Moj dnevnik osjetljive kože

Ugasite vatru crvenila!

Img_Ugasite vatru crvenila!


Ništa ne može jače naglasiti sjaj žene od malo rumenila, bilo prirodnog ili iz kozmetičke palete. No kad rumenilo postane crvenilo, i to ponekad i trajno, žena može izgledati kao da je preplavljena emocijama, pod stresom ili da joj je jednostavno neugodno.
Kod žena s osjetljivom kožom njihovo lice više ne odražava njihov unutarnji mir. Koža se crveni kao odgovor na nebrojene unutarnje i vanjske čimbenike stresa. Nije ni čudo da je crvenilo glavna briga žena s osjetljivom kožom.

Štoviše, crvenilo se pogoršava s godinama. Pod utjecajem sunca i ostalih otežavajućih čimbenika ono progresivno narušava jednolikost i ljepotu tena. Kako biste ponovno preuzeli kontrolu, neophodno je razumjeti unutarnji mehanizam crvenila kod osjetljive kože i koristiti stručnu dnevnu njegu.

Zašto se osjetljiva koža crveni?

Osjetljiva koža ima vrlo osjetljivu barijeru na svojoj površini i bespomoćna je u susretu s iritansima i okolišnim čimbenicima. Kad prepozna neku pojavu ili tvar kao opasne, otpušta signale za opasnost u obliku upalnih medijatora (citokina, histamina...)  koji pak pokreću lančanu reakciju što dovodi do vazodilatacije ili oticanja spleta krvnih žila (citokina ili histamina) unutar kože.

Koji je rezultat? Vidljivo crvenilo i vrućina na površini kože uz svrbež ili peckanje.

Koji su unutarnji i vanjski okidači crvenila?

Mnoge žene s osjetljivom kožom poznaju svoje okidače. Unutarnji čimbenici uključuju hormonalne promjene (trudnoća, menoopauza), kao i stres i osjećaje. Vanjski čimbenici su promjene u temperaturi ili razini vlage, kao i neprimjerena kozmetika (surfaktanti, mirisi, alkohol…).

Najznačajniji dugoročni uzrok crvenila je upravo sunce: cjelogodišnje izlaganje UV zrakama progresivno pogoršava crvenilo koje može postati i trajno. Zato je svakodnevna zaštita širokog spektra neophodna kod kože sklone crvenilu. Pripazite da filtar pokriva UVB, UVA i duge UVA zrake prisutne čak i zimi.

Od crvenila do rozaceje – pitanje stupnja

Povremeno crvenilo je normalno, no kad se ono pretvori u trajno uz malo proširene krvne žilice, ponekad i uz sitne točkice, vjerojatno je riječ o rozaceji. Ovo uobičajeno stanje pogađa oko 10% populacije, pogotovo žene sa svijetlom kožom i očima. Postoji mnoštvo dostupnih tretmana, od topičkih krema do vaskularnih lasera ili intenzivne pulsne svjetlosti (IPL). Ne postoji neko pravilo kad krenuti s tretmanom, ali ako Vas to smeta, posavjetujte se s Vašim doktorom ili dermatologom.

Koji su najbolji proizvodi za njegu osjetljive kože sklone crvenilu?

Kao i kod svake osjetljive kože, i ten sklon crvenilu treba posebnu njegu. Najbolja sredstva za čišćenje osjetljve kože su blaga mlijeka i micelarne vode pošto ne uklanjanju osjetljivu barijeru kože. Termalna voda u spreju također je odličan trik za smirivanje svježe očišćene kože nakon čega slijede hidratantna njega koja obnavlja obrambeni mehanizam te visoka zaštita od sunca.

Koja je najbolja šminka za osjetljivu kožu i crvenilo?

Pošto je manje više kad je o osjetljivoj koži riječ, najbolje je koristiti što manje toga. Stoga su BB ili CC kreme najbolji saveznici osjetljive kože sklone crvenilu: više funkcija jedne formule što smanjuje opasnost od iritacije, a dolaze u laganim, razmazivim teksturama koje minimiziraju trenje.