Usmjerenost na...

Atopijski dermatitis, alergijska reakcija kože koja pogađa izrazito suhu kožu.

Img_Atopijski dermatitis, alergijska reakcija kože koja pogađa izrazito suhu kožu.

Atopijski ekcem, koji nazivamo i atopijskim dermatitisom, sve je češće stanje kože. Tijekom njegova izbijanja, na koži se javlja svrbež, počinje izlučivanje, a tada se pojavljuju i mjehurići na koži. Kako biste smanjili učestalost izbijanja ovog stanja, nužno je izbjegavati doticaj s alergenima te redovito nanositi kreme koje umiruju kožu.
SAZNAJTE SVE INFORMACIJE O ATOPIJI

Simptomi

Čest poremećaj kože

Atopijski ekcem ili atopijski dermatitis čest je poremećaj kože. Često se pojavljuje u dobi od oko tri mjeseca, a može se pojaviti i u ranijei. U novorođenčadi atopijski se dermatitis najčešće javlja na licu, naročito na obrazima i bradi. Kako dijete odrasta, lezije se javljaju prvenstveno na vratu, naborima kože oko laktova, zglobova te iza koljena. Nakon svake pojave slijedi faza povlačenja simptoma. Izbijanje često započinje tek manjim crvenim površinama na koži koje uzrokuju svrbež. Koža postaje suha i gruba na pojedinim mjestima, a tada počinje izlučivanje i stvaranje mjehurića. Simptomi atopijskog dermatitisa su mnogi te ih svatko može prepoznati.

Izvori

Uzrok: jako suha koža

Mnoge osobe imaju genetsku predispoziciju za atopijski dermatitis. Oni koje pogađa ovaj poremećaj imaju vrlo reaktivan imunosni sustav. Štoviše, atopijska koža pokazuje znakove ozbiljne suhoće. Promjena obrane kože pogoduje dubokom prodiranju alergena iz naše okoline u donje slojeve epiderme. Oni tada potiču imunosni sustav na pretjeranu reakciju, što uzrokuje pojavu kliničkih znakova atopijskog ekcema, a to su: svrbež, upala i izlučivanje. Okolni čimbenici također mogu pojasniti značajan porast pojave atopijskog dermatitisa tijekom posljednjih nekoliko godina: onečišćenje, pasivno pušenje itd.

Tretmani

Terapija: dermokortikoidi te kreme koje umiruju kožu

Tijekom izbijanja: dermatolozi propisuju kreme ili masti koje sadrže kortikoide, a zovemo ih dermokortikoidima. Oni pomažu u liječenju lezija čim se one pojave. Nakon što lezije nestanu, kreme s umirujućim učinkom obnavljaju vlažnost izrazito suhe kože, što pomaže i u sprječavanju ponovne pojave simptoma. Kreme za njegu kože sklone atopiji trebaju se nanositi na kožu cijeloga tijela jednom ili dvaput dnevno. Kako bi se smanjio broj izbijanja simptoma, preporučujemo sljedeće:

  • tuširanje umjesto kupki
  • korištenje samo nježnih gelova za tuširanje koji ne sadrže sapun ni mirise
  • nošenje pamučne odjeće umjesto vune i sintetičkih materijala
  • održavanje nižih temperatura u sobi
Svi proizvodi Lipikar linije pogodni su za atopičnu kožu.
Znakovi atopijskog dermatitisa uglavnom nestaju prije adolescentske dobi.

Za više informacija obratite se svom dermatologu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci