Usmjerenost na...

Atopijski ekcem: kada iritacija postane kronična

Img_Atopijski ekcem: kada iritacija postane kronična

Atopijski ekcem ili atopijski dermatitis kronično je i alergijsko stanje koje se manifestira svrbežom i crvenim mrljama na koži. Kako bi se uklonio problem i ublažio svrbež, mora se obnoviti obrambena funkcija kože.

Simptomi

„Tuđa" koža lica

Atopijski ekcem manifestira se kao izrazito suha koža, ponajprije na licu, koja zateže i svrbi. Koža uz to može biti i ljuskava, a ponekad može imati hrapave crvene mrlje. Trajnu iritaciju, nelagodu i osjećaj tuđe" kože nije lako podnositi. Pojava tih i ostalih simptoma, dakako, utječe na emocionalni i društveni život osobe.

Izvori

Kronično stanje i utjecaji

Kronični ili alergijski, atopijski ekcem pojavljuje se kod osoba s genetskom predispozicijom. Kad koži nedostaju lipidi, njezina je ravnoteža narušena. Rezultat je koža koja teško podnosi iritacije i alergene. Grinje, pelud, životinje i onečišćenje vanjski su utjecaji koji mogu pogoršati simptome ovog stanja. Čimbenika atopijskog dermatitisa ima puno i bitno je biti osvješten.

Tretmani

Prioritet: ublažite svrbež

Iako češanje može privremeno ublažiti iritaciju, ono zapravo pogoršava promjene na koži i održava ekcem. Stoga je, kako biste prekinuli začarani krug atopije, vrlo važno ublažiti svrbež. Osnovni koraci koji se moraju poduzeti jesu sljedeći:

  • Lice umivajte antiiritacijskim sredstvom za čišćenje obogaćenim lipidima. Jedno od dobrih sredstva za pranje tijela je Lipikar Syndet AP+

Spa tretmani također se mogu koristiti za ublaživanje svrbeža, čišćenje kože i prevenciju sekundarnih infekcija.

Za sva pitanja obratite se svom dermatologu. Oni su ovdje kako bi Vam pomogli.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci