Usmjerenost na...

Psorijaza: upala koju povezujemo s različitim simptomima i terapijama

Img_Psorijaza: upala koju povezujemo s različitim simptomima i terapijama

Psorijaza je kronična, upalna bolest kože. Psorijaza se može javiti u osoba s genetskom predispozicijom za tu bolest, uz prisutnost različitih faktora. Crvene ljuskaste površine mogu se liječiti kremama, fototerapijom i spa terapijom.

Simptomi

Crvene ljuskave površine, naročito oko koljena i na laktovima

Psorijaza je kronična bolest koju karakteriziraju raznovrsni simptomi. Najčešći su simptomi grube crvene površine s jasnim obrisima. Ove okrugle ili ovalne psorijatične površine prekrivene su tankom bjelkastom kožom, tj. ljuskicama. Veličina i broj lezija može varirati. Ova se vrlo česta bolest može javiti u bilo kojoj dobi. Psorijaza se najčešće javlja na dijelovima kože podložnim trenju: koljenima, laktovima, trbuhu te donjem dijelu leđa. Može se javiti i na tjemenu, rukama, stopalima, noktima i sluznici.

Izvori

Proces obnove stanica je ubrzan.

Još uvijek pouzdano ne znamo točan uzrok psorijaze. Ipak, znamo da se psorijaza može javiti kod pojedinaca koji imaju genetsku predispoziciju za psorijazu, i to kada se suočavaju sa sljedećim faktorima:

  • stresom
  • premorenošću poslom
  • psihičkim šokom
  • odjećom koja se trlja o kožu
  • pojedinim lijekovima
  • infekcijom (rinofaringitis, faringitis...)
Psorijazu zapravo uzrokuje kronična upala koja u prisutnosti T limfocita ubrzava proces obnove stanica. Ubrzava se proizvodnja keratinocita ili epidermalnih stanica. Umjesto normalnog 28-dnevnog procesa obnove, keratinocitima je potrebno svega 3 ili 4 dana da iz bazalnog sloja prodru do površinskoga rožnatog sloja. Stanice ostaju na površini kože te se počinju skupljati. To uzrokuje stvaranje crvenih ljuskavih površina. Iako su ovi ljuskavi slojevi ponekad neprimjetni, katkad su izrazito vidljivi te predstavljaju hendikep osobi koja pati od navedenog poremećaja.

Tretmani

Terapije: kreme, masti, fototerapija, spa terapija...

  • Kreme, masti i losioni koje propisuju dermatolozi pomažu u ublažavanju upale. Oni također uklanjaju višak ljusaka i uglađuju grubu kožu. Štoviše, hidratantne su kreme učinkovite u ublažavanju svrbeža.
  • Fototerapija, koja se također preporučuje u liječenju psorijaze, koristi UVA, UVB zračenje ili laser kako bi se usporila proizvodnja stanica kože.
  • Oralni lijekovi koriste se kod težih oblika psorijaze.
  • Napokon, postoji još jedna terapija koja se pokazala učinkovitom: spa terapija. Termalna spa voda ima iscjeljujuće i protuupalno djelovanje, što pomaže u uklanjanju broja lezija i smanjivanju njihove veličine. Pročitajte Izabelino iskustvo sa psorijazom.
Za više informacija kontaktirajte svoga dermatologa.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

Ostali članci