3 pitanja za stručnjaka

Kreme s umirujućim učinkom pomažu smanjiti učestalost pojave atopijskog dermatitisa.

Img_Kreme s umirujućim učinkom pomažu smanjiti učestalost pojave atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis ili ekcem vrlo je česta, kronična i ponavljajuća bolest, a karakterizira je upala. Što uzrokuje atopijski dermatitis? Genetska predispozicija za alergijske reakcije na okolne čimbenike. Može biti povezan i s astmom ili alergijskim rinitisom.

Koje simptome atopijskog dermatitisa primjećujete kod svojih najmlađih pacijenata?

Kod novorođenčadi se ekcem najčešće pojavljuje na licu.

Kon male djece on se najčešće pojavljuje na naborima kože oko koljena i na laktovima. Pojava je obilježena crvenom i suhom kožom, a katkad i izlučivanjem. Javlja se jak svrbež koji je naročito pojačan na zaraženim dijelovima. Svrbež može narušiti čak i normalan san. Općenito, koža je suha. Ova ozbiljna suhoća, koju uzrokuje genetska modifikacija obrane kože, uzrok je svrbežu.

Koje terapije preporučujete?

Propisujem kreme s dermokortikoidima;

one su neophodne u liječenju ekcema. Nužno je osigurati olakšanje djeci koja pate od ove kronične bolesti. Ove visokoučinkovite kreme moraju se nanositi sve dok se simptomi ne povuku (nekoliko dana). Nakon toga preporučujem redovito korištenje krema s umirujućim učinkom kako bi se hidratizirala koža, što pomaže u smanjiti učestalost izbijanja simptoma.

Koje savjete dajete roditeljima svojih mladih pacijenata?

Objasnim im pozadinu atopijskog dermatitisa koji njihov život i život njihove djece otežava iz dana u dan.

Terapije koje preporučujem vrlo su učinkovite u sprječavanju izbijanja simptoma tako što smanjuju njihovu učestalost. Ipak, ovi tretmani ne mogu u potpunosti izliječiti bolest, ali ona se može povući sama od sebe nakon nekoliko godina. Preporučujem im korištenje nježnih sredstava za pranje te redovitu hidrataciju kože kremama koje umiruju kožu, a koje su posebno namijenjene dječjoj koži sklonoj atopiji.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci