Lipikar obitelji

Omogućite bolji život
djeci s kožom sklonom atopiji

Što je atopijski dermatitis?


Riječ „atopija” potječe od grčkih riječi „a” što znači „bez” i „topos” što znači „mjesto”.
Izraz „bez mjesta” savršeno opisuje ovu bolest koju je teško razumjeti. 

Atopijski dermatitis je genetska predispozicija za razvoj alergija, poznata kao obiteljska povijest atopijskih bolesti. Kod gotovo 80% djece s atopijskim ekcemom roditelji su isto patili od te bolesti.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože.

Pacijenti s atopijskim dermatitisom (50 milijuna oboljelih u Europi, do 20% djece u svijetu) ima oslabljenu funkciju zaštitne pregrade kože te hiperaktivan i neuravnotežen imunološki sustav. Atopijska koža je suha, osjetljiva i iznimno reaktivna.

Nema dovoljno filagrina, bjelančevne u koži koja osigurava adheziju između stanica u vanjskom sloju kože. Osim toga, atopičnoj koži nedostaju lipidi koji se prirodno nalaze na njenoj površini, a koji štite od potencijalnih alergena.

U tom slučaju, nadražujući uzročnici iz okoline, a koje obično dobro podnosimo, kao štosu pelud, prašina i određeni kozmetički proizvodi, mogu prodrijeti u kožu i uzrokovati pogoršanje atopijskog ekcema.

Bolest se obično javlja nakon dobi od tri mjeseca (ponekad i prije), i može trajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o djetetu. Ako se ne primijeni odgovarajući tretman, započinje začarani krug svrbeža: zaštitni sloj kože se češanjem još više ošteti omogućujući tako da još više alergena i nadražujućih tvari prodire u kožu i potiče daljnji svrbež.

Međutim, u nekim se slučajevima bolest nastavi i u odrasloj dobi: polovica se djece s atopijskim ekcemom prije prve godine života izliječi do pete godine, iako je koža i u idućim godinama još uvijek suha.