#FreeFromSpots

Riješi se bubuljica uz pomoć 12 Youtubera i dermatologa

Savjeti stručnjaka

Akne: rješenja i liječenje

v_article-solution_treatment.jpg

Kad je riječ o koži sklonoj aknama, samo je jedno pitanje svima na pameti – kako se riješiti bubuljica i to brzo? Naš suradnik, dermatolog dr. Philippe Beaulieu, nudi svoje stručne savjete kako ukloniti bubuljice i očistiti ten.

Čudotvorni lijek protiv bubuljica? Držite se voje njege

Koja su najbrža rješenja u liječenju akni?

Mnogi pacijenti dolaze u kliniku tražeći lijek za akne koji djeluje preko noći i mogu u potpunosti razumjeti zašto žele brzo djelovanje. No zapravo su potrebni tjedni, a ne sati da se vide rezultati, a za čistu je kožu ključna dosljednost. Međutim, samo se 30-50% pacijenata zaista drži rutine liječenja: započinju u najboljoj namjeri, a potom gube vjeru kad se stvari ne mijenjaju preko noći i zato je akne teško pobijediti.

Koje su metode dermatolozima najdraže u borbi protiv bubuljica?

Doktori imaju cijeli arsenal učinkovitih tretmana, dermokozmetičkih pripravaka ili lijekova koje je potrebno prilagoditi stanju akni.

Za blage akne (nekoliko mitesera i malih bubuljica na manje od 50% lica)

Preporučujem nanošenje dermokozmetike i/ili proizvoda s benzoil peroksidom ili proizvoda s retinoidom poput adapalena za otčepljivanje pora.

Za umjerene do jake akne (komedone, bubuljice i ponekad nodule na više od polovice lica)

Kombiniram iste topičke tretmane s oralnim antibioticima poput doksiciklina za uništavanje bakterija koje uzrokuju bubuljice.

Za vrlo jake akne (po cijelom licu uz prisutne ciste/nodule)

Propisujem vrlo snažan tretman izotretionoin. Ciljano djeluje na prekomjernu tvorbu masnoća u samom središtu problema. No, ovaj je lijek jak i može imati ozbiljne nuspojave.
Potrebno ga je oprezno propisivati.

Kažete da je strpljivost vrlina. No postoji li nešto što će ubrzati rezultate?

Uvijek preporučujem kombinaciju propisanih lijekova i pametnih dermokozmetičkih rješenja. Birajte proizvode za čišćenje s ujednačenim pH i bez sapuna te hidratantne njege bez ulja. Kad je riječ o make-upu, potražite nekomedogene formule koje ne začepljuju pore. Budite uvjereni da propisani lijekovi mogu bolje djelovati uz inovativna dermokozmetička rješenja.