronhalne astme, a pušenje je dodatni rizik. Zato je važno zbog zdravlja Vašeg djeteta, a i Vašeg, prestati pušiti.

9. Smije li se dijete koje ima atopiju kupati u moru?

Kako da ne, kupanje u moru se preporučuje i u većine djece se koža tijekom ljeta popravlja. Ima jedan mali dio djece koji reagira pogoršanjem i onda je potrebno prvo smiriti kožu pravilnom terapijom.

10. Kojim proizvodom čistiti lice atopičara, a bez da se dodatno osuši i iritira?

Najbolje običnom vodom.

Hrvatska

11. Može li se koža s atopijskim dermatitisom sunčati? Kakvim kremama zaštititi?

Sunce dobro djeluje na smirenje dermatitisa. Fototerapija se i koristi kao terapija atopijskog dermatitisa. No, tu treba biti oprezan, nekontrolirano izlaganje suncu nosi rizik za razvoj većeg broja madeža i promjena u njima. Zato izbjegavati boravak na otvorenom kada je sunčevo zračenje najjače i koristiti pravilnu zaštitu. Preporuča se primjena medicinskih krema za zaštitu od sunca koji su prilagođenje dječjoj koži, a postoje i posebne linije pripremljene za atopičare.

12. Može li se atopijski dermatitis potpuno izliječiti? Je li moguće da se nakon što se povuče opet vrati u pubertetu?

Većina djece „preraste“ atopijski dermatitis do adolescencije, najviše njih kroz predškolsku dob. Nažalost, moguć je povrat dermatitisa i kasnije u životu, iako to nije pravilo.

13. Je li istina da je atopijski dermatitis povezan sa psorijazom?

Atopijski dermatitis i psorijaza su dvije potpuno odvojene bolesti kože.

14. Zašto se konstantno povećava broj oboljelih od atopijskog dermatitisa?

Nema jasnog objašnjenja zašto učestalost atopijskog dermatitisa raste. Jedna od najpopularnijih teorija je „higijenska teorija“ koja objašnjava da je moderan način života doveo do promjena u epidemiologiji bolesti pa naša djeca danas, na sreću, ne oboljevaju i umiru od zaraznih bolesti, ali je imunitet „skrenuo“ u smjeru alergijskih bolesti.

15. Zašto je svrbež najčešći noću?

Noćni svrbež je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa i djeluje na poremećaj sna. Tijekom noći nedostaju distrakcije (odvraćanja pažnje) koje djeca imaju tijekom dana i više se usmjeruju na svrbež. Kada se svrbež javi, započme grebanje, grebanje još više pojačava svrbež i tako se zatvara krug. Najbolje je dijete pomaziti i smiriti.