#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Koja hrana uzrokuje akne? ...I može li se lijek naći na vašem tanjuru?

v_article-acne_food.jpg
1

Mliječni proizvodi mogu uzrokovati akne


TOČNO
Različite studije donose i različite rezultate, no postoje dokazi da pojačan unos mliječnih proizvoda može uzrokovati nastanak akni. Doktori ne znaju točno zašto, ali pretpostavka je da bi hormoni u mlijeku mogli biti krivci. Probajte smanjiti unos mliječnih proizvoda (bez odlaska u krajnost) i vidjeti kako se vaša koža ponaša.  I zapamtite, napici s proteinima sirutke su poput megakoncentriranog mlijeka! Ne konzumirajte ih ukoliko imate problem s bubuljicama.

2

Čokolada uzrokuje bubuljice


NETOČNO
Svi smo različiti i ako smatrate da u vašem slučaju čokolada uzrokuje bubuljice, izbjegavajte je. No, ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav učinak na akne, a tamna čokolada pak sadži antioksdanse koji su dobri za kožu!

3

Slatkiši i kolači mogu uzrokovati izbijanje bubuljica


TOČNO
Nedavne su studije dokazale da visok glikemijski indeks hrane (i to one koja podiže razinu šećera u krvi) može pogoršati stanje akni. Znamo da je lakše reći no učiniti, ali usrećite vašu kožu i držite se hrane bogate vlaknima poput punozrnate hrane i mahunarki umjesto jednostavnih šećera i bijeloga brašna.

4

Konzumacija veće količine vode isprat će bubuljice


NETOČNO
Dobra hidratacija je ključna za sveukupno zdravlje, a koža nije iznimka, no pojačana konzumacija vode neće očistiti vaše pore (kad bi barem bilo tako jednostavno!).

5

Riblja su ulja prijatelj vašeg tena


TOČNO
Masna je riba bogata omega-3 masnim kiselinama koje djeluju protiv upala u cijelom našem tijelu, uključujući i naš najveći organ, kožu. Probajte ubaciti losos ili tunu u jelovnik par puta tjedno. Ukoliko ne volite ribu, i orasi su odličan izvor ovih kiselina.

6

Vitaminski i mineralni dodaci prehrani pomažu u većini slučajeva


NETOČNO
Glavni uzrok akni uglavnom je hormonalni i nije povezan s nedostatkom vitamina ili minerala. No ujednačena prehrana s puno voća i povrća koži daje važne nutrijente potrebne za liječenje bubuljica. „Dugine boje na tanjuru“ su dobar princip jer obojeno voće i povrće sadrži prirodne antioksidanse koji koži pomažu da upale drži pod kontrolom.

7

Masna hrana poput pizze i krumpirića hrani akne


NETOČNO
Općepoznati mit je da masna hrana dovodi masnoću u vaše pore, no ne postoji direktna veza između to dvoje. Međutim, hrana bogata zasićenim mastima može dovesti  do mikroupala u svim organima u tijelu, uključujući i kožu. Ukratko, pizza i čips ne uzrokuju akne, no umjerenost u svemu najbolja je taktika za zdravlje u cjelini.

8

Alkohol može uzrokovati izbijanje akni


NETOČNO
Nije dokazana nikakva veza između alkohola i akni, no poznato je da utječe na crvenilo lica pošto proširuje krvne žilice u koži, a ima i isušujući učinak, stoga uvijek pijte umjereno.