3 pitanja za stručnjaka

Uvijek naglašavam potrebu za redovitim praćenjem adolescentskih akni.

Img_Uvijek naglašavam potrebu za redovitim praćenjem adolescentskih akni.

Adolescentske akne javljaju se tijekom puberteta kod gotovo 80 % mladih. Lice, a često i leđa, postaju masni, a pore začepljene. Izlaze crveni prištići s bijelom pustulom na vrhu. Kako ih tretirati? Savjet dermatologa.

Na koji tip adolescentskih akni nailazite?

Nemaju svi adolescenti isti tip akni.

Mogu imati tek pokoju, povremenu bubuljicu ili mnogo velikih, vidljivih. To može utjecati na samopouzdanje, posebno jer akne koje se ne liječe mogu trajati i do nekoliko godina. Naši mladi pacijenti često krivo liječe svoje bubuljice, što često ostavlja ožiljke. Intenzitet vidljivih akni varira ovisno o godišnjem dobu.

Koje tretmane preporučujete?

Pacijentima objasnim što je akna kako bi razumjeli čemu služe tretmani.

Uvijek naglašavam potrebu za redovitim praćenjem. Propisujem proizvode lokalne uporabe za smanjenje tvorbe mitesera (adapalen) i za djelovanje na neke od mikroba odgovornih za upalne bubuljice (benzoil-peroksid). Za bolju učinkovitost često je potrebno oralno liječenje (ciklini). Kod vrlo intenzivnih i otpornih oblika akni preporučujem tretman izotretinoinom. Akne se mogu liječiti i od doma primjenom odgovarajućih proizvoda. La Roche-Posay ima specijaliziranu seriju porizvoda Effaclar koji se koristi za borbu s aknama. Dobar prijedlog je korištenje određenih proizvoda koji umanjuju lučenje sebuma.

Postoje li tretmani koje vršite u Vašoj klinici?

Akne mogu biti "retencijske" na mjestima na kojima su pore lojnih žlijezda začepljene mnoštvom komedona (mitesera) i mikrocisti. Koži je tada potrebno dermatološko čišćenje. Bezbolna procedura male skarifikacije radi se na površini kože za drenažu mitesera i mikrocisti, što poboljšava učinkovitost liječenja.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci